1. Mardilaat Tallinnas

Kui kaugele sõita ei soovi, siis 7.-10. novembrini toimub Tallinnas, Saku Suurhallis taas Mardilaat, mis ühtlasi tähistab ka talveks valmistumise lõppu. Mardilaat on Eesti käsitöö laulupidu, kus esitletakse ja müüakse Eesti parimat käsitööd, toimuvad oma ala asjatundjate poolt läbi viidud meistrikojad käsitöö gurmaanidele ja harrastajatele ning õpitoad lastele. Lisaks käsitöötoodangu presentatsioonid, uute raamatute esitlused. Pakutakse eestimaist kõhutäidet ja kuulata saab rahvuslikku muusikat.

Mardilaat toimub alati mardipäevale lähimal nädalalõpul neljapäevast pühapäevani. Laada tippsündmuseks on käsitöö-öö, mis leiab aset reede õhtul ja kus esinevad mitmed bändid, pakutakse traditsioonilist toitu ja jooki ning tantsu ja tralli. Muidugi ka palju muud.

2. Pakruojise mõisa lillefestival

Kuni 15. oktoobrini on kõigil soovijatel võimalik osaleda Euroopa suurimal lillefestivalil, mida korraldatakse ajaloolises 19. sajandi Pakruojise mõisas. Kohalikud kunstnikud on muutnud mõisa aia salapäraseks muinaslooks, kattes maa lillevaipade, mitmete kompositsioonide ja skulptuuridega (kõik muidugi lilleõitest). Seda kõike rikastavad ka mitmed kultuurilised ja ajaloolised tegevused, näiteks võivad külalised võtta nädalavahetusteti osa Shakespeare'i etendusest või liituda ekskursioonidega, proovida kohalikke toite ja jooke või külastada traditsioonilist 19. sajandi parfüümiloomise töötuba. Avastamist ootavad ka mesilastalu ja õmblusateljee.

Kui autot ei ole, saab Pakruojise mõisa sõita ka Vilniusest bussiga.

3. Seenele, seenele!

Loodusarmastajatel tasuks sügisel minna seenele ja miks mitte teha seda vahelduseks hoopis Lätis või Leedus? Baltimaade kaunid metsad sobivad täiuslikult pikkadeks jalutuskäikudeks, seente ja marjade korjamiseks ning sügisvärvide nautimiseks. Metsasaadustest toidu valmistamine ja erinevate maitsetega katsetamine on ju juba kogemus omaette!

Ja kes tunneb, et seente korjamine ei ole tema jaoks, võib mekkida seeni hoopis restoranis, sest nii mõnigi tippkokk armastab sügiseti menüüd seentega rikastada. Näiteks hea võimalus selleks on 7.-13. oktoobrini Riias, restoranide nädalal, kui mitmete restoranide kolmekäigulise toidukorra hinnad jäävad vahemikk 15-20 eurot.

4. Valgus kõnnib Kadriorus

Selleks, et kogeda midagi tõeliselt romantilist, ei pea vaatama kaugele, sest Kadriorus aset leidev valgusfestival pakub seda meie oma kodukandis. Tänavune, juba neljateistkümnes festival kestab kolm päeva, saab alguse Kadrioru pargist (18.-19. september) ja kulgeb valgusinstallatsioonide ning kontsertide abil vanalinna erinevatesse paikadesse (19.-20. september). Kodu- ja välismaiste artistide installatsioonidest koosnev valguskett on kui särav teekond linnasüdames, andes võimaluse avastada uudseid objekte ja seni märkamata jäänud linnaruumi põnevaid elemente.

5. Kuumaõhupalli sõit Vilniuse vanalinna kohal

Vilnius on üks väheseid Euroopa linnu, mis lubab sõita kuumaõhupalliga ka vanalinna kohal. Kuna Vilniuse vanalinn kuulub ühtlasi ka UNESCO maailmapärandi hulka ja on üks suurimaid keskaegseid linnu Põhja-Euroopas, on see igast küljest imetlemist väärt. Sügiseti muutuvad ka Leedu pealinna pargid, jõeäärsed ja künkapealsed värviliseks, mistõttu on vaatepilt veelgi lummavam. Ettevõtted, mida guugeldada tasub, on Hot Air Lines; Balloon.lt või Smile Balloons.