Venemaa pealinn on eestlasele korraga lähedane ja tundmatu, seda enam on põhjust Moskvasse minna, et vanu mälestusi uuendada või stereotüüpidest lahti saada. Reisi planeerides on soovitused lihtsad: tehke viisa, ostke lennu- või rongipiletid ja minge kohale. Linnas peaks vältima poliitilisi rahvakogunemisi, oma asjadel silma peal hoidma ja kandma kaasas passi, sest seda võidakse kontrollida peaaegu igal pool.

Gorki park

Ansambli The Scorpions 1991. aasta loos „Wind of Change” liiguti mööda Moskva jõge Gorki parki poole. Aastakümneid samas seisus olnud park on läbinud korraliku uuenduskuuri ja muutunud Moskva hipsterite populaarseimaks vabaaja veetmise kohaks. Pargis saab tervislikult süüa ja kaaslasega, sõpradega, lastega, aga ka üksi mõnusalt aega veeta.

Kultuurihuviliste rõõmuks paikneb keset parki Garage’i-nimeline tänapäeva kunsti muuseum. Suvel on seal väljas mitu näitust, millest üks tutvustab Briti arhitekti David Adjaye loomingut.

Pargu koduleht: http://park-gorkogo.com

Vene ja kogu maailma kuulsamate kunstimuuseumide hulka kuuluv galerii koosneb mitmest korpusest. Üks neist – XX sajandi kunstile pühendatud – paikneb Gorki pargist üle tee. Peale väljapaistva avangardi kogu (Malevitš, Gontšarova, Kandinski, Filonov jt) saab siin vaadata kaht põnevat näitust. 11. juunini on lahti „Sula”, kus vaadeldakse 1960-ndatel ühiskonnas toimunud muutusi läbi kujutleva kunsti prisma, ja detsembrini on avatud XX sajandi teise poole vene kunsti esindav ülevaatlik näitus. Viimane pakub eriti huvi, sest poole sajandi sisse jääb seinast seina ajaloolisi perioode ja seda intrigeerivam on vaadata kunstnike reaktsioone, olgu ajend Afganistani sõda või perestroika. Kes soovib nautida klassikalist kunsti, siis XIX sajandi vene kunsti paremikku koondanud Tretjakovi galerii põhikorpus ootab alati uudistajaid.

Giorgio de Chirico. Metaphysical Insights exhibition opens in Moscow

Endine Nikolai Gogoli nimeline teater tegi paar aastat tagasi läbi pöörase muutuse, kui teater sai uue kunstilise juhi Kirill Serebrennikovi. Igavast munitsipaalteatrist sai nooremapoolse publiku seas kõrgelt hinnatud ja populaarne koht, kus peavad loenguid maailma juhtivad ajakirjanikud, esinevad Nobeli kirjanduspreemia laureaadid, mängivad muusikat Vene ja kogu maailma tipptasemel bändid. Teatri põhituum ehk näidendid on tuttavad ka Eesti teatraalidele – Serebrennikovi lavastatud ühiskonna väärtuspõhistest lõhedest rääkivat „Märtrit” mängiti Tallinnas läinud aasta „Talveöö unenäo” teatrifestivalil. Näidendid ja muud üritused on teatri kavas juuli keskpaigani, nende seas ka n-ö kohustuslik programm ehk Shakespeare’i „Suveöö unenägu”. Gogoli keskus on üks väheseid maailmatasemel Vene teatreid, mida kutsutakse festivalidele ning mille lavastajad ja näitlejad töötavad pidevalt maailma staaridega igal pool Euroopas. Tegemist ei ole küll klassikalise teatriga, kuid kvaliteetne ja heas mõttes omalaadne elamus on sellegipoolest garanteeritud: kinnitan, et kõik unenäod on pärast teatri külastamist head.

Kellele tänapäeva teater on vastukarva, võib minna legendaarsesse Moskva Suurde Teatrisse vaatama ilmselt maailma parimat balletti. Kuigi teatris on kolm lava ja etendusi kuhjaga ka suvel, peaks piletid ikkagi varakult valmis ostma. Tundub, et mõne etenduse publikus on kohalikke vähem kui turiste, kelle jaoks on selle teatri külastus ammu muutunud Venemaa reisi must-do’ks.

Suvel on teatri lavale oodata omapärast esietendust: 11. juulil esitletakse balletti „Nurejev”, mis räägib vene tuntumast balletitantsijast Rudolf Nurejevist, kes Nõukogude Liidu esitantsijana ei tulnud 1961. aastal Pariisis toimunud külalisetenduselt tagasi, jätkas edukat karjääri Euroopas ja suri lõpuks aidsi.

29. juulil toimub Kolomenskoje pargis Moskva suurim ja parim vabaõhufestival Afisha Picnic, kuhu on oodata ligi 50 000 külastajat. Festival, mis kasvas välja aastaid Moskva noorema põlvkonna kultuurielu kajastanud ajakirja Afisha toimetuse rahulolematusest heade ürituste vähesusega, toob Venemaale poppe britte. Festivali peaesineja on rokkbänd Kasabian. Aprillis albumi „For Crying Out Loud” üllitanud bänd astub üles ka Tallinnas Õllesummeril, nii et hea klapi tekkimise korral võib minna ka nende Moskva kontserdile. Peale Kasabiani astuvad Afisha piknikul üles indie-rokki mängiv Foals ja pool aastat venekeelses maailmas laineid lööv hiphopbänd Gribõ. Viimati nimetatu on mõne kuu vältel arenenud tundmatust Ukraina ansamblist kümnete miljonite YouTube’i vaatamistega bändini, kelle kontserdile tulevad tuhanded inimesed, kellest sugugi mitte kõik ei ole räpifännid.

Festivali kavas on noorte disainerite turg, lai valik söögikohti, üksjagu kunstiüritusi, mängud ja palju muud. Muidugi ei piirdu esinejate ring eelmainitud bändidega. Peale nende esineb festivalil hulk artiste igale maitsele siit ja sealt.

Afisha Picnic open-air music festival in Moscow

Rahvamajandussaavutuste näituseväljakuks loodud ja siiani näitusepinnana tegutsev hiigelsuur (üldpindala on üle 500 ha) keskus pakub põnevust nooremale ja vanemale. Sadadest näitustest ja kümnetest muuseumitest ei hakka midagi konkreetset esile tooma, kuid kogu perekonda kõnetab kindlasti kosmoseteemaline muuseum, kus saab uusi teadmisi kaugetest planeetidest ja kosmose uurimisest.

Suvel muutub VDNH suureks pargiks, kus külastajate päralt on jalgrattad, rulluisud, tasakaaluliikurid, lauatennis, jooga, võrkkiiged, rohelised alad ja kümned kohvikud.

Kuna teise riiki spordivõistlustele minek muutub aina populaarsemaks, on nii kehale kui ka vaimule mõnus ajaviide Moskva maraton, mis toimub Venemaa pealinna kesklinna tänavatel 24. septembril.

Suveks pakuvad maratoni korraldajad mitut soojendusvõistlust. 15. juulil toimub 10 km pikkune ööjooks ja 11. juunil 5 km pikkusel rajal lõbus kirju jooks, mille osavõtjaid loobitakse värvidega, nii et finišisse jõutakse pealaest jalatallani värvilisena. Võistluste käigus jõuab ka ringi vaadata ja jooksupealt Moskva ilusate vaadetega tutvuda.

Moscow Marathon 2016