Ka trishaw’ks nimetatud sõiduk on Sri Lankal olnud pikka aega ülimalt populaarne. Nende maineks on olnud olla odavam variant tavataksost, neid leiab iga hotelli eest ja neid saab kinni pidada igal tänavanurgal. Sri Lanka ongi nende kolmerattaliste sõidukite jaoks ideaalne maa ja uueks trendiks on nüüd kujunemas üürida endale tuktuk, et ise sellega mööda maad reisida. Lanka, kes ise on õppinud ärijuhtimist ja kätt harjutanud Dubais, on asunud realiseerima oma unistust. Ceylon Tuktuk on tema firma, millega ta pürgib Sri Lanka trishaw’de paremikku. Ta räägib õhinal. “Ma tahan oma firmaga mõelda neile, kes meile turistidena tulevad, aga ei ole rikkad. Nemad ei pea siis tellima reisibüroo kaudu üüriautot, vaid saavad maad uudistama minna iseseisvalt ja meie tuleme neile vastu ja toome tuktukid ära sealt, kust vaja.” Lanka mõtleb ka sellele, et nii on ta loomas töökohti, sest tuktukid laenatakse kõik kohalikelt omanikelt, kes hoiavad neid mitte ainult värvikalt ilusatena, vaid ka ülimalt korras.

Et tuktukiga aga sõitma minna, on vaja kaasa võtta rahvusvaheline juhiluba, passifoto ja umbes 22 eurot ehk 4400 Sri Lanka ruupiat ja reisipassi koopia. Selle põhjal saab tuktuki sõiduloa AAC’ilt (Automobil Association of Ceylon) ning protseduur võtab aega 3 minutit, selle teeb aga ära ka Ceylon tuktuk ise ja nii saate kätte oma 3-Wheeler Driver License’i. See muuses ongi kõige parem variant, sest juhtimislube antakse ainult esmaspäevast reedeni kella 9.00 ja 15.00 vahel, välja arvatud puhkepäevad.

Enne aga kui teid lastakse mööda maad reisima sõidukiga, millega te saate kiirelt mööduda ummikutest, pääsete ligi rannikule 1600 kilomeetri valgete randadega, saate peatuda imeliste tillukeste pagoodide ja templite juures ja sisse põigata džungliteedele, enne kõike seda peate tegema läbi tuktuki sõitmise õppetunnid, sest sisestada tuleb endale, et tegemist on jägmisteks päevadeks vasakpoolse liiklusega, teed ei ole maapiirkondades just alati parimas olukorras ning ka valgustusega ja sõidukite puuduvate lampidega tuleb arvestada. Kaasa saate Ceylon Tuktukilt teedekaardi, vahetusratta ja mobiilitelefoni hoidja. Kui teil on abi vaja, siis assisteerivad nad teid 24/7 ja koos sõiduloaga saate ka kindlustuse. Et olla parimate seas, on Lanka kokku pannud ka tuurid, juhuks kui tekib soov minna vaatama näiteks valaskalu Mirissa rannas või minna surfamiseks eriti soodsate surfamistingimustega Weligama rannale Sri Lanka lõunarannnikul, mis sobib ka algajatele, külastada Kandy valget Buddha hambatemplit või teeistandusi.

Tuktukiga maa avastamiviisi on enda jaoks leidnud juba hulgaliselt noori Euroopast ja ka Austraaliast, on Lanka õnnelik ja jagab minuga rõõmsate juhtide fotosid.

Siin veel mõned soovitused: kuigi tuktuk mahutab 4 inimest, on parimaks viisiks üürida see kahe peale. Ülejäänud ruum kasutada pagasi jaoks. Mõelge sellele, et lihtsam on, kui te ei võta kaasa oma suurimat kohvrit, vaid teete reisi enda jaoks mugavaks väikese pagasiga, näiteks seljakotiga. Kaasa saate vihma jaoks ka kiled, millega olete valingute eest kaitstud märgade ilmade korral. Soovi korral on võimalus saada kaasa soundsystem, igal juhul unustage kõrvaklapid, soovitab ka Lanka. Surfarid saavad aga katusele surfilaudade jaoks ette nähtud kinnitused.

Vaata ka Lanka videot tuktuki sõidust ja elevandiga kohtumisest: