Koogitegu on üks lihtne viis, kuidas endale reisides suurema vaevata hunnik sõpru leida. Näiteks hostelis. Toon siinkohal välja kolm ääretult lihtsat, kuid suurepärast retsepti (ja ühe salaretsepti). Parim nende juures on see, et koostisosasid on võimalik leida põhimõtteliselt igast maailma riigist.

Porgandikook

Vajad:

* Pool kilo porgandeid

* Nelja kanamuna (mida suuremad, seda parem)

* Sada grammi õli (ca 1,5 dl) või sama kogus võid

* Paarsada grammi suhkrut (kui tahad ekstra uhke olla, siis lisa ka paar lusikatäit vanillisuhkrut)

* Paar teelusikatäit küpsetuspulbrit

* Tsipake soola

Otsi hosteli põhjatutest köögisahtlitest koorija või kui seda pole, siis väike terav nuga. Koori porgandid ja riivi peenikese riiviga. Vahusta kanamunad suhkruga. Lisa sool. Teises kausis sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Vala õli, porgandid ja jahusegu munavahu hulka. Sega. Keera ahi 200 kraadi peale. Laota küpsetuspaber plaadile. Kalla pool tainast plaadile ning küpseta umbes 10 minutit. Tee sama teise poole tainakogusega. Lase plaatidel jahtuda ning lõika mõlemad biskviidid pooleks — nii saab sul neid neli olema.

Kreemi tarbeks ole loominguline — ja vastavalt riigile ja poele tegutse võimaluste kohaselt. Võid segada toorjuustu või hapukoore tsipakese suhkruga ning kihtide vahele laotada. Või kasutada kohupiima. Vahukoort. Paksemat jogurtit. Laota kreem kihiti plaatidega ning kata kogu tort samuti kreemiga.

Šokolaadiruudud

Vajad:

* Paarsada grammi šokolaadi (seda, mis poes saada on)

* Paarsada grammi võid (kui pole, siis margariini)

* Kolme kanamuna

* Sada grammi jahu (jah, ongi nii vähe, ehk saad kellegi jahukotist laenata!)

* Paarsada grammi suhkrut

* Sada grammi (kreeka) pähkleid

* Pool teelusikatäit soola

* Soovi korral lusikatäis vanillisuhkrut või sorts konjakit/rummi/viskit/

Leia koogivorm ja laota sellele küpsetuspaber. Ahi läheb käiku 170-kraadisena ja peaks enne koogi sisse lükkamist olema juba kuum kui tugevate eestlaste saun. Sulata või ja šokolaad vesivannis (kui ei tea, mis see on, siis guugelda). Vahusta kanamunad suhkruga ja lisa sellele šokolaadisegu, pidevalt segades. Uha sisse jahu ja pähklid, sool (ja vanillisuhkur või alkohol). Vala segu vormi (24x24 või midagi sarnast) ja lase küpseda umbes pool tundi. Kook peab pealt olema kuiv ja pragunenud, aga seest veel niiske. Serveeri niisama (saab kohe otsa) või koos jäätisega (saab otsa koos jäätisega).

Õunakook

Vajad:

* Viit õuna (umbes kilo, kas poest või õunaraksust)

* Pool tassi (100 grammi) suhkrut

* Kaks supilusikatäit sidrunimahla (kui ei ole, siis kook leiab oma otsa ikka)

* Pool teelusikatäit kaneeli

Katteks:

* Poolteist tassi jahu (220 grammi)

* Peaaegu tassitäis suhkrut

* Teelusikatäis kaneeli

* Tassitäis kaerahelbeid (kui pole, siis asenda jahuga)

* 220 grammi võid (või margariini)

Soojenda ahi 180-kraadini. Koori õunad ja lõika nad kuubikuteks, viska suurde kaussi. Lisa suhkur, sidrunimahl ja kaneel, sega hoolega.

Teises kausis sega kate: jahu, suhkur, kaneel, sulatatud või ja kaerahelbed.

Määri ahjuvorm võiga, laota peale õunakuubikud ja kõige otsa uha kattematerjal. Küpseta umbes 45 minutit või kuni pealmine taignakiht on krõbe ja kuldne ning õunad pehmed ja karamellised. Serveeri valge jäätisega.

Ja nüüd salaretsept ehk mida teha siis, kui hostelis ei ole ahju. Ja kui leiad hommikul kuskilt pool purki õnnetult seisvat õlut.

Õunakoogi jaoks õunu leiab küll pea kõikjalt üle maakera. Kui ei leia, võib asendada mõne muu viljaga. Foto: erakogu

Õllepannkoogid (tõeline hitt!)

Vajad:

* Tassitäit jahu

* Tassitäit piima

* Tassitäit õlut

* Kahte kanamuna

* Sortsuke õli

* Tsipake soola ja tsipake suhkrut

Sega omavahel piim ja õlu, lisa munad, sool ja suhkur, sortsuke õli. Lisa jahu. Prae koogid ja serveeri ükskõik mille magusaga või ükskõik mille soolasega.

Sellest, kui keeruline võib välismaal vahel olla ka kõige lihtsamate komponentide leidmine (ja kus appi tuleb võtta beebitoit), loe SIIT.

Kui õigeid komponente ei leia, siis tuleb improviseerida. Pildil vitaminiseeritud jahu beebiosakonnast Kõrgõzstanis. Foto: erakogu

Lugesid just Hulkurplika päevikute 48. osa.

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel