Autorendiettevõtted panevad välismaalased tihti sundseisu, pakkudes “lisasid”, millega eelbroneeringut tehes pole arvestatud. Sestap soovitatakse enne reisile minekut teha põhjalik eeltöö ning kohapeal hoolikalt tutvuda lepinguga ning kontrollida rendiauto seisukorda, et välistada hilisemaid vaidlusi.

Rahvusvahelise autorendiettevõtte Budget Eesti välisbroneeringute juht Kaisa Liiv kommenteeris, et kui vähegi võimalik, tasub seepärast rendiauto eelbroneering teha juba oma koduriigis ehk nt Eestis, kus selgitatakse lepingutingimusi emakeeles. “Kuna Budgeti kaudu saab autot rentida enam kui 120 erinevas riigis, siis pöördutakse tihti nii lähiriikide kui ka kaugemate sihtriikide autorendi puhul meie Eesti esindusse küsimustega, mida ühes või teises sihtriigis autot rentides arvestama peaks ning mis on ettebroneerimise puhul riskid,” tõi Liiv esile.

Näe vaeva eeltööga. Kuigi sihtriiki jõudes võib tunduda mugavam lennukilt maha astudes otse autorendipunkti pöörduda, võib see Kaisa Liiva sõnul kujuneda kulukamaks, kui enne reisi autot broneerides, seepärast soovitab ta leida aega eeltööks, mis säästab oluliselt reisieelarve lisakulutuste pealt. Ta rõhutas, et enne reisile minemist tasub tutvuda rendipakkumiste ja nende tingimustega.

“Võimalusel tasub rendiauto eelbroneering teha juba Eesti kontoris, mis annab ühtlasi kindluse, et puhkusele minnes on rendiauto kindlasti olemas ning juba sõiduvalmis,” tõi Liiv esile.

Ole nutikas. Rendiperioodi maksumus sõltub nii auto kategooriast, rendiperioodi pikkusest kui ka nädalapäevadest, mil sõidukit on vaja, sestap soovitavad autorendipakkujad alati kuupäevi võrrelda.

“Kõige soodsam on autot rentida neljapäeva pärastlõunast kuni esmaspäeva hommikuni. Kindlasti tasub eelnevalt autorendiettevõtte kodulehel broneerimissüsteemis kuupäevadega “mängida”, et leida enda jaoks soodsaim variant,” lisas Liiv, tuues esile, et üksikute rendipäevade asemel tasub vaadata ka vähemalt nädalapikkuse rendiperioodi maksumust, mis kataks kogu reisi vajaduse, sest sageli on hind pikemal perioodil kokkuvõttes märksa soodsam, kui paariks päevaks autot rentides.
Samuti tasub meeles pidada, et kahekesi reisides piisab väikeautost ning 5-liikmeline pere mahub mugavalt väike-keskklassi sõidukisse.

Kui tahad säästa, loobu mõningatest mugavustest. Just lisateenused need, mis kergitavad märgatavalt autorendi lõppmaksumust – kütusepaagi täitmine, navigatsiooniseade, auto rentimine “töövälisel” ajal jne.

Kui eesmärk on võimalikult palju raha säästa, tasub lisateenustest võimalusel loobuda, näiteks auto toomisest hotelli või võimalusest tagastada rendiauto teise kontorisse. “Küll aga tasub eelnevalt tingimusi täpsustada. Näiteks Kreeka saartel pakutakse tihti ilma lisatasuta võimalust jätta auto rendiperioodi lõppedes hotelli parklasse, kuhu rendifirma töötaja sellele järgi läheb,” tõi Liiv näite ning lisas, et riigiti võib erinevusi esineda ka teiste mugavusteenuste puhul.

Järgi kohalikke seadusi. “Näiteks Euroopa Liidu riikides peavad kõik alla 135 cm pikkused lapsed reisima turvatoolis. Mõistlik on väikeste lastega reisides turvatoolid ette broneerida, sest see on kindlasti soodsam kui kohapealt rentides. Kompaktsemaid turvatoole on mõningatel juhtudel mõistlik ise Eestist kaasa võtta,” rääkis Liiv ning hoiatas, et mõningatel juhtudel võib reeglite eiramine viia lausa rendiauto konfiskeerimiseni: “Kui rendiauto roolis on inimene, kes pole lepingus (lisa)juhina märgitud, võib politsei auto konfiskeerida.”

Hoolikalt tuleb silmas pidada ka nõudeid juhi vanusele, mis on riigiti ning eri ettevõtetes erinevad – osades Euroopa riikides võib rendiautot juhtida 18-aastaselt, teistes aga hoopis 21- või 25-aastaselt. Rendifirmad võivad noorele juhile kehtestada ka lisatasusid.

Täida hoolikalt lepingutingimusi. Nagu iga teise lepingu puhul, tuleb ka autorendilepingut hoolsalt järgida, et vältida hilisemaid vaidlusi, soovitas Budget Eesti välisbroneeringute juht, pidades silmas läbisõidupiirangut ning auto tagastamise kellaaega.