1. Rovaniemi

Jõuluvana kodulinn Rovaniemi on üks neist talve võlumaadest, mida on hea külastada just külmadel kuudel. Lapimaa pealinnas on väga palju näha ja teha. Mine kasvõi Jõuluvana kontorisse ja kohtu selle kuulsa mehega silmast silma. Lisaks on Rovaniemi suurepärane koht, kus imetleda maagilisi virmalisi.

2. Saimaa järv

Saarterohke Saimaa on Soome kõige suurem järv, mille ääres on väga mõnus lihtsalt lõõgastuda ja värsket õhku nautida. Kui sa juba sinna lähed, broneeri endale armas järvemaja, proovi kayakisõitu, matka läbi Elsa Heporauta 24 kilomeetri pikkune matkarada ja püüa seejärel järvest endale õhtusöök.

Kui see kõik pole sinu jaoks, avasta hoopis Linnansaari rahvusparki või külasta Olavinlinna linnust.

3. Nuuksio rahvuspark

Olgem ausad, Soomes on palju looduskauneid kohti, aga alati pole lihtne otsustada, millist neist siis külastada. Üks parimaid valikuid on Helsingi lähedal asuv Nuuksio rahvuspark ja kui sa juba sinna lähed, kõnni läbi nelja kilomeetri pikkune Haukankierros loodusrada, suusata (kui oled seal talvel) või mine videviku ajal kanuuga sõitma.

4. Tampere

Kuigi Tampere pole kindlasti esimene koht, kuhu sa Soomes satud, on see jätkuvalt väärt avastamist. Mis veelgi parem, see on Helsingist lühikese rongisõidu kaugusel.

Soome suuruselt teine linn peidab endas Pyynikki parki ja vaatetorni, kust avanevad tõeliselt lummavad vaated, ning Vapriikki ja Lenini muuseumeid. Seiklushimulistel on võimalik veeta päev Särkänniemi teemapargis ja lapsemeelsetel Muumimuuseumis.

5. Saariselkä piirkond Lapimaal

Oled sa kunagi unistanud, et saaksid ööbida klaasist katusega iglus? Saariselkäs saad teha täpselt seda. Broneeri öö Kakslauttanen Arctic Resortis, kus saad magada maailmakuulsates klaaskatustega igludes ja hea õnne korral imetleda sooja teki all tähti või virmalisi.

Kui sa juba seal oled, mine koertega saanisõidule, lumesaabastega matkama ja avasta Urho Kekkonen rahvusparki, sest see on imeilus.

6. Rauma vanalinn

Kui sa oled üks neist inimestest, kes eelistab avastada vanaaegset Soomet, pead kindlasti külastama Rauma vanalinna, mis on on suurim ajaloolise puitarhitektuuriga linn Põhjamaades ja mis võeti 1991. aastal esimesena Soomes UNESCO maailmapärandi nimistusse.

7. Turu

Soome esimene pealinn Turu on ühtlasi ka põhjanaabrite kõige vanem linn, mis on küll tänaseks pealinna tiitli Helsingile üle andnud, aga see ei tähenda, et Turu oleks kaotanud oma sarmi. Kui sinna minna otsustad, külasta kindlasti Turu linnust, toomkirikut ja Aboa Vetus and Ars Nova kaasaegse kunsti muuseumit. Suviti avatakse Aura jõe ääres ka paadibaarid, kus saad jalga puhata ja nautida külma õlle või limonaadi.

8. Hämeenlinna

Vanajavesi järve ääres asuv Hämeenlinna on üks parimaid kohti, mida külastada Soomes juhul, kui sinu eesmärk on avastada mõnd sealset ajaloolist linna. Kui juba sinna suundud, külasta kindlasti Sibeliuse muuseumit, kus elas helilooja Jean Sibelius, keskaegset Häme kindlust ja Hämeenlinna kunstimuuseumit.

9. Porvoo

Helsingist vaid 52 km kaugusel asub maaliline Porvoo, mis on täidetud traditsiooniliste värviliste majade, armsate kohvikute, munakivitänavate ja toredate pisikeste poekestega. Ära unusta külastada ka Porvoo katedrali, mis on üks piirkonna vanimaid.

10. Hanko

Üks asi, mida inimesed sageli ei tea, on see, et Soomes on palju toredaid randasid, kus on tõeliselt mõnus suve nautida, ja pisikeses merelinnas Hankos on neid lausa 30 km. Aga, kui tunned, et rannas peesitamine ei ole sinu jaoks, mine avasta Tulliniemi loodusrada, mis on vapustavalt ilus.

Allikas: Hand Luggage Only