Finavia tegevjuht Kimmo Mäki ütles, et koroonaviirus mõjutas Soome lennujaamade tegevust tohutult. „Olukord on mõjutanud lennujaamades tegutsevaid lennufirmasid ning ettevõtteid, samuti töökohti ja investeeringuid. Praeguse hinnangu kohaselt on lennuliikluse vähenemise mõju Finavia käibele üle 100 miljoni euro. Meie hinnangul võib selle aasta reisijate koguarv olla kolmandiku võrra väiksem kui eelmisel aastal,“ sõnas Mäki.

„Olukorrast üle saamiseks pakume üürnikele ja partneritele märkimisväärset maksekergendust. Samuti otsustasime jätkata Helsingi lennujaama arenguprogrammiga, et tagada Soome ligipääsetavus ja konkurentsivõime ka tulevikus,” ütles Finavia tegevjuht Kimmo Mäki.

2020. aasta jaanuaris kasvas reisijate arv endiselt mõõdukalt, järgides eelmise aasta trendi. Kuna Aasias levis koroonaviiruse epideemia juba veebruaris, vähenes reisijate arv järgmisel kuul märkimisväärselt, eriti Hiinasse ja Hiinast väljuvatel marsruutidel. Pandeemia mõju on kõige ilmsem märtsi statistikas, kus Hiinasse suunduvate ja Hiinast väljuvatel liinidel vähenes reisijate arv 95,8% võrreldes eelmise aasta algusega.

Pandeemia levik Euroopasse tõi kaasa piirangud, mille mõju tunneb Finavia veel pikalt. Märtsis oli Itaaliasse suunduvatel ja sealt väljuvatel liinidel umbes 4000 reisijat (-89,5% võrreldes mullusega) ja Hispaaniasse suunduvatel ja Hispaaniasse suunduvatel liinidel 84 000 reisijat (-56,3%). Soome siselendudel reisis märtsis 298 000 reisijat (-55,0%).

Praegune olukord Helsingi lennujaamas

Tavalisel päeval läbiks Helsingi lennujaama keskmiselt 57 000 reisijat. Praegu teenindab lennujaam ainult pisut üle 1000 reisija päevas ning nende arv väheneb pidevalt. 19. märtsil sulges Finavia check-in’i ja pagasi äraandmise teenuse 1. terminalis ning kõik fuajees asuvad teenused. See tähendab, et kõik ülejäänud lennud teenindatakse läbi 2. terminali. Kolmas lennurada läks kinni 1. aprillil.

Praegu peavad kõik Soome riiki saabuvad või riigist lahkuvad inimesed läbima piirikontrolli ning kõik Soome saabuvad isikud peavad läbima ka tervisekontrolli punktid. Suletud on ka muud terminali osad, nii Schengeni kui ka Schengeni-välised alad. Lennujaamas püütakse hoida avatuna teatud teeninduspunkte — sealhulgas apteeki, kioske ja kohvikuid, mille lahtiolekuajad on lühendatud. Mõned restoranid Helsingi lennujaamas müüvad toitu kaasa.

Finavia lennuliikluse statistika avaldatakse Finavia veebilehel iga kuu ning uudisvoos uuendatakse regulaarselt pressiteateid Finavia lennujaamade tegevuste muudatuste kohta.