Tallinki hotelliketi Läti müügi- ja turundusdirektor Santa Priede toob välja viis kohta, mida aasta viimasel nädalal lõunanaabrite pealinnas külastada.

1. Jõulukuuskede tee

Juba seitsmendat aastat järjest tervitab Riia linn pühade ajal külalisi põneva kunstiprojektiga. Erinevate visuaalsete lahenduste abil on loodud üle 40 erineva jõulukuuse installatsiooni, mille ehitamiseks on kasutatud nii valguspirne, puitu, klaasi kui telliskive. Paljud installatsioonid on loodud Läti kunstnike ja kunstiakadeemia tudengite poolt.

2. Läti rahvusooper- ja ballett

Riiga sattudes tasub kindlasti külastada Läti rahvusooperit, kus on juba üle 90 aasta tegutsenud rahvusliku ooperi ja balleti trupid. 1923. aastal avatud hoonet kutsutakse ka Läti Valgeks Majaks, kus etendatakse ühe hooaja jooksul ligi 200 kõrgetasemelist ooperi- ja balletietendust. Detsembris on võimalus osa saada Tšaikovski balletist “Pähklipureja” ja Johann Strauss II ooperist “Die Fledermaus”. Aasta viimasel nädalal toimuvad neljal päeval ka suurejoonelised uue aasta galakontserdid.

3. Valguse Loss

Daugava kaldal asuv Läti rahvusraamatukogu hoone ehk Valguse Loss on lõunanaabrite jaoks oluline sümbol nii arhitektuuris, kirjanduses, teaduses kui ajaloos. Kultuuri- ja konverentsikeskusena toimivast raamatukogust leiab rariteetseid sajanditevanuseid teoseid ja üllitisi ning seal toimub igapäevaselt mitmeid erinevaid üritusi.

4. Riia loomaaed

Lastega reisides võib minna uudistama Riia loomaaeda linna kõige rohelisemas Mežaparksi linnaosas, kuhu saab trammiga. Tegemist on looduslikult kauni ja mägise maastikuga, kust leiab mitmeid põnevaid loomi, ka neid, keda Tallinna loomaaias pole. Nii on näiteks Riias väga uhke maja kaelkirjakutele. Loomaaia troopikamajast leiab mitut liiki madusid, konni, sisalikke ja põnevaid putukaid ning akvaariumis saab tutvuda värvilise kaladega.

5. Ajalooline vanalinn

Jõulusäras Riia vanalinn on ideaalne koht mõnusaks jalutuskäiguks, sest kogu linna arhitektuuri ja ajaloo süda on koondunud just sakraalehitiste ja kitsaste Riia vanalinna tänavate vahele. Mine uudista Baltimaade üht vanimat sakraalehitist Riia Toomkirikut, UNESCO kultuuripärandi nimekirjas olevat Püha Peetri kirikut ning joo glögi maalilisel jõuluturul. Õhtutuledes Riia vanalinn on ka ideaalne koht melu otsivatele hingedele, mil vanalinnas asuvates restoranides, baarides ja klubides käib elu varajaste hommikutundideni.