1. Magus Šiauliai. Kui tahate midagi magusat, siis kiirustage Šiauliaisse. Siin asub Leedu vanim kommivabrik, mille nimi Rūta tähendab leedulaste rahvuslille. Vabrik töötab juba rohkem kui 100 aastat ja siin toodetud šokolaad või kompvekid on parim külakost Šiauliaist. Kui teid huvitab šokolaadi ajalugu, siis astuge sisse šokolaadimuuseumisse. Seal ootavad teid ees huvitavad väljapanekud ja ettetellimisel šokolaadi töötuba. Uudistoode Leedus – roosa šokolaad. Mis maitse sellel küll olla võiks?

Foto: Šiauliai Tourism Information Centre

2. Vaid Šiauliais. Šiauliais on lausa 22 muuseumi ja loodame saada tõeliseks muuseumide linnaks. Jalgratta-, kassi-, fotograafia- ja šokolaadimuuseumi saate külastada vaid Šiauliais, need on Leedus ainsad omataolised ning erilise õhkkonna ning ajalooga. Muide, linna panoraam avaneb suurepäraselt fotograafiamuuseumi katuselt, roosilõhnast võib pea ringi käima hakata aga Chaim Frenkeli villa pargis, kuhu on roosi istutanud ka Leedu Vabariigi president Gitanas Nausėda. Otsige see üles! Selles pargis toimub ka unikaalne suvefestival.

3. Puiestee. Leedu pikim ja Euroopa pikkuselt kolmas jalakäijate puiestee Šiauliai linnas meelitab turiste juba 40 aastat. Puisteel on koguni viis purskkaevu, skulptuure, muuseume, kohvikuid ja väikesi poekesi. Kui otsustate käia selle puiestee läbi otsast lõpuni, siis leiate siit eest rohkem kui 50 huvitavat objekti. Siin on ka laste mänguplatse ning kastaniallee ühe puu otsa on peitu pugenud ja jälgib sealt lapsi muljet avaldav kameeleoniskulptuur.

4. Sendituba. Endisele rahvusvaluutale litile püstitatud mälestusmärki võib näha Šiauliai ülikooli raamatukogus. Seal on sisustatud Sendituba. Terve ruumi seintele on liimitud 157 130 münti, mille üldväärtus on 3463 litti ja 69 senti (1003 eurot ja 15 senti). Kui olete juba raamatukogus, siis lehitsege ka Leedu kõige suuremat raamatut. Just selles toas on nii mälu, ajaloo kui ka rahalisest seisukohast kõige väärtuslikum tapeet.

5. Raudrebane Tjalkša järve kaldal. Pärast amburiskulptuuri imetlemist saate vaadata „Raudrebast” – suurimat loomaskulptuuri Leedus, mis kaalub peaaegu 7 tonni. Terasest rebase südamesse (mõõtudega 120 x 90 cm) on paigutatud kapsel vaskplaadile raiutud sõnumiga tulevastele põlvkondadele. Järve kaldal on rohkesti meelelahutusi lastele ja energialabürint. See on ideaalne koht ka piknikuks aasal või puude varjus, kõrval asuvates kioskites aga pakutakse pitsat ja jäätist.

6. Päikesekella väljak. Siin on Leedu kõige kõrgem päikesekell. Väljaku põhiidee on kantud Šiauliai linna kolmest sümbolist ehk päikesest, mis meenutab 1236. aastal Šiauliai lähedal toimunud Saule lahingut, amburist, keda seotakse linna nimega, ja väsimatult mööda lendavast ajast. Arhitektuuriansambli moodustavad amfiteatrikujuline väljak ja 18 meetri kõrgune obelisk, mille tipus on kullatud amburiskulptuur. Õhtuti on väljak suurepäraselt valgustatud ja amburiskulptuur lausa sätendab. 11.–12. septembril toimub seal ka rahvusvaheline bigbändide festival.

7. Botaanikaaed. Seda botaanikaaeda tasub kindlasti külastada neil, kes armastavad taimi ja hindavad ilu. Aasta ringi pakub aed üllatavaid muljeid. Augustis õitseb seal ligikaudu 130 jorjenisorti. Terve suve asenduvad ühed õied teistega, muutuvad värvid ja lõhnad panevad pea ringi käima. Kui te ei ole näinud kõrvitsast tehtud vankrit, siis leiate selle Šiauliai ülikooli botaanikaaiast.

8. Katedraal. Renessansiaegne arhitektuurimälestis Püha Peetri ja Pauli katedraal (kuni 1997. aastani ainult kirik) on linna kõige uhkem vaatamisväärsus. Katedraal paistab silma muljet avaldava kõrgusega (torni tipp on 70 meetri kõrgusel), aga ka erilise arhitektuuri ja suurepäraselt valitud asukohaga. Majesteetlik, rohkete originaalsete detailidega kaunistatud hoone on otsekui kohandatud kaitseks. Peafassaadi ees olevad kirikuaia väravad rõhutavad kaitseehitise muljet ja on ainsad omanäolised terves Leedus.

Foto: Šiauliai Tourism Information Centre

9. Tänavakunst. Šiauliais ei ole kunst peidus – tänavad on seda tulvil. Mõnes kohas tuleb pilku kergitada, mõnes kohas põigata hoovi ja avastada lendleva fantaasia vilju. Leidke üles kõik uued tänavakunstiteosed ja ka mitmekümne aasta vanused joonistused. Kui teil ikka veel ei ole kunstist isu täis, tulge meediakuntsifestivalile Enter, mis toimub 20. augustist 5. septembrini.

10. Unikaalsed üritused. Ütleme otse, et ööd on Šiauliais väga erilised ja võib-olla seetõttu toimubki just siin selline festival, mis ei lase linnaelanikel magada. Kutsume kõiki üritusele Šiauliai Ööd ja rahvusvahelisele festivalile Šiauliai Jazz, mis toimuvad juba 23.–30. augustil. Linna sünnipäeva tähistatakse aga 10.–12. septembril. Kõige parem on linnaga tutvuda giidi saatel, kes räägib põhjalikult päikese linnast.

Šiauliai – interaktiivsete, ainukordsete muuseumide ja maitsvaima šokolaadi linn Leedus. Nii lapsed kui ka täiskasvanud leiavad meie linnast palju huvitavat.

Jaga
Kommentaarid