632-meetrine Shanghai Tower - üks tähtsamaid tuleviku maamärke asub linna finants- ja kaubanduspiirkonnas Lujiazuis, kohe Jin Mao Toweri ja Shanghai Maailma Finantskeskuse kõrval.

Kui ehitis ükskord valmis saab, jääb see maailmas kõrguselt teiseks Dubais asuva Burj Khalifa järel, mille kõrgus on 829,8 meetrit.

Konstruktsiooni kõrguse kõrval on veel tähelepanuväärsem selle vorm. Poolläbipaistev torn keerdub kõrgustesse. Lisaks välisele ilule on keerdkonstruktsiooni eesmärk vähendada taifuunide mõju tornile ligi veerandi võrra.

Arhitektide sõnul on kurviline ehitis ka moodsa ja paindliku Hiina sümboliks.

Praegu on kõrgeim keerdkonstruktsiooniga pilvelõhkuja Cayan Tower, mis asub Dubais. See sai valmis aasta alguses ning kõrgust on 307 meetrit.

Shanghai Tower saab aga valmis 2014. aastal. Pilvelõhkuja projekteeris USA päritolu arhitektuuribüroo Gensler, nemad on veel projekteerinud näiteks Houstonis asuva Hess Toweri ning Farmers Fieldi Los Angelesis.

121-korruseline hoone sisaldab kontoreid, meelelahutusasutusi, poode ja lukshotelli.

Shanghai Tower on vasakult kolmas.

Hiinas alustati ka tulevase maailma kõrgeima pilvelõhkuja ehitust

Kõrgeimate ehitiste sekka kerkib Hiinas aina rohkem pilvelõhkujaid. Pilvelõhkujate Nõukogu ja Urban Habitat arvestasid eelmisel aastal kokku, et üheksa 20-st kõrgeimast hoonest maailmas on praegu ehitamisel just Hiinas.

Eelmisel kuul alanud ehitusest Hunani provintsis Changshas kerkib järgmine maailma kõrgeim pilvelõhkuja.

See 834,8-meetrine torn majutab koole, ühe haigla, kortereid, teatreid, kinosid ja ostukeskusi. Lisaks on uuel rekordiomanikul Sky City ehk "vertikaalne farm", kus kasvatatakse vajalik toit maja 30 tuhandele elanikule. Ehitus toppas nädala, kuna kõiki turvalisusnõudeid polnud täidetud.