Kõik ootavad ühelt reisilt erinevaid elamusi – Eestis on vahemaad lühikesed ning see annab suurepärase võimaluse mahutada ka paaripäevase reisi sisse palju erinevaid kogemusi, vastandlikke ja muutuvaid maastikke ning hulganisti elamusi. Vaatame, kuhu just sel sügisel suuna peaks võtma.

Põhja-Eesti

Sügisel on aktiivsete puhkajate hulgas populaarne disc-golf, mida saab mängida lisaks Tallinnale ka Kõrvemaal, näiteks Sportland Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskuses.
Kakerdaja raba.
Kuid Kõrvemaa piirkond sobib ideaalselt veel ka rattasõiduks ja rattamatkaks. Seda tänu mitmekülgsele maastikule ja võimalustele – RMK matkarajad ning Eestit läbiv pikk matkatee ja Kõrvemaa piirkonna Terviserajad. Jalgrattaid saab piirkonnas laenutada Valgehobuse suusa- ja puhkekeskusest, Nelijärve puhkekeskusest ning Sportland Matka- ja Suusakeskusest. Viimane laenutab lisaks maastikuratastele ka tõukerattaid. Vajadusel koostatakse sealsamas kliendile ka matkamarsruut ning antakse kaasa vajalik kaardimaterjal. 
Jussi nõmm.

Järvamaa kaguosas pakub aktiivset puhkust Matkapesa, mis korraldab kanuu-, jalgratta- kui ka jalgsimatku kaunite Norra-Oostriku allikate piirkonnas Endla looduskaitsealal.

Ratsutamist nautivatele inimestele jagub veel mitmeid võimalusi - lisaks Aegviidus asuvale Kivisaare Ratsatalule on põnevad tallid ka Märjamaa lähedal Loodnal Juurima Tall ning Rutjal Arma Ratsatalu.

Kardiroolis saab end proovile panna LaitseRallyPargis, samuti Aravetel asuvas kardikeskuses ja Türi külje all Veskisilla puhkekeskuses.

Ekstreemsusi saab omal nahal kogeda ka langevarjuga hüpates; selleks pakuvad võimalusi Rapla ja Nurmsi lennuväljad. Ainulaadne Kiviõli Seikluskeskus ei jäta samuti kedagi külmaks ning kuni talve saabumiseni on seal avatud Baltikumi kõige pikem trosslaskumine, motokeskus ja bagi-safari.

Tervist tuleb hoida - vajadusel aeg maha võtta ning puhata heaoluspaas või pisut pikemalt tervist turgutada raviteenuseid pakkuvas spaas. Siin on ka mõned spaasoovitused.

Tallinna lähedal asuvad Viimsi ja Laulasmaa spaad, mis sobivad kiireks aja maha võtmiseks. Viimsis tegutseb ka Harmoonikumi öko-spaa, kus mähised ja kümblused on segatud puhta looduse värsketest viljadest, samuti on looduslikud kõik aroomiõlid. Tunni aja kaugusel peallinnast, Rakveres pakub meeltele naudinguid Aqva Hotel & SPA - omanäoline disainspaa on tunnustatud idamaiste massaažide ja filipiinlastest massööride poolest.

Saka mõisas on spaateenuseid pakkuv mõisahotell võimsa vaatega kõrgelt paekaldalt klindimetsale ja Soome lahele. Sakas asub ka terviserada, mis kulgeb pangapealsel ja paekaldast alla mööda liivaranda.

Toila SPA on tuntust kogunud ennekõike tänu oma termidele, kuhu oodatakse külastajaid ka väljastpoolt hotelli. Seal pakutakse väga heal tasemel terviseteenuseid ja ravipakette, nagu ka Narva-Jõesuu Sanatooriumis. Kuulsas kuurortlinnas Narva-Jõesuus tegutseb veel Meresuu SPA & Hotel, kus lisaks esmaklassilistele hoolitsustele võivad külalised meeli puhata ka kilomeetrite pikkusel liivarannal jalutades ja sügistaevast nautides. Sel aastal avati Narva-Jõesuus ka kolmas lõõgastust pakkuv spaa - Noorus SPA Hotel, kust leiab Three Apples SPA, mis koosneb kolmest osast - vee- ja saunakeskusest, fitness keskusest ja wellness-spaast kaasaegsete hoolitsustega.

Vihula mõisas asuv ökospaa on väike, aga täiuslikku lõõgastust pakkuv puhkekoht, mis kombineerib mõisa ajaloolist hõngu ja luksust, kaasaegseid mugavusi ning iidseid spaakombeid. Spaateraapiat saavad soovijad omal nahal tunda ka Ida-Tallinna keskhaigla Loksa ravikeskuses, kus on esikohal raviprotseduurid, vaikus ja rahu.
Vihula mõisa veski.

Eestlased armastavad tervist otsida ka saunast, mis on ammusest ajast püha paik ja kus sünniti ja raviti tervist. Järva-Jaanis on saun tehtud vanasse tuletõrjeautosse, Veteperes saab aga käia koobassaunas. Suitsusauna mõnusid saab oma nahal tunda Madi puhketalus või Adami turismitalus. Korralik saunakompleks erinevate saunadega on Veski-Silla hotellis.

Lääne-Eesti

Lisaks kolmele Lääne-Eesti ajaloolisele kuurordile (Kuressaare, Haapsalu ja Pärnu) leiab siit palju muudki ehedat ning vaatamisväärset ka muudel aastaaegadel. Kui vajad rahulikku ja tervendavat, kuid samas aktiivset puhkust, on läänerannik koos saartega selleks hea paik ka süngel hilissügisel.

Läänerannikul on mitmeid võimalusi aktiivselt tegutseda nii maal, vees kui ka õhus. Väljakutseid pakub Kajakimatkad OÜ korraldatav süstamatk Pusku viigil, kauneid vaateid pakub aga nende kajakimatk Silma looduskaitsealal ning soovijad saavad kajakil avastada ka Hobulaidu või muid Lääne-Eesti väikesaari.

Golfihuvilistele on Haapsalu Golfil pakkuda 9-rada ja piirkonnas leidub ka mitmeid spordirajatisi, mida lume saabudes avastada.

Lääne-Eestis asuv Matsalu Rahvuspark on oluline lindude peatuspaik ning toitumiskoht rändeteel Arktika ja Lääne-Euroopa vahel. Haruldaselt palju linnuliike peatub ja pesitseb nii madalas rannikumeres kui ka rannaniitudel ja -karjamaadel. Linnuvaatlejatele on Matsalu tõeline paradiis.

Vilsandi Rahvuspark Saaremaa läänerannikul ootab neid, kes armastavad merd, hülgeid, liikuvat liiva ja linde. Vilsandil asuvad suurimad hallhülge lesilad ja rikkalik merelinnustik. Avastamist ootavad ka kivististerohked paeastangud.

Aktiivset tegevust leidub ka Hiiumaal – mine matka sisemaa metsades, purjeta lõpututes lahtedes või avasta Kõpu, Ristna või Tahkuna majakad hoopis jalgrattamatka käigus. Eraldi tasub äramärkimist Hiiumaa Militaarmuuseum, mis avas oma uksed 2007. aastal Tahkuna piirivalvekordonis. Sügis- ja ka talvehooajal on muuseum avatud vaid ettetellimisel ja seda eksklusiivsemad on 3-4 tunnised militaarmatkad Hiiumaa looduses.

Pärnumaa kosutab külalisi Jõulumäe tervisespordikeskuses, kus igaühel on võimalus valida jõukohane ning meeldiv tegevus. Väljakutseid pakub aga Maria Talu Ratsakeskus või Sassi talu. Huvilised saavad soovi korral võtta ette ka paintballi lahingu Pärnumaa metsades või miks mitte mõnes mahajäätud hoones – Paikusel viib mänge läbi Reiu Puhkekeskus, aga julgelt võib pöörduda ka Paintballitakso poole, kes mänge vabalt valitud kohas ette valmistab. Audru golfiväljakul saab mängida ka ilma algkursust läbimata ja proovida ära ehtsad hikkoripuust kepid, proffidele pakub aga mänguilu Valgeranna Golf.

Lääne-Eesti tõelised tõmbekeskused - kuurortlinnad pakuvad võimalust sügisel aeg maha võtta, vaikust nautida ning energiat koguda.

Haapsalu kaunis puitarhitektuur ja rannapromenaad on justkui killuke teisest ajastust. Linna väljapeetud stiil ja rahulik elutempo, eriti sügisel ja talvel, rahustab maha ka kõige suuremad kiirustajad. Tervisepuhkajat ootavad mudaravi traditsioonid Fra Mare Thalasso SPA või Laine SPA hotellides, meelt saab puhata ka Roosta Puhkekülas, mis Haapsalu külje all ning meelelahutust pakuvad omanäolised kohvikud nagu Müüriääre, Hapsal Dietrich, Kärme Küülik, Soffa Villa ja Restoran ja muidugi ei saa siin kuurortlinnas mööda ka kultuurisündmustest.

Pärnut tuntakse kui suvepealinna, kuid tegelikult on see mõnus koht ka sügis-talviseks puhkuseks, kusjuures siin saab ühendada puhkust oma tervise eest hoolitsemisega kõige meeldivamal kombel. Suvepealinna kerkis sel aastal uudne butiikhotell Hedon SPA, mis võttis koha sisse väärikas mudaravila hoones. Lõõgastavaid elamusi pakuvad ka Strand SPA, Estonia SPA, Tervise Paradiis, taastusravikeskus Viiking, taastusravihotell Wasa ja ravispaa Tervis. Pärnus asub kõik käe-jala juures, mistõttu on lihtne ühildada lõõgastavat spaakogemust Endla teatrikülastuse, mõne muu kultuurielamusega või lõpetada õhtu hoopis pidutsemisega ööklubis.

Aastal 1840 avati Kuressaares esimene mudaravila ja sellest ajast peale on Kuressaare hinnatud ja tunnustatud kuurortlinn. Vee- ja tervisehuvilised saavad Kuressaares lõõgastuda mitmes erinevas spaahotellis ning nautida sadu erinevaid hoolduseid. Harrasta saunajoogat Grand Rose Spaas, naudi privaatsus Arensburg Boutique Spas, lõõgastu Johan Spa seinte vahel või koge saaremaist GOSPA hoolitsustesarja KENA, kus kasutusel kohalikud loodusannid – valikuid on mitmeid.

Lõuna-Eesti

Lõuna-Eesti on tuntud oma imelise looduse, rikkaliku kultuuripärandi ja sajandeid vanade traditsioonidega. Kõik see annab hea aluse aktiivseks ajaveetmiseks. Kõigile spordisõpradele leidub siin igal aastaajal midagi. 

Huvitab sind golf, vibulaskmine, jalgrattasõit või hoopis ATV safari? Soovid sõpradega kalale minna või meeskonnamängudes end proovile panna? Siin ei ole ära unustatud ka ekstreemspordihuvilisi, kellele mõeldes on loodud Tartu lähedal asuv Rahinge Ekstreempark paisjärve ääres ja motohuvilised saavad end proovile panna ATV või bagi-safaril külalistemaja Tõllaratas radadel.

Sõmerpalus asub Motohall Adrenalin Arena, mis on Euroopa suurim statsionaarne motorkrossi sisehall, mis avatud aastaringselt. Võimalik on tellida motokrossikoolitusi, rentida mootorrattaid ja külastada MTÜ Sõmerpalu Motoklubi motomuuseumi.

Seiklushuvilistel soovitame võtta ette Orav Rattas seiklusmatk, proovida ära Ridali lennuklubi purilennud või planeerida sügisene kanuu- või süstamatk Võhandu või Ahja jõel. Südame paneb kindlasti kiiremini põksuma köiega laskumine Munamäe tornist, mis kohe kindlasti pole kergete killast. 

Lõuna-Eestis olles tuleks võimalusel minna matkama Ahja jõe ürgoru maastikukaitsealale, kus asub ligi 40 ainulaadset liivakivipaljandit mida rahvakeeles kutsutakse Taevaskojaks. Neist liivakivipaljanditest tuntuim on 24 meetri kõrgune pühapaik Suur Taevaskoda. 

Sügis on ka parim aeg minemaks paadiga Võrtsjärvele või Peipsi peale. Seal saab püüda oma elu parima kalasaagi, kui veab.

Lõuna-Eesti võtmesõnadeks on vaikus, rohelus, isiklik lähenemine igaühele ning väikesed pisiasjad, mis lõpuks ideaalse terviku loovad.

Spaaturismi valdkonnas teeb piirkond silmad ette väikeste, ent see-eest omanäoliste ning kvaliteetse teenindusega spaade ja tervisekeskustega.

Tartu linnas pakub lõõgastust Dorpat SPA, mille teevad ainulaadseks jagatud kogemusena mõeldud duaalhooldused. Spaapuhkus Emajõe Ateenas sobib hästi kokku ka Vanemuise teatrikülastuse või avastusretkega mõnda Tartu muuseumisse. Kes soovib aga aeg maha võtta linnast väljas, siis soovitame Tartust vaid mõneminutilise autosõidu kaugusel asuvat biospaad Loodus.

Talvepealinn Otepää on oma tippvormis ka sügisel, kui loodus muudab värvi ja soojust hakkavad pakkuma sealsed spaad – Bernhard, kus kombineeritud ravispaa ja heaolu ning Pühajärve Spa, mis lisaks meelerahule pakub ka muid teenuseid – ratta, rullsuuskade, käimiskeppide laenutus ümbruse avastamiseks, avatud on jõusaal, võimalus mängida lauatennist, pentanque´i ning piljardit ja märkimata ei saa jätta ka nende bowlinguradu.

Rahu ning vaikuseotsijatele soovitame aga Võrumaal asuvat Kubija loodusspaa terviseteenuseid, külaskäiku sealsesse saunakeskusesse ja selgitada välja hea une saladused Unekliinikus. Viljandimaa tõeline tõmbenumber lõõgastuse otsijatele on aga kauni Navesti jõe kaldal asuv Energia Öko-Spa, kus kasutatakse kohapeal kasvavaid ravimtaimi koos savi, turba ja naturaalsete taimeõlidega.

Korralik saunakompleks kuulub iga Eesti spaa juurde – soolasaunas saad keha koorida, aurusaunas külmal talvel hingamisteedele head teha, indiaanisaunas ehk higistamistelgis elu üle järele mõelda, infrapunasaunas keha seestpoolt mõjutada ning aroomisaunas mõnusalt lõõgastuda.

Lõuna-Eesti oma suitsusauna saab nautida näiteks Ööbikuoru Villas, Setomaa turismitalus, Elmari Talus, Nõiariigis või Saunamaal. Nogu külas asub veel ka koobassaun, mis pooleldi ehitatud maa sisse – saunal on tugev, ent niiske leil, suitsu ja mulla lõhnaga.

Lõuna-Eestis ei saa üle ega ümber Värskast, mis kuulus mineraalvee ja ravimuda poolest. Segatuna Värska mineraalveega, sisaldab Värska muda maailmas ainulaadsena nahka noorendavat östrogeeni ehk naissuguhormooni, mille protseduure saad nautida ainult Värska spaas.

Samuti on Värska üks paremaid kohti, kus saada osa omanäolisest Seto kultuurist.

Pea igas Eestimaa suuremas linnas ning maakonnakeskuses asuvad turismiinfokeskused, kust leiab palju praktilist infot ja kasulikke nõuandeid, kuidas vastavas regioonis oma puhkust just kõige paremini planeerida.

Eestis on palju erinevaid puhkusevõimalusi. Ühenda näiteks sügisene kontserdikülastus või teater tervisliku einega restoranis, lõpeta metsamatk tervistava massaažiga või veeda romantiline nädalavahetus aroomivannis mõnuledes. Puhkus aitab rutiini unustada ja annab energiat.

Veel häid mõtteid Eestis puhkamiseks leiab Puhkaeestis.ee lehelt. Kirjuta kommentaaridesse ka oma head mõtted puhkuse veetmiseks Eesti sügises.