Unistus vaikusest ja rahust, näiteks kusagil maapiirkonnas, on täiesti mõistetav, kuid paljud reisihuvilised on valmis eriti eheda pastoraalse õhkkonna kogemiseks sissetallatud radadelt päris suure sammu kõrvale astuma.

Sel nädalal võtavad mõned reisisellid ette teekonna, mis kulgeb sajanditevanusel karjateel. Selle läbimise jooksul on neil võimalus õppida kohalikke traditsioone ja lambakarjuseks olemist.

"See on unikaalne kogemus," ütles Ana Maria Romera, kes juhib Soria piirkonnas tegutsevat reisifirmat, mis pakub sellist n-ö sertifitseeritud lambakarjuste paketti üks kord aastas.

"Teil on aega mediteerida ja suhelda uute inimestega. Tunnetate tohutut vabadust ning mõistate, kui paljud asjad elus on materiaalsed ja pealiskaudsed," kommenteeris ta portaalile The Local.

Retk "Somos Trashumantes" (eesti k "Oleme rändkarjused") viitab karjatamisvormile, mille puhul karjaajajad on koos loomadega pidevalt liikvel - suvekarjamaadelt talevkarjamaadele ja vastupidi.

Romera sõnul ulatuvad juba kolmandat aastat turistidele pakutava paketi juured 13. sajandisse, mil rändkarjused pärast talve lambaid kodukülla tagasi ajasid.

Umbes 30kilomeetrine retk kestab kolm päeva ning lõpeb Los Campose nimelises linnakeses, kus peetakse traditsioonilist rändkarjuste pidu Fiesta de la Trashumancia't.

175 eurot maksev reisipakett sisaldab sööki, transporti ja ühte ööd hostelis. Iga retke läbinu saab karjusediplomi.

"Kõik on täpselt nii nagu oleksite päriselt karjus, kuid pisut turvalisem," rääkis reisifirma juht.

Taoline rahakotisõbralik ökoturism on Hispaanias kasvav suundumus ning võrreldes möödunud aegadega tõeline läbimurre.

"Jah, ajad on muutunud," tõdeb oma ajaveebis roheliste ilmavaate pooldaja Cesar-Javier Palacios. "Kui ma lapsena mingi jamaga hakkama sain või hästi ei õppinud, ähvardati, et ma lõpetan lambakarjusena."

Allikas: Thelocal.es