Google´i ekspeditsioon maailma katusele toimus eelmisel aastal, just sel ajal, kui laviin võttis 16 inimese elu sealkandis. Nepalis Khumbu piirkonnas rännates kanti lisaks tavalisele mägimatkaja seljakotile kaasas ka 18-kilogrammist Street View seadet, mis pildistab ümbrust ja salvestab koordinaate.

Google´i gruppi juhtis Apa Sherpa, kes on legendaarne selle poolest, et on Everesti tipus käinud juba 21 korda. See on ilmselt ka praegune maailmarekord maailma kõrgeima tipu vallutamise kordades.

Google´i insenerid tegid maailma kõrgeimate mägede juures Google Street View Trekkeriga ligi 45 tuhat fotot, läbisid 60 kilomeetrit ja lisaks väljast tehtud Street View ülesvõtetele salvestasid ka 360-kraadiseid sfääripilte olulisemate vaatamisväärsuste - kloostrite ja elumajade seest. Street View Trekker on varustatud 15 kaameraga, mis teevad sfäärilise pildi, GPS-seadmete ja salvestusseadmetega, mis mahuvad seljakotti.

Enamus meist ilmselt Mount Everesti ekspeditsioonile ei satu. Google Street View´ga saab aga selle teekonna praegu vähemalt osaliselt läbi käia. Ringi vaatamiseks on ehk isegi rohkem aega, kui mäenõlvadel hõredas õhus kõndivatel alpinistidel endil, kes peavad rohkem oma jalge ette vaatama.

Siin on mõned huvitavamad vaated, võta hiir ja liigu pildil edasi:

Lukla-Everesti baaslaagri teel, rippsild.
Budistlik klooster Kemgon Kompa, sisevaade.
Phortse, Khumbu regioon, Nepal.
Phortse Thakiri Chholing Gomba budistlik klooster, Nepal.

Gorak Shep, üks viimastest peatuspaikadest enne Everesti baaslaagrit. Siiani tegid Google Street View inimesed ka teekonna kaardistamist. Edasi kulgeb tee peale aklimatiseerumist baaslaagrisse ja sealt tippu.
Päris tippu kaardistajad veel ei jõudnud, kuid vaadata saab mäe jalamil asuvatesse asumitesse: Phortse, Khumjung, Thame, Lukla, Namche Bazaar jne. Khumbu pühadest kohtadest valmis ka video.