Riigi peaminister Kassim Majaliwa ütles parlamendile Dodomas sel nädaldal, et juunikuust alates ei kasutata polüeteenist kotte enam avalikes kohtades ega majapidamises. Kilekottide tootjatele öeldi, et nad peaksid enda laovarudest vabanema.

Asepresidendi kabinet kindlustab, et uus keeld hakkaks igal pool kehtima. Seadust tutvustatakse keskkonnaseadusena.

Mussa Sima asepresidendi kabinetist üles, et regulatsioonid on ettevalmistatud ja peagi tehakse uus seadus kohalikus ajalehes rahvale teatavaks.

Tansaania keskkonnaminister January Makamba ütles esmaspäeval parlamendile, et regulatsioonid on avaldamiseks valmis. "On tõenäoline, et esimesest juulist saab päev, kui meie riigis lõppeb täielikult plastkottide kasutamine," sõnas mees.

Lõuna-Aafrika riik Rwanda seisis plasti keelustamise eest ja oli selles osas teenäitajaks. 2017. aastal võttis ka Keenia vastu kilekotivastase seaduse ja selle eiramise korral on karistuseks rahatrahv. Lõuna-Sudaan võttis hiljuti vastu sama otsuse. Burundi keelustas plastiku kasutamise mullu.

Möödunud aastal toimunud ülemaailmse keskkonnapäeva raames palus Uganda president Yoweri Museveni riigi turvapealikel jõustada polüeteenist valmistatud plastkottide kasutamise keeld. Lisaks nõudis ta plastkottide tootjatel plastkottide valmistamine lõpetada. See seadus ei läinud tollal aga läbi. Küll aga kirjutas president 19. veebruaril 2019. aastal alla seadusele, mis muudab riigi keskkonnateemalistes otsustes mõjuvõimsamaks.

Ärihuvid

2007. aastal teatas Uganda, et keelustab plastmaterjali kasutamise, tootmise ja sissetoomise, mis on valmistatud polümeerist, mis sisaldab alla 30 mikroni. Seadus ei läinud aga läbi, sest tööstuste juhid olid asjale vastu. Öeldi, et enne sellist otsust on tööstustel vaja rohkem aega, et olemasolevast laovarust vabaneda. Lisaks öeldi, et seadus toimiks paremini, kui seda rakendataks erinevates faasides.

"Meil on uus seadus, aga see pole veel jõustunud," ütles National Environment Management Authority tegevjuht Tom Okurut väljaandele The East African. "Keskkonnaminister peaks teatavaks tegema kuupäeva, millal seadus jõustub," lisas mees.

Kaupmehed pole aga uue seadusega nõus ja ütlevad, et selle jõustumisega kaasneb neile ligi 30 miljoni dollari suurune lisakulu taastöötluse näol.

Uus seadus loob soodsa pinnase erinevate keskkonnaga seotud seaduste vastuvõtmiseks ka tulevikus.