Ülekaalulisus on haigus ja võitlust sellega peetakse ägedalt nii USAs kui Eestis. Kuid mitte ameeriklased — kaugeltki mitte eestlased — pole kõige paksem rahvas maamuna peal.

Kui vaadata Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmestikku, siis ülekaalukas liider paksude kodanike edetabelis on Nauru, aastaid suurtest fosforiidituludest elanud ja nüüdseks pankrotistunud saareriik Okeaanias. Kehamassiindeksiga üle 30 kg/m2 kohta, mis tähistab selgelt rasvumist, on 84,6 Nauru meestest ja 80,5 protsenti Nauru naistest vanuses enam kui 15 aastat.

Okeaania rahvad on ilmselt üldse liiga hea toidu ja vähese liikumise peal, sest rasvunud meeste esikümnest kaheksa riiki ja naiste esikümne seitse esimest riiki asuvad seal: lisaks Naurule siis Cooki saared, Mikroneesia, Tonga, Samoa, Niue, Palau, Kiribati. Tundub isegi müstiline, sest kohalik peamine toidus on ju kala, aga ilmselgelt üha enam süüakse ka imporditud konservliha ja juba ka rämpstoitu.

Rasvunud meeste edetabelis on USA siiski kõrgel viiendal kohal (44,2 protsenti) ja Argentina kaheksandal kohal (37,4 protsenti), naiste edetabelis on Barbados kaheksandal, Kuveit üheksandal ja Trinidad ja Tobago kümnendal kohal. Ameeriklannad on maailma edetabelis kolmeteistkümnendad (48,3 protsenti), kuigi nagu näha, rasvunud naisi on USA-s selgelt rohkem kui mehi. Seega, kuigi USA-s ollakse seda probleemi üha selgemini teadvustamas, ei saa siiski väita, et ameeriklased oleks kõige paksem rahvas maailmas.

Kes on kõige rasvasem rahvas Euroopas? Meeste poolel on Kreeka koguni 11., järgnevad Malta 17., Suurbritannia 23., Austria 24., Saksamaa 26., Soome 31., Tšehhimaa 33. ja Horvaatia 34. kohal. Naiste poolel Malta 33. ja Valgevene 39. kohal. Niisiis, Euroopa naiste seas on probleem tunduvalt väiksem, aga siiski olemas. Aga ei saa väita, et probleem vaevaks ennekõike Lääne-Euroopat. Ida tuleb mürinal järele, läheb möödagi.

Leedu meestest on rasvunuid 16,8, Läti meestest 9,7, Eesti meestest 8,6 protsenti, nagu võib WHO statistikast välja lugeda. Läti naistest 15,0, Leedu naistest 13,9 ja Eesti naistest 8,4 protsenti. Põhjamaadest on rasvunute hulgas kõrgetel kohtadel Soome, samas kui norralased ja rootslased suudavad end nähtavasti paremini kontrolli all hoida.

Kui kaarti vaadata, teevad Okeaania riikide sabas suurt tõusu ülekaaluliste tippu just lääneliku heaoluga riigid, nii Euroopast, kui ka Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, aga üha selgemini ka Lähis-Ida naftagigandid, lisaks küll ka Egiptus. Ja ühtäkki ilmneb, et liiga hea elu on ikkagi kurjast.

Keskmisele aafriklasele, hiinlasele või indialasele võib selline probleemiasetus isegi nalja teha — seal on ikka veel probleemiks hoopis alatoitumus. Ja paks inimene on midagi eksootilist.