Seadusevastaste seksuaalsete tegevuste hulka kuuluks edaspidi nii abielu-eelsed intiimsuhted, abielurikkumine, homoseksuaalsus, abieluväline kooselu, avalikus kohas ebasünnis käitumine, rasestumisvastaste vahendite propageerimine kui ka meditsiinilise põhjuseta abordid. Inimõiguslased on juba asunud protestiaktsioone organiseerima — nende sõnul on Indoneesia niigi juba riik, kus naisi ja geisid pidevalt diskrimineeritakse.

Kuigi seadusemuudatuse vastu võtmine on Indoneesia presidendi Jokowi Widodo palvel pausile pandud, ähvardab protsess peagi jätkuda. Kui minnakse edasi senises tempos, jõustuvad kõnealused karmid seadused 2021. aasta lõpus. Karistuseks võib süüdlasele määrata vähemalt 6 kuud vangistust, abielurikkumise eest aga lausa 1 aasta. Väiksemate eksimuste eest on võimalik "pääsed" vaid mitmetesse sadadesse eurodesse ulatuva rahatrahviga.

Kõnealuste reeglite päevakorda tõus on andnud tõsise löögi Indoneesia kui sihtkoha mainele. Kõige rohkem mõjutavat see ekspertide hinnangul Bali turismi, mis haaravat lõviosa Indoneesiasse reisivatest puhkajatest. Turism moodustab Indoneesia SKP-st 6% ning pakub tööd enam kui 13 miljonile inimesele.

Kõik see muudab tõenäoliseks selle, et vastarmunud paarikesed, kes romantilist puhkust ihkavad, hakkavad Bali asemel hoopis muid sihtkohti eelistama. Austraalia turismiettevõtted näiteks raporteerivad juba massilisi tühistamisi, kuigi seadus pole veel jõustunudki. Reisikorraldajate sõnul on selline muudatus turismile isegi laastavama mõjuga kui vulkaanipursked.