Jutt käib elektri tootmisest riigi taristus. Seda, kas keegi kusagil kodus pliidi alla kivisütt viskab, mõistagi sisse ei arvestata. Aga ilmselt seda liiga tihti ette ei tule, kuna tegemist on troopilise kandiga.

Raporti põhjal kasutas pisut alla viie miljoni elanikuga Kesk-Ameerika riik 76 päeva järjest juunist augustini vaid taastuvenergiast toodetud elekrit. Samasuguse keskkonnasõbraliku vägitükiga on kostariikalased tänavu varemgi hakkama saanud ning kogu aasta arvestuses on nende kontole kogunenud juba üle 150 fossiilkütustevaba päeva. Eelmisel aastal oli Costa Ricas lausa 299 sellist päeva, kui elektri tootmiseks naftat, sütt või maagaasi ei kasutatud.

Costa Rica riiklik energiakontrollikeskus (CENCE) teatas, et viimati kasutati fossiilkütustel baseeruvat elektrit riigi vooluvõrgus 16. juunil. Sellest päevast alates on elektrit toodetud päikese-, tuule-, hüdro-, ja maasoojusenergiast. Suurem jagu taastuvenergiast ehk umbes 80% tuli hüdroelektrijaamadest, geotermaalenergia annab 12,6%, tuuleenergia 7 ja päikeseenergia 0.01 protsenti. Sealjuures tuleb märkida, et riigi nelja hüdroelektrijaama tootlikkusele aitasid tublisti kaasa tänavu riiki tabanud väga tugevad vihmasajud.

Tuleb arvestada ka, et Costa Rica põhilised majandusharud on põllumajandus ja turism, mis tähendab, et tohutult energiat nõudvaid tööstusi seal kuigi palju ei ole.