Eestlastega samal ajal peavad puhkuseplaane ka venelased, sakslased, inglased ning paljude Skandinaaviamaade elanikud ja see tähendab paraku, et puhkajatel on kõrgendatud huvi on sarnase aja ning sarnaste sihtriikide suhtes.

"Konkureerime ju samal turul. Näiteks sakslastele on iseloomulik, et puhkuseplaanid tehakse varakult ning broneeritakse lennupiletid ning majutus ära. Suuremad üritused ning tipphooaeg on neil täpselt teada ning ette arvestatud,“ nendib Tensi Reisid reisijuht Pille Riin Rimmel. „Kui eestlane liiga kaua ootab, on tulemuseks kallid lennupiletid ning hotellis enam valikut sisuliselt pole, ka toa tüüpi ei saa enam valida. Näiteks kolmeliikmelisel perel lapsega võib olla päris keeruline midagi sobivat leida."

Nii mõnigi kord takistab pikemaajalist planeerimist mure, et kui midagi juhtub, ei saa enam ümber mõelda. "Kindlasti tasub teha reisitõrkekindlustus," soovitab Remmel. "See kehtib nii ootamatute terviseprobleemide kui muude suuremate ootamatuste puhul, näiteks siis, kui reisile ei ole enam võimalik minna lähedase raske seisundi tõttu."

Mõnikord eelistatakse niisuguses olukorras saata enda asemel reisile mõni sõber või lähisugulane: bussi- ja laevapileteid saab vahetada viimase hetkeni, lennupileti puhul olenevad tingimused konkreetsest lennufirmast. Pakettreisi puhul tasub kindlasti ka reisikorraldajaga rääkida: kui midagi on juhtunud, tullakse võimalusel kliendile vastu.

Varajase broneerimise puhul võimaldavad pakettreiside korraldajad enamasti ka mitmes osas ette maksta, et niiviisi väljaminekuid hajutada. "On inimesi, kes maksavadki 100 euro kaupa," ütleb Rimmel.

Häid vihjeid reisi broneerimiseks

-
Kuum“ aeg on koolivaheaeg
, mil Eestist lendajatel pole küsimus sageli enam soodsamas hinnas, vaid selles, kas üldse midagi pakkuda on. Kui koolivaheajal toimuvale reisile minna Helsinki või Frankfurdi kaudu, siis muutub pudelikaelaks Tallinnast väljuv lend: näiteks Frankfurti viivas lennukis on vaid 140 kohta ning need saavad ruttu täis.

-
Aastavahetuse plaane ära jäta viimasele hetkele
: kaks nädalat enne jõule ei saa näiteks Dubai aastavahetuse jaoks enam head lahendust leida, sest reis müüakse ära oktoobris. Viimase hetke pakkumine tähendab reisi emiraati, kus alkohol on keelatud isegi hotellis.

Ka aastavahetuseks Viini või Londonisse pole palju pakette pakkuda, sest paar nädalat enne reisi ei leia enam soodsat majutust ega transporti.

-
Ka jõulureis vajab varajast broneerimist
: lastega Lapimaale soovitakse enamasti sõita jõulude ning uusaasta vahel, ent see reis oli juba oktoobri alguses täis müüdud ning lisakohti ei tule. Broneeringud tuleb teha juulis.

-
Suveperioodil on populaarseimad Euroopa kultuurireisid
: eestlane armastab reisida juulis, kesk-eurooplane rohkem augustis. Seal ajal armastavad ka hiinlased Euroopat külastada, mis omakorda tähendab, et juba mais on lennupiletid ja majutused kallimad. Näiteks Pariisis müüakse Eiffeli sissepääsupiletid tavaliselt ära jaanuaris, Moulin Rouge piletid lähevad kinni veebruaris.

Enimlevinud müüdid reisi broneerimisel

Müüt: Kui ootan, siis saan kindlasti odavamalt. Tegelikkus: Võib juhtuda, et kõik kohad müüakse ära ühe päevaga, kuigi enne polnud nädalaid toimunud mingit liikumist. Eestlane otsustab sageli emotsiooni ajel – näiteks paar päeva vihmasadu võib vallandada broneerimiste laviini, kuigi reisini on veel mitu kuud. Samuti võib ühe ettevõttega seotud grupp panna sisuliselt terve lennu täis (reisid messide külastamiseks, klientidele korraldatavad reisid jmt).
Müüt: Kui ostan varajase tellija soodustusega, siis saan petta, sest viimase hetke pakkumisega tuleb parem hind. Tegelikkus: Viimase hetke pakkumine on korraldajale alati miinusmärgiga tehing, seepärast on välja mõeldud hinnagarantii, mille kohaselt esimese varajase tellija soodusperioodiga võrreldes samasse hotellitüüpi ja hotelli enam soodsamat pakkumist ei tule.
Müüt: Kui lähen viimase hetke reisiga, saan ikka samasse hotelli. Tegelikkus: Viimase hetke pakkumisi ei tehta viimastel aastatel enam hotelli, kus on varajase tellija soodustus. Hotelli valik on sageli erinev.
Müüt: Äkki pannakse mind viimasel hetkel paremasse ruumi, näiteks sviiti. Tegelikkus: Viimasel hetkel lisanduja mahutatakse sinna ruumi, mis on vaba ja siin ei ole garantiid, et ei satuta hoopis oodatust kehvemasse tuppa. Kui hotell on täis, müüakse viimased head toad täishinnaga, sest neile on tahtjaid niikuinii. 

Millal on varajane broneerimine vajalik?

Varajane broneerimine on vajalik kui:
- Reisid piirkonda, mis on sel perioodil populaarne
- Reisid perega
- Tahad olla kindel hotellis ja selle kvaliteedis
- Tahad olla kindel, et saad sõita siis, kui oled plaaninud
Viimase hetke pakkumine sobib kui:
- Reisid üksi või kahekesi
- Tähtis on hind, mitte valik
- Oled paindlik reisi aja ja tingimuste suhtes

Reisisoovituste allikas: Tensi Reisid (Pille Riin Rimmel)