Võimalus külastada riike ilma viisat taotlemata teeb reisijate elu kõvasti lihtsamaks. Kuid koroonapandeemia on palju muutnud, eriti Ameerikas, kus puhang ei taha vaibuda.

Enne koroonapandeemiat ja sellega seotud reisipiiranguid asus passiindeksi kuuendal kohal USA. Ameerika Ühendriikide kodanikel oli võimalik ilma viisata reisida 185 sihtkohta üle maailma. Hiljuti avaldas aga Euroopa Liit nimekirja riikidest, kelle kodanikud võivad liikmesriikidesse alates 1. juulist siseneda. Nende seas polnud aga ei Ameerika Ühendriigid, Brasiilia ega ka Venemaa.

Arvestades Euroopa Liidu reisipiiranguid on nüüdsest võimalik Ameerika Ühendriigi passiomanikel reisida viisavabalt 158 sihtkohta. Olenemata sellest on riik passiindeksis langenud vaid koha võrra ehk on seitsmendal kohal.

Ka Brasiilia leiab, et nende passi võimekus on koroonapandeemia tõttu väga palju kannatada saanud. Tavaliselt on Brasiilia passiindeksis jäänud 19. kohale 170 sihtkohaga. Euroopa reisipiirangud on arvu kahandanud 143 sihtkohani.

Arvestamata erinevaid reisipiiranguid hoiab Henley passiindeksis jätkuvalt esimest kohta Jaapan 191 sihtkohaga.

Allikas: lonelyplanet.com