Järgnevalt mõned soovitused ja nõuanded, mis lihtsustavad koduloomaga lennureisi tegemist. Kehtivad nii kasside, koerte, aga ka mõnede roomajate, koduküülikute ja teiste loomade puhul, kelle suhtes on kehtestatud lemmikloomade mittekaubandusliku liikumise reeglid.

Kindlasti kontrolli reeglistikku allpool olevatel linkidel vahetult enne oma reisi broneerimist, sest asjaolud muutuvad pidevalt.

Küsimused, mida koduloomaga (kassi või koeraga) reisimise eel küsida

Oluline allikas seaduste ja mõistete kohta on Veterinaar- ja toiduameti koduleht.

1. Kas lemmikloomal on pass?

Igal lemmikloomal peab olema reisides lemmikloomapass või tervisesertifikaat. Jälgi, et see oleks korras, loom oleks kiibistatud, vaktsiinid tehtud, arsti kinnitus olemas ja ussirohi antud. Reisimisel küsitakse loomapassi, et teda oleks võimalik identifitseerida ja kontrollida tema tervislikku seisukorda.

2. Kas lennufirma lubab looma lennule?

Odavlennud nagu Ryanair ei luba üldjuhul loomi üldse pardale, välja arvatud mõnedel suundadel pimedate juhtkoerana. Lennufirma Norwegian ei luba loomi rahvusvahelistele lendudele. Igal lennukil on lisaks kindel arv loomi, keda pardale lubatakse. Tähelepanu tuleb pöörata ka transpordikotile - millised mõõtmed on lubatud? Air Baltic ja SAS lubavad looma nii alla pagasiruumi kui ka lennukisalongi. Kas looma lubatakse lennukis transportida, saab lugeda konkreetselt lennufirma lehelt - otsige sektsiooni "travelling with pets/animals".

3. Kas loomaga pardale või pagasiruumi?

Kassi ja koera puhul sõltub lemmiklooma salongi kaasavõtmise võimalus looma kaalust ja seda tuleb uurida lennufirma infost. Orienteeruv kaal, kuni milleni lubatakse salongi, on olnud 6-8 kg koos transpordikotiga. Air Balticu nõue on aga, et kott (pardale minnes) on näiteks suuruses 55 x 40 x 20 cm (vaata lisaks nende kodulehelt kehtivaid tingimusi). Kott peab olema lukustatav, hammustamiskindel, veekindel ja mahtuma istme alla. Lemmikloom peab saama transpordikotis end liigutada, see ei tohi olla liiga kitsas. Kui loom läheb pagasisse, siis on ka transpordikott teistsugune.

4. Kuidas käib looma broneerimine lennule? Mis see maksab?

Igal lennufirmal on oma maksimaalne lubatud loomade arv. Lennufirmad pole tavaliselt teinud looma broneerimist võimalikuks läbi veebibroneerimissüsteemide koos inimese registreerimisega. See tähendab, et kohe peale lennu broneerimist tuleks kirjutada lennufirma esindajale koos oma broneerimisnumbriga ning lisada broneeringule ka loom. Kui kasutad reisikorraldusfirmat, võib see tähendada lisakulusid broneerimisteenusele. Selle vältimiseks ongi mõistlik broneering teha otse lennufirma kaudu, isegi kui piletid on reisifirmast ostetud. Siiamaani pole mul ette tulnud olukorda, et kohad oleks täis. Broneerimisel on olenevalt loomast erinev ka tasustamine - tasu tuleb kohe maksta või alles lennujaamas (nt SAS). Hinnad algavad 30 eurost ja ulatuvad 70 euroni ühe suuna kohta. SAS-i puhul tuleb looma reisitasu maksta alles lennujaamas lennule minnes. Teiste reisifirmade puhul (nt Norwegian, Air Europa) toimub tasumine kohe.

5. Kas looma võib pardal välja võtta?

Tavaliselt pole see lubatud. Transpordikott koos loomaga asetatakse sinu ees oleva pingi alla ja loom jääb kogu lennu ajal sinna.

6. Kuidas toimub loomaga turvakontrollist läbiminek?

Kassi puhul, kelle saad pardale kaasa võtta, tuleb turvakontrolli läbides võtta loom kotist välja. Kott läheb koos teiste asjadega läbivalgustamisele, ise pead loomaga turvaväravast läbi minema.

7. Kas sihtriiki võib üldse looma viia?

Kas ja millistel tingimustel looma valitud riiki viia võib, tuleb uurida enamasti sihtriigi veterinaarametist. Näiteks Eestist Norrasse või Hispaaniasse viies ei ole lisareegleid. Eestist Inglismaale viies tuleb aga arvestada neljakuise garantiiniga (Inglismaa reegleid vaata sellelt lingilt). Uuri täpsemalt ka veterinaar- ja toiduameti kodulehelt.

Enne reisimist uuri järgi kõik vajalikud nõuded ja kontrolli, et lemmikloomal on olemas pass ja käidud on arsti juures. Reisimine on looma jaoks stressirikas ja kindlasti ka väljakutse sulle endale. Ole valmis ootamatusteks, planeeri piisavalt aega lendude vahepeal ja turvakontrollide läbimiseks. Kui sul on kass või koer, kes käib väljas, siis lase tal enne reisi kindlasti võimalikult palju väljas olla, reisi päeval ei tasu liiga palju toitu anda (olenevalt muidugi lennureisi pikkusest).

On sul veel kogemusi lemmikloomaga reisimisest? Kirjuta kommentaaridesse.