Kuidas valida reisikindlustus nii, et mitte asjata üle maksta, kuid ka mitte midagi olulist välja jätta? Siin on kümme soovitust kindlustusfirmadelt, mismoodi oma kindlustus reisil paremini korraldada.

1. Vaata, et olulisemad kahjud oleks kaetud

Reisikindlustus ei ole vaid tervisekindlustus välismaal tabanud terviseprobleemide katteks. Tavaliselt on võimalik kaitsta end kolme moodi: tervisekindlustus katab ravi välismaal ning vajadusel ka sellega seotud transpordi kodumaale, reisitõrkekindlustus katab need kulud, mis tekivad reisi ärajäämisel ja mida reisikorraldaja ei pea kompenseerima, pagasikindlustus aga hüvitab kaotsi läinud pagasi maksumuse - olgu siis varguse, röövimise või transpordil purunemise tõttu.

2. Tee kindlustus õige tegevuse jaoks

Kui lähed vaid turvalisse randa puhkama, saab odavamalt. Kui tegeled millegi ekstreemsemaga, näiteks mäesuusatamise või surfiga, siis tuleb võtta vastav (natuke kallim) kindlustus. Kui teed tööd, siis tahab kindlustusfirma ka seda teada - täpsemalt veel sedagi, kas tegevus on füüsiline või lihtalt kontoris istumine. Sellest sõltub kindlustuse hind ja kindlustuskate.

3. Vali õige piirkond

Reisikindlustusel küsitakse ka seda, mis piirkond kindlustuskaiste alla kuulub. Riigiti võib olla tegemist erinevate tingimustega ja ka kindlustusseltsid mõistavad piirkondi erinevalt. Nii näiteks tähendab "kogu maailm" mõnede kindlustusseltside jaoks kõiki riikie, välja arvatud teatud eriti "ohtlikud" maad. Näiteks võib "kogu maailma" hulgast olla välja arvatud Valgevene, Afganistan, Iraak või mõni hetkel sõjakeerises olev riik.

4. Tee kindlustus piisavalt vara

Juba reisil olles tavaliselt enam reisikindlustust teha ei saa. Küll aga saab seda teha peaaegu viimasel hetkel enne puhkuse algust elektroonilisi kanaleid pidi: kindlustusfirma kodulehel, lennujaamas või mobiililt SMS-iga. Nii võib ka mõni hetk enne minemalendu oma lepingu ära vormistada. Reisitõrkekindlustus aga hakkab kehtima 2-5 päeva pärast.

5. Vajadusel tee lisakindlustus

Mõnikord võib olla mõistlik kindlustada end ka õigusabi osas ja tsiviilvastutuse vastu - näiteks kui on oht, et kindlustatu võib reisil põhjustada kahjusid kellelegi teisele, mida tuleb hüvitada. Õigusabikindlustus tagab aga õigusabikulud välismaal, aga võib jätta need hüvitamata, kui kindlustatu ise on teinud kriminaalkuriteo.

6. Vali õige hüvitise suurus

Reisikindlustus hüvitab tavaliselt kulud 25 000 kuni 100 000 euroni. Alati on kasulik valida selline hüvitise suurus, et ka halvimal juhul saaks kulud kaetud. Seega kaugemale ja kauem reisides võivad olla kulutused suuremad, vaid mõneks päevaks naaberriiki minnes tõenäoliselt hiigelhüvitist vaja ei lähe. Mõnikord on kindlustusseltsil ka omavastutusmäär - vaata sellegi suurus üle, kas oled võimeline seda tasuma või kas soovid seda ise maksta, kui kahju sünnib.

7. Kui kindlustus on tehtud, anna sellest teada ka lähedastele

Kui lähedased teavad, et oled kindlustatud, siis teavad nad ka aidata. Kui juhtus midagi tõsisemat, ei saagi hädasolija ise kindlustusega ühendust võtta. Kui kodused teavad, saavad nad paremini asju korraldada ja kindlustusseltsiga suhelda.

8. Ära tee kahju tahtlikult

Kui reisija on kahju tekitanud tahtlikult, siis kindlustus võib hüvitisest loobuda. Reisikindlustus on ikkagi ootamatute juhtude jaoks.

Enne tuleb lugeda ka kindlustuslepingu "peenikest kirja", kus on välistused, mille puhul kindlustus hüvitist ei maksa. Näiteks võivad põhjuseks olla looduskatastroofid, rahvarahutused ja vandalism, kindlustatu sattumine õnnetusse alko- või narkojoobes jne.

9. Teata kahjust võimalikult kohe

Kahjujuhtumist tuleb kindlustusseltsile kohe teatada - nii saab kindlustus anda nõu, mida edasi teha. Teatada saab igal ajal telefoni, e-posti või kindlustusfirma veebi kaudu. Hoia alles ise tehtud kulutuste tšekid ja arstitõendid, kui kulud vajavad hiljem hüvitamist.

10. Reisi ohutult

Vaatamata igasugustele kindlustustele on muidugi kõige olulisem soovitus reisida ohutult ja vätida ohtlikke olukordi. Ka suurim hüvitis ei too peale õnnetust tervist täies ulatuses tagasi ja puhkust bürokraatlike kindlustuspavberite seltsis pole ka see õige puhkus.