Mehhikosse reisile läinud eestlasel avastati kaksteistsõrmikuhaavand, ravi 45 000 eurot.

Kõhunäärmepõletik Türgis, ravi 30 000 eurot.

Kolme ribi murd Türgis liinibussi õnnetuse tagajärjel, ravi 10 700 eurot.

Äge pimesoolepõletik Austraalias, ravi 11 000 eurot.

Kahepoolne kopsupõletik Itaalias, ravi 9000 eurot.

Pimesooleoperatsioon Hispaanias, ravi 9000 eurot.

Seda loetelu võiks jätkata veel pikalt, nendib If Kindlustuse kommunikatsioonijuht Rain Porss ja lisab, et ainuüksi pimesooleoperatsioonide hinnad võivad riigiti väga kõikuda. Tais tuleb selle eest maksta näiteks 2500 eurot, Moskvas 8000, aga Ameerika Ühendriikides juba 10 000 eurot. Ka kõhuviiruste ravi võib väga kiiresti kahekohalisest summast kolmekohaliseks muutuda.

Loomulikult ei soovi keegi sattuda olukorda, kus murevabana kulgema pidanud reis ühtäkki õudusunenäoks muutub, kuid elul on vahel teised plaanid. Sageli juhtub ka nii, et haiglasse või õnnetusse sattumiseks ei peagi ise midagi valesti tegema.

Hoiatavatest näidetest hoolimata pakib nii mõnigi meist kohvrit paraku ikkagi mõtteviisiga, et minuga ju ei saa midagi halba juhtuda. Selles petlikus usus jäetaksegi reisikindlustus sõlmimata. Tegelikkus peaks olema risti vastupidine. Reisikindlustuse sõlmimisele koos meditsiiniabikindlustusega tuleb mõtlema hakata sel hetkel, kui puhkuseplaanid konkreetse kuju võtavad. Ja see ei kehti üksnes eksootilise reisi, mägimatka või suusapuhkuse puhul. Ka Soome, Rootsi, Lätti või Leetu reisides peaks kindlustuspoliisi sõlmima.

Maksad vähe, võidad palju

„Raskete vigastustega patsiendi lähiriikidest tagasitoomine võib samuti väga kulukaks osutuda,” soovitab Porss ettenägelikum olla. Ka ajapuudusega pole mõtet end välja vabandada, sest nutitelefonide ajastul saab reisikindlustuse sõlmida paari nupulevajutusega. Kui soovitakse sõlmida vaid tervisekindlustuse lepingut, võib seda teha kas või vahetult enne reisi algust, st samal päeval. Kui soovitakse kindlustada ka reisipaketti ning võtta lisariske streigi või looduskatastroofide katteks, tuleks kindlustus teha koos reisipaketi või lennupiletite eest tasumisega.

Rain Porss selgitab, et kindlustuslepingu hind Euroopasse (reisi pikkus kaheksa päeva ja valitakse vaid meditsiiniabikindlustus) algab üheksast eurost. Kui juurde valida pagasi- ning reisitõrkekindlustus, algab poliisi hind 18 eurost. Pole ju palju?

Euroopast väljapoole reisides tuleb makse pisut kallim, aga sõltub taas valitavatest kindlustuskaitsetest ja nende suurusest. Taisse kaheks nädalaks sõites näiteks maksab meditsiiniabikindlustus (kindlustussumma 100 000 eurot) 21 eurot. Kui juurde võetakse reisitõrge ja pagas, algab hind 46 eurost.

Võlukaarti ei ole

Rain Porss ütleb, et Euroopas reisides võib kaaluda, kas võimaliku haigestumise või õnnetuse puhuks tuleks enne reisile minekut osta reisikindlustus (meditsiiniabikindlustus) või piisab üksnes Euroopa ravikindlustuskaardist. Kaarti saavad Eesti haigekassas kindlustatud tasuta taotleda ning see annab õiguse arstiabile Euroopa Liidu riikides, Norras, Šveitsis, Liechtensteinis ja Islandil.

Paraku ei ole Euroopa ravikindlustuskaart võlukaart, mis kõikide raviasutuste uksed tasuta avab. Ravikindlustuskaart annab õiguse saada kohest vajaminevat arstiabi, kuid seda üksnes arstiabi osutaja riigi seadusandluse järgi. Ka patsiendi omavastutustasud (visiiditasu, haiglas viibides voodipäevatasu jne) tuleb maksta asukohamaa tariifide järgi. Riigiti need summad erinevad ja ulatuvad mõnekümnest eurost mitmesaja euroni. Euroopa ravikindlustuskaart ei kata ka transpordikulusid ühest riigist teise – kui peaks juhtuma raske õnnetus ja ravi tuleb jätkata Eestis ning kannatanu tuleb kodumaale tuua lennukiga.

Selle kohta, kui suured võivad olla arstiabi puhul omavastutustasud näiteks Soomes, Rootsis või Hispaanias, tasuks enne reisi haigekassa kodulehelt järele uurida. Kui vajalikud numbrid on must-valgel silme ees, saab igaüks välja arvutada, kas ta soovib suurte väljaminekutega riskida või sõlmib juurde meditsiiniabikindlustuse.