Lastega reisimise huvitavatest ja õpetlikest juhtumistest saab saata reisiloo alates tänasest. Iga uue nädala alguses valime välja parima loo. Nädala-auhinnaks on lastega reisimise asendamatu abimees - Otterboxi kaitsja nutiseadmele. See aitab kas tahvlit või telefoni hoida kriimustuste, mahakukkumise ja muude kahjulike mõjude eest. Reisil ikka juhtub, et oluline reisiabimees saab rohkem kui tavaliselt põrutada, seega kulub lastega reisijatele selline abimees kindlasti ära. Hiljem saame kirjutada ka sellest, kuidas nutiseadmete kaitsekestad end õigustasid, näiteks pärast järgmise koolivaheaja reisi.

Otterbox iPhone´ile.
Otterbox Pursuit.

Auhinnata ei jää ka need, keda nädala reisilugude hulgast ei valitud parimaks, kuid lugu siiski avaldati. Neile on auhinnaks ilusate looduspiltidega Looduse Aasta Foto 2014 pildiraamat.

Esimese nädala peaauhinnaks on Otterboxi tahvelarvuti kaitsekest Defender. Selle auhinna võitja valime järgmise nädala jooksul avaldatud reisilugude seast. Oma lugusid võib aga saatma hakata kasvõi kohe.

Tuletame meelde, kuidas üks korralik reisilugu kokku kirjutada. Selleks piisab mõnest lihtsast punktist, mida järgida (need soovitused on pärit The Guardianist):

- Kirjuta mina-vormis, see annab isiklikuma lähenemise.

- Paljud alustavad mõne naljaga, mis kirjeldab reisi tonaalsust ja tekitab huvi.

- Kohe esimestes lõikudes peaks selguma, mis on reisiloo kandev mõte, kus käidi, mida teheti ja miks mindi.

- Reisilugu on nagu üks jutustus ikka - alguse ja lõpuga, kuid see ei pea sisaldama kõiki sündmusi kronoloogilises järjekorras. Vali paremad palad välja ja seo need omavahel.

- Kasuta tsitaate reisil kohatud inimestelt ja osalistelt. See elavdab lugu.

- Väldi klišeesid: smaragdroheline meri, kuldsed liivarannad, Vahemere pärl jne. Kasuta originaalseid kirjeldusi, mis tähendavad midagi.

- Väldi sõnu või stiili, mida kõnekeeles ei saa kasutada, liiga ametlik või liiga familiaarne on ka kahtlasele teele minek.

- Internet on fakte täis, kontrolli need usaldusväärsetest veebidest üle.

- Konkreetsus ja lühidus võidavad online-lugejaid, pikad ja venivad olukirjeldused sobivad pigem raamatusse.

- Reisi-info on praegu väga kergesti kättesaadav. Reisijutus võiks seega puudutada rohkem selliseid kohti, kuhu tavaturist alati ei satu.

- Kuna reisijutt võib puudutada ka pereliikmeid ja muid lähedasi, siis mõtle, kui palju avaldad isikuandmeid, et kellegi privaatsus sellest liigselt kahjustatud ei saaks.

Reisijuttude konkurss kestab oktoobri lõpuni ja esimese peaauhinna valime välja järgmise nädala lõpus.

Võitjatega võetakse ühendust. Sellepärast tuleks oma kirjutise juurde jätta ka kehtivad kontaktid – e-posti aadress ja telefoninumber, millel saaksime ühendust võtta.

Reisijutt võiks olla veebis esitamiseks mõistliku pikkusega (näiteks 8000 tähemärki, aga võib ka veidi pikem), varustatud piltidega (üks pilt või rohkem, mille kasutusõigus on autoril olemas) ning kirjutatud grammatiliselt korrektselt. Reisijutu saatmisega kinnitab autor, et on selle ise kirja pannud.

Reisijutud palume saata aadressile reisijuht@delfi.ee. Sealtsamast saab ka lisa küsida, kui küsimusi tekkis. Reisijutte avaldame 2. novembrini.

Head kirjutamist!