1. Vihma eest vana aja tallu

Täna avab Vabaõhumuuseum Jõuluküla, mis tegutseb 21. detsembrini. Seega katab parasjagu ära eeloleva nädalavahetuse. Kui sajab (vihma, lörtsi, lund), saab peituda rehielamutesse, kui ei saja, on vabas õhus ka tegevusi: vankrisõit (saaniolusid ilmselt ei tule), jalutuskäigud mererannal ja õuesmeisterdamised.

2. Murki rappa matkama

Raplast lõuna poole sõites ja Lellest Eidapere poole pöörates leiab lõpuks paljude jaoks täiesti uue ja huvitava raba - Mukri raba. Sinna on ehitatud laudteid ja püstitatud vaatetorn, raba peetakse üheks Eesti ilusaimaks. Laupäeval viib huvilisi rappa Looduse Omnibuss nii Tallinnast, Tartust kui Pärnust.

Laudtee võib laupäevaks isegi tahedaks tõmbuda, sest vihma ei lubata terve reedese päeva jooksul ja pole välistatud ka päikese episoodiline väljailmumine nädalavahetusel. Külmaks läheb sealkandis praeguse ilmaennustuse järgi alles pühapäeva pealelõunal, kui ähvardatakse ka kerge lumesajuga.

3. Jalutuskäik Pakri pangale

Pakri soojade jõulude värvid.

Huvitav on enne jõule käia mere poolt soojana hoitud poolsaarel, kus mõnikord on jõulude ajal rannas moonegi õitsemas nähtud. Nüüdki on meri veel jahtumata ja maa külmumata, jalutuskäik on nagu kevadel. Keset poolsaart töötavad tuulikud, kuid ranna äärt pidi saab matkata ümber nende poolsaare tipu paepealsel ja hiljem Leetse poole jõudes ka alla mererannale minna. Leetse kandis on ilusad liivarannad ja piknikukohad, kus kaldani ulatuv männimets aitab tuule eest varjuda. Kui piknik tundub liiga kõle, saab ära proovida Paldiski kuulsaima trahteri Peetri Tavern.

4. Narva linnusest Venemaad vaatama

Narvast Ivangorodi

Kas rubla ikka veel kukub või on juba pidama saanud? Kas kaubareisijad liiguvad idast läände või hoopis läänest itta? Venemaa on olnud terve selle nädala uudiste tipus, nüüd võib ju proovida ka ise naabri tegemisi lähemalt üle jõe vaadata. Narvasse on küll pikk sõit, aga hea tee mööda Peterburi maanteed. Kuid miks mitte minna hoopis rongiga - Tallinnast kulub küll üle kahe ja poole tunni, kuid keegi ei pea roolis istuma ja libeda tee pärast kartma.

Narva linnuses on praegu avatud päkapikkude kool. Narva-Jõesuus saab ka pikemalt spaapeatust teha, sest vene turiste on vähem kui oodati ja vabu kohti võib leida üsna viimasel hetkel. Näiteks reklaamitakse neid praegu jõuluootuse pakettidena.

5. Võrtsjärvele jääminekut ja olekut vaatama

Nädala alguses levisid pildid Võrtsjärve kirdenurgast, kuhu edelatuultega saabunud torm lahtikangutatud jää kokku kuhjas. Jääkuhjad olid nagu kevadise jäämineku ajal ja on seal siiamaani. Kuid lisaks jätkub jääd järvelegi. Sõida Võrtsjärve Emajõe suudmest mõned kilomeetrid Tartu poole ja pööra Kiviranna kandis järve äärde.
Pilt on illustreeriv.