UNESCO maailmapärandi nimekirjas on üle tuhande paiga, millel on maailma jaoks oluline kultuuriline või ajalooline tähtsus. Enamust neist külastavad ka turistid, kuid loomulikult on maailmapärandi kohtade seas populaarsemaid ja vähempopulaarsemaid kohti.

Virtual Touristi huvitas, millised on need kohad, mille maailmarändurid oma külastusnimekirja kindlasti paigutasid. Nii moodustus populaarseimatest sihtkohtadest edetabel, kuhu pääses ka Tallinna vanalinn. Esikümme tuli selline.

1. Ajanta koopad, Maharashtra, India

Need kolmkümmend budistlikku koobast asuvad kuni 76 meetri kõrgusel kaljude sees. Vanimad on pärit 2. sajandist. Virtual Touristi kasutajad soovitavad kindlasti külastada kahekorruselist 6. koobast, mis on kõige huvitavam.Suurejooneline on ka avapildil olev 29. koobas.

2. Chaco indiaanikultuuri rahvuspark, New Mexico, Ameerika Ühendriigid

Chacoani rahva massiivne tseremoniaalne ehitis.

Aastatel 850 kuni 1250 rajatud kivimüüridega ehitised Chaco kanjonis on märkimisväärsed mälestusmärgid kunagisele indiaanlaste kultuurile Ameerikas. Ehitised olid kauplemiskeskuseks, kus käidi koos kaupu vahetamas Kesk-Ameerikast ja kaugemaltki. Oma veevärk aitas niisutada kõrbemaastikule rajatud põldusid.

3. Tallinna ajalooline vanalinn, Tallinn, Eesti

Tallinna vanalinn.

Tallinna peetakse üheks kõige paremini säilinud keskaegseks vanalinnaks Põhja-Euroopas. Selle ajalugu ulatub tagasi 13. sajandisse, kust on pärit ka suur osa kõveraid ja kitsaid tänavaid. Kirikud ja Raekoja plats on üle elanud kõik sõjad ja pommitamised.

4. Dinosauruste park, Alberta, Kanada

See park on nagu teine maailm: lisaks imeilusatele vaadetele on sellest kohast leitud kõige rohkem sauruste fossiile maailmas. Leitud on ligi 35 erinevat sauruseliiki, mõned luud on üle 75 miljoni aasta vanad. Rohkem kui 300 isendit on välja kaevatud ja asuvad praegu üle maailma erinevates muuseumides.

5. Angkor, Kambodža

Angkor Wat.

9. kuni 15. sajandini rajatud ajaloolised templid on Kagu-Aasia ühed olulisimad arheoloogiamälestised. Laiudes 400 kilomeetril, on turistidel seal tegemist ja avastamist palju. Üks peamine vaatamisväärsus, mida külastada, on Preah Khan, soovitavad Virtual Touristi kasutajad.

6. Ohrid, Makedoonia

Ohridi järv.

Ohrid on üks vanimatest inimasustus kohtadest Euroopas. Pole raske arvata, miks kunagised esivanemad selle paiga valisid - imeilusa järve kaldal asuv kõrgem küngas oli lisaks ka hästi kaitstav vaenlaste eest. Järve kaldal asub bütsantsi-aegne kirik.

7. Jesuiitide misjonikeskus La Santisima Trinidad de Parana ja Jesus de Tavarangue, Paraguai

1706. aastal ehitatud keskusse plaanisid jesuiidid rajada utoopiaühiskonna, mis oleks isemajandav ja täiesti omaette hakkama saav asundus. Läks aga natuke teisiti. Rajatised hüljati ja jäid looduse meelevalda. Praeguseni on alles kooli, kiriku, elamute ja töökodade varemed.

8. Rock-Hewni kirikud, Lalibela, Etioopia

Maa sisse õnestatud kirik Lalibelas.

Lalibela mägedes asuvad haruldased keskaegsed monoliitkirikud - see tähendab, et need on ühest tükist välja raiutud. 11 kaljukirikut on rajatud 13. sajandil ja nende peamine eripära on selles, et ehitised raiuti välja maa seest kuni katuseni. Kõige ilusamaks peetakse Giyorgist, mis on ristikujuline. Kirikud olid maa sisse peidetud, kuna kristlus polnud sel ajal seal lubatud.

9. Sana'a vanalinn, Jeemen

Sana'a.

Vana kindluslinn Sana'a on olnud asustatud 2500 aastat. Vanimad ehitised on 400 aastat vanad. 6-9 meetri kõrguse linnamüüri taga asuvad kuni 100 mošeed, 12 hammami ja 6500 maja. Paljud majad näevad välja nagu iidsed pilvelõhkujad, ulatudes mitme korruse kõrgusele. Majadel on lamedad katused nagu tänapäeva pilvelõhkujatel. Majesteetlik 7. sajandist pärit mošee aga on üks maailma vanimatest.

10. Uus-Meremaa edelatipp

Sealkandis leiab muust maailmast eraldatud maailma, kus on säilinud väga vanasid ja erilisi liike nii taime- kui loomariigist. Bioloogidele pakub see koht palju avastamist, aga ka teistele maailmaränduritele leidub siin palju põnevat.

Millised võiks olla veel mõned olulised kohad UNESCO maailmapärandi nimekirjast, mida peaks kindlasti külastama? Vaata siit järgi ja kirjuta kommentaaridesse.