San Francsiscos elav sage ärireisija Richard Moran teeb ettepaneku lennukis istme seljatugede allalaskmine ära keelata, postitades vastavateemalise kirja ka Linkedini veebi.

Ta tõi välja mitmed näited, kui eesistuja seljatoe allalaskmise probleem on olnud tõeliselt häiriv nii talle kui ka paljudele teistele reisijatele.

Näiteks läksid kaks reisijat kaklema, kui üks neist, kes istus ees, lasi oma seljatoe ootamatult alla. Samuti pidi üks kirja autori kolleegidest ostma endale uue arvuti, kui eesistuja lasi ootamatult seljatoe alla ja sülearvutit ei jõudnud piisavalt kiiresti eest ära võtta.

Ühel lennul New Yorki maksis Moran aga 20 dollarit enda ees istunud reisijale, et see oma istme seljatoe kogu reisi jooskul üleval hoiaks. Ja nagu maksja ise pärast tõdes, oli see hind mugavust väärt, kuid lennufirma peaks selle raha nüüd talle tagasi maksma.

Samuti pakub ärireisija välja, et lennukompaniid võiksid kõigile lennureisijatele välja pakkuda ühe standardse kirja, mille võiks ebamugavust tundev reisija enda ees istujale ulatada. Kirja sisu võiks olla umbes selline:

"Ma ei tunne teid, aga teie kukal asub praegu umbes kümne sentimeetri kaugusel minu näost. Ma võin nuusutada teie pead ja teie kasutatud "Head and Shouldersi" šampooni (see ei toimi teie puhul). See kõik võib olla võõraste jaoks liiga intiimne. Kui see lennuk maandub, pean ma kohe tegema ettekande koos ühe Powerpointi slaidiesitlusega. Ma pole seda esitlust veel valmis saanud. Tahtsin seda teha lennu ajal, aga kuna te olete praegu põhimõtteliselt minu süles, siis ei saa ma oma sülearvutit avada. See võib tekitada probleeme minu edasises karjääris. Palun, kas te ei võiks kergitada end ülespoole? Tänan.

Teie taga istuv paanikas ärireisija"

Võrreldes lennupileti ostmist kinnisvaraostuga kurdab kirja autor, et piletiga on ostnud ta ka pool käetoest, kuid on tavaliselt sunnitud selle loovutama suurema ja turskema kaasreisija kätte kõrvalistmel.

"Samuti ostan ma 18 sentimeetrit ruumi oma põlvede ja esirea tooli tagumise istmetasku vahel," lisab ta, "kuid pärast õhkutõusmist varastab eesistuja poole minu istmeruumist ja ma ei saa enam oma sülearvutit kasutada. Ma ei saa end ka liigutada. Olen vang koerakuudisuuruses ruumis."


Moran pole oma võitluses allalastavate seljatugede vastu üksi. Skyscanneri veebilehel korraldatud küsitlusest selgus, et üheksa kümnest vastanust soovinuks allalastavad seljatoed ära keelata.

Hetk, mil eesistuja seljatugi röövib reisija isikliku ruumi tema ees, hääletati üheks peamiseks lennureisil viha ja stressi tekitavaks põhjuseks.

Üks teine uuring, mille viis läbi veebisait CabinCrew.com leidis, et enamus rahvusvaheliste lendude lennukimeeskondadest on näinud pardal tekkinud tüli seljatoe allalaskmise pärast.

Telegraph Traveli küsitlus andis aga tulemuse, et probleem pole päris ühene. Ligi pool (49,61 protsenti) 2000 vastanust ütlesid, et keelaksid seljatoe allalaskmise ära kõigil lendudel. Viiendik arvasid, et selle võiks ära keelata lühilendudel, 15 protsenti aga ei olnud keelustamisega nõus.