Vaieldamatult minu lemmikehitis maailmas. Ajalugu ütleb et Colosseum ehitati nii 1935 aastat tagasi ja kuni 405.aastani toimusid seal gladiaatorite võitlused, hiljem asendasid inimesi loomad. 6 sajandi keskpaigast Colosseumi enam ei kasutatud ja ta lagunes kuni üleeelmise sajandini, mil seda uhket hoonet kaitsma hakati. Colosseum on oma olemusest ellipsikujuline amfiteater ning ehitatud tellistest kusjuures kivid on üksteisega ühendatud raudklambritega. Nii räägib mu tark raamat.
Raamatud ja filmid annavad oma panuse, aga iga kord kui Colosseumis käin, kuulen kettide kõlinat, gladiaatorite hääli ja 50,000 pealtvaataja kisa ning tunnen hirmu ja surma lõhna. Gladiaatorite võitlus oli jõukatsumine kahe erinevalt relvas tatud mehe vahel ja võidetu üle otsustas publik või keiser, kui tema kohal oli. Mida verisem oli võitlus, seda suurem oli rahva vaimustus. „Inimesed vajavad tsirkust ja leiba“, ütles Caesari järel keisriks saanud Augustus (30 eKr - 14 pKr), kes oma võimu kinnitamiseks tegi midagi mida paljud tänapäeva poliitikudki: ta pakkus rahvale suurejoonelisi vaatemänge ja tasuta süüa.

Võta kohe paar tundi, pudel vett ja hea värske võileib kaasa. Käi läbi kõik Colosseumi neli korrust, vaata igasse nurka ja proovi läbi kõik käigud. Kui veab, siis saad minna ka areeni alla, kus on käigud, loomapuurid ja abiruumid. Siis mine istu areenile, pane silmad kinni ja kujuta ette mis seal 2000 aastat tagasi toimuda võis. Söö võikut ja mõtle kui õnnelik sa oled et ei pea seal areenil suure gladiaatoriga võitlema, samal ajal kui rooma rahvas oma toitu sööb ja sinu elu üle otsustab.