Ehkki arvasin vastuseks kuulvalt mõne Hollandi lilledesse uppuva väikelinna nime, mille olemasolu ja asukohta oleks ma pidanud Google'i abiga kontrollima, õhkas ta: “Inglismaale!

Kõige kaunimad lilled võvad tulla Hollandist, aga kõige kaunimad aiad on Inglismaal. Ja nad ei ole kadedad – rohkem aedu kui kusagil mujal maailmas on seal avatud kõikidele huvilistele külastamiseks. Inglismaal tundub olevat rohkem aedu kui inimesi, mis on muidugi seletatav sellega, et aristokraadid tahtsid alati, et neil oleks üks kena koht maal suveks ja linnamaja talveks – ning mõlema juurde kuulus aed. Lisaks on Inglismaa kliima, mis inimestele tihti kõige meeldivam ei tundu vägagi meele järgi taimedele. Talved pole liiga külmad ega suved liiga kuumad. Ja saareriiki, mida kaitsevad võimas meri ja merevägi, pole kunagi laastanud sõjad, mis lillepeenrad oleks võinud maatasa tammuda ja pargid hävitada.
Miks me sellest praegu räägime? Sest algas kevad ja kevad ei ärata talveunest ja vaikusest mitte ainult loodust vaid ka looduse krooni – aiandushullu inimese. Talv otsa oma lillesibulate ja taimeraamatute keskel tukkunud aiafännidel näib korraga energiat olevat kolme tavainimese doosi jagu. Ja seda ongi vaja, sest parim aeg aias tegutsemiseks on ühtlasi ka parim aeg, et mööda maailma kauneimaid aedu inspiratsiooni otsides ringi sõita.

Üsna mugav ja ka huvitav on reisile minna koos teiste aiandushuvilistega ning õnneks on reisikorraldajad ka sellele mõelnud. Eestis on aiandureisidele spetsialiseerunud Astellaaria reisibüroo, mis korraldab aiandusreise Lätti, Soome, Rootsi, Hollandisse, Inglismaale, Prantsusmaale, Belgiasse ja mujalegi. Ent ka näiteks kultuuri- ja puhkusereiside korraldajate kalendritest leiab aiandushuvilistele mõeldud väljasõite, näiteks Tensi reisid viib aprillis tulpidesse uppuvasse Hollandisse ja Germalo sügisel Madeirale.

Hokkaido

Maailmast leiab aga – ja saab nii ise internetist kui Eesti reisibüroode abiga broneerida – väga laia valiku aiandusreise, alustades kruiisilaevaga Madeira ja Assoori saarte aedade külastamisest lõpetades väga väikestele gruppidele mõeldud külaskäikude-õpitubadega maailma hinnatumate aiakujundajate enda kodudesse ja aedadesse.

Kui rahas ja inglise keele oskuses ei ole küsimus, siis uurige Inglise aiareiside korraldaja Boxford Tours (www.boxwoodtours.co.uk) reisikalendrit. See firma korraldab eksklusiivseid reise väikestesse silmapaistvatesse aedadesse, kus võimalusel kohtutakse alati ka selle rajajaga, peatutakse parimates hotellides ja käiakse parimates restoranides. Näiteks korraldavad nad juunis reisi Belgia gurmee-aedadesse, mis – nagu Belgia šokolaadki – on intrigeerivad, ahvatlevad ja eksklusiivsed ning kus aia struktuurile ja disainile on väga palju tähelepanu pööratud. Reisi jooksul külastatakse ka Kasteel Hexis toimuvat taimemessi.
Ja loomulikult on Inglismaal hulk reisikorraldajaid ainult kohalikele reisidele spetsialiseerunudki, vaadata näiteks võimaluste hulgast aimu saamiseks lehekülge discoverenglandtours.co.uk

Algajad aiapidajad saavad ohtralt ideid ja istikuid ka Eesti lillelaatadelt ja botaanikaaedadest.

KEVAD
Inglismaa edelaosa, näiteks Cornwall
Just kevadel on võimalik näha magnooliate, kameeliate, visteeriate ja rododendronite õite ilu. Golfi hoovus hoiab selle osa Inglismaast soojemana ning seal kandis kohtab eksootilisemaid ja isegi troopilisemaid aedu, kui arvata oskaks.

Hiliskevadel tasub aga sõita ka juba Londoni lähistele – Tallinna ja Londoni vahel on hea lennuühendus ning peatudes Londonis saab teha päevaseid väljasõite näiteks Chelsea'sse, kus mais toimub ka suur Flower Show.

Jaapan
Kirsiõites Jaapan on postkaartidelt ja ajakirjadest korduvalt nähtud idüll, kuid selle kogemiseks tuleb ikkagi ise kohale sõita. Jaapani aiakultuur on iidne ja sellest on alati midagi õppida ning tegelikult igal aastaajal midagi vaadata. Kui te ei lähe spetsiaalseltkorraldatud aiandusreisiga, siis üks lihtsamaid võimalusi sellest õite ilust osa saada ja jaapani aia kõige maagilisemat hetke kogeda on Tokyos Ueno pargis.

Kyoto

Holland
Tulbid õitsevad Hollandi lillekasvatustes tegelikult aastaringselt, kuid kevad – täpsemalt aprill – on tippaeg. Näiteks kuulus Keukenhofi lilleaed, kus peenardel õitsevad lugematud tulbid, nartsissid ja hüatsindid – on avatud vaid kaks kuud aastas.

SUVI
Soome

Helsingis asub suur näidisaedade park Mraketanpuisto, kindlasti tasub aga käia ka vaatamas Kotkat, mis on tuntud Soome kauneimate parkide linnana.

Rootsi
Juuni lõpus-juuli alguses toimub näituste- ja üritustesari„Göteborgi roheline maailm 2016“ koostöös kohaliku botaanikaaia, aiandusseltside ja lõbustuspargiga.

Loire festival Prantsusmaa
Suviti toimub Prantsusmaal Loire jõe kaldal aiakujundusfestival. Selle käigus on võimalik kaunitest ja pöörastest aedadest osa saada läbi fotonäituste, näidisaedade, loengute, vestluste. Aiafestivali ala avatakse juba aprillis, ent kõige kaunim ja põnevam on seal suvel. Tänavu 25. korda toimuv festival tõotab tulla aga eriti ideede- ja rahvarohke!

SÜGIS
Madeira

Igavese kevade saar Madeira pakub eksootikat. Madeiral on aastaringselt ideaalne kliima, mis soodustab taimede lopsakat kasvu ja taimeliikide rohkust , mida on teadlikult arendatud ja kujundatud juba mitusada aastat. Quinta do Palheiro Ferreiro, 18. sajandil rajatud aed, on sealsetest aedadest ehk kõige põnevam. 19. sajandi lõpus viidi sinna uued taimeliigid Aafrikast, Hiinast ja Austraaliast, mis hästi kodunesid. Lisaks 1200 kameeliat ning hästi kõrged ja efektsed araukaariad.

Monet' aed Prantsusmaal
Märtsist novembrini on avatud üks maailma maagilisemaid ja maalilisemaid aedu Prantsusmaal – kunstnik Claude Monet aed. Kui suvi on seal kergelt ülerahvastatud, siis september ja oktoober toovad rahulikuma meeleolu ja kuldsema valguse. Lisainfot leiab siit.