Kuigi tähelepanuväärsete kompositsioonide loomine pole kerge, anname sulle viis soovitus, mida võiksid järgmisel korral päikeseloojangut pildistades katsetada. Loomulikult ei pea neid kõiki iga kaadri juures kasutama, võid proovida eksperimenteerida ka ühe-kahega.

Alasärita. Inimestele meeldivad tavaliselt rikkalike ja silmatorkavate värvidega loojangufotod. Kui sa aga säriajaga mängid, muutuvad varjud märgatavamateks ja eristuvad paremini.

Loo esiplaan. Kui vaatad aparaadiavast loojangut, ära esiplaani unusta. Sageli püüavad pildistaja pilku vaid loojangukiired ning arvates, et muljetavaldavad värvid on kõik, mida ilusa foto saamiseks vaja, tehakse viga. Püüa mahutada kaadri esiplaanile mõni objekt, kasvõi veepind. Olev loov ja leia see loodusest üles!

Pane horisont paika. Horisondijoone võiksid jätta foto alumise ja keskmise kolmandiku piirile. Selle asemel, et püüda huvitavaid objekte esiplaanile, jälgi seekord vaid taeva ilu. See on loojangu ajal alati nii huvitav. Anna taevale fotol piisavalt ruumi.

Mõned reeglid töötavad alati - jaga pilt mõttes kolmeks ja paiguta horisont ühe peale neist mõttelistest joontest.

Loo siluette. Ava suuruse muutmisega saad tuua esile mõne huvitava elemendi, et lagedat kompositsiooni elavdada. Oluline on valida selgekujuline ja märgatav siluett, siis joonistub see kaunilt välja.

Siluetid aitavad luua põnevaid loojangufotosid, nagu näiteks see Myanmaris U Beini sillal pildistatud jalgrattur.

Pildista RAW-failidena. Võttes arvesse, et loojangu näol on tegemist tundelise ja unikaalse ajaga päevast, peaks see hästi mällu sööbima. Sul on kasutada hulgaliselt looduslikku valgust. JPEG-failid ei pruugi kogu loojangu ilu nii kenasti talletada kui sooviksid.