Ja veel – see võib tunduda küll elementaarne - pärast nende 11 punkti läbilugemist ja enne turu poole teele asumist, kontrolli, kas turg on ikka avatud sel päeval, kui plaanid minna. Eesti komme, et turud tegutsevad seitse päeva nädalas, pole kuigi levinud mujal, kus tänavaturud ilmuvad välja vaid ühel päeval nädalas või kunstituru põnevamad kunstnikud vaid mõnel konkreetsel päeval.

1.Tee proovi kodu lähedal
Turud võivad olla küll võluvalt eksootilised, ent samas üsna ehmatavad, täis võõraid keeli, lõhnu, kombeid, varje ja nurgataguseid. Kuid düneemika ja intensiivsus on suures plaanis kogu maailmas ikka üsna sarnane, ainult rahvaarv ja kaup erinevad. Et turuelust- ja loogikast aimu saada, on hea teha esimene retk kodulähedasele turule, kus eesti keeles juttu ajada saab – ja päris tihti siiski ka juba oma vene keele oskust testida ruumi on reeglina rohkem ja saginat vähem. Ja kui pärast ebaõnnestunud pilti vaadates täpselt aru ei saa, mis näiteks rahvast täis hämaras sisehallis pildistades valesti läks, on lihtne täpselt samasse kohta naasta ja lihtsalt katsetada samades tingimustes, milline säriaeg, ava, objektiiv jne selle situatsiooni või kauba pildistamiseks parim on.

Sibulalaat peipsi ääres.

2.Mine vara
Hommikune turg on rahvavaesem – see tähendab lihtsalt vähem valel ajal kaadrisse jalutavaid ostjaid, müüjad on kõik kindlasti kohal. Mitte ainult kohal, nad on veel reipad ja suhtlemisaltid ka nendega, kes ilmselgelt midagi osta ei kavatse, ning vabad hirmust, et kaameraga leti ees vehkiv inimene kliendid eemale peletab. Kaupa kohale tassivad müüjad on samuti suurepärane pildimaterjal.

3.Mine iga ilmaga
Vabaõhuturg on värvikas nii päikeses kui hallis vihmas. Kaupa vihma käest päästvad või ilma trotsides paigale jäävad müüjad pakuvad võrratult emotsioone ka siis, kui kaup ise enam ammu pildistamiskõlblik välja ei näe.
Hea pildistamismaterjal on ka vihmavarjudelt alla pahisev vesi, veepiisad müüjate kohvitassides, märjad jalad lompides.
Kanna ainult hoolt selle eest, et kaamera ja objektiivid oleks vihma eest kaitstud!

4.Võta kaasa lainurk
Turud kipuvad olema rahvarohked ning oma huviobjekti nägemiseks peab seisma vahel üsna ninapidi selle juures ning mõne suurema asja – näiteks hobuvankri - kaadrisse mahutamiseks on lainurk elutähtis. Kui paljude fotode jaoks sobib portreeobjektiiv ja rahulikumal päeval isegi teleobjektiiv, siis turumelu pildile püüdmiseks on lainurk hädavajalik.

5.Vaata ja oota
Ehkki turuelu tundub värvikas ja igal sekundil juhtub midagi, on vahel mõnel pildil vaja värvilaiku, mida õigel hetkel pole, näiteks punase kleidiga leti eest mööda jooksvast last, või emotsiooni, mille lisab jalga tõstev koer või petersellituust, mille lahke kaamlilihunik leti kõrval kõlkuvale koolnud kaamli peale mõni päev suhu pistnud on. Istu maha, vaata ja oota.

6.Ikoonilised turud
Mõne turu legend on suurem kui turg ise. Nende (kuri)kuulsate paikade puhul on hea pildile püüda turu nimi või mõni muu äratuntav detail. Eestist on raske leida inimest, kes Keskturgu või Nõmme turgu ei teaks - varem hoidis tuntuse esikohta ja järgmisel aastal ilmselt jällegi Balti jaama turg. Müütilise kuulsusega koht pildil äratutavaks muuta on aga võimalik vaid nimesildi abil, käinud on seal vähesed.

7.Taba ta teolt!
Turud on perfektsed kohad emotsionaalsete portreefotode tegemiseks. Kui tavapäraselt näeb müüjaid kaupa kaalumas või ostjale ulatamas, siis emotsionaalsema pildi jaoks oota hetke, kui müüja rollist välja langeb – ja näiteks müügiks mõeldud kauba ise nahka paneb!

Poiss Omaani kitseturul.

8.Ära karda poseerijaid
Halvemat modelli, kui see, kes kaamera ees oma loomuliku tegevuse jätab ja poseerima hakkab, on raske ette kujutada. Turu metsiku tempo ja tihti väga keerulise valguse juures juures võib aga poseeriv müüja olla ainus võimalus, et foto õnnestuks. Või et pildistatavobjekt ellu jääks, nagu näiteks kanamüüjate puhul Maroko turgudel, kes muidu linnul pikemalt mõtlemata kõri läbi tõmbavad, kaamera ees aga tegelikult ellu jätavad. (Kuni järgmise ostja tulekuni).

Kanamüüja Marokos.

9.Tee komplimente
Turud on suhtlemiseks. Ükskõik kas oled ostja, müüja või fotograafi rollis, inimestega suhtlemine on turul kõige olulisem, palju olulisem kui ostmine. Komplimendid kaubaaadressil ja tänusõnad selle eest, et võite pildistada, on asjad, mida iial unustada ei tohi. Aja juttu ja näita üles huvi kauba vastu - see aitab inimesi kaamera ees ka end vabamalt tunda ning loa pildistada saada ka inimeselt, kes muidu kaamerate suhtes tõrges. Keele mitte-oskamine pole takistuseks, naeratused, žestid ja kehakeel töötavad suurepäraselt. Inimeste jaoks, kes selleks valmis pole, on iseteeninduskassadega supermarketid.

10.Õpi õigel ajal lõpetama
Kui keegi ütleb pildistamissoovile “ei”, siis aktsepteeri seda ja KOHE, ükskõik kui suur kiusatus pilti teha ka poleks. Turg ei ole hulk üksikuid müüjaid, see on suur homogeenne süsteem. Solvates või ärritades ühte müüjat saate halva kuulsuse kogu turul. Kui tahad rahulikult ja koos kogu oma varustusega turult lahkuda, siis see on - ennekõike siiski väljaspool Euroopat - reegel number üks. Dramatiseerin asju üle? Vaata veelkord nuga nunnu kana kõril punkti juures number 8.

Toiduturg Myanmari külas.

11. Osta endale midagi ilusat
Turu mõistmiseks – ja väikeseks puhkuseks pildistamise vahel – on parim tee ikkagi käituda nagu “normaalsed” inimesed turul, hetkeks peatuda ja midagi osta. Värske meekärg, tass kuuma kohvi, kera juustu – valige vaid välja. Ainult jälgige, et pärast kauba ikka kaasa tassida jaksate!