Eestis ametlikul visiidil käinud Tai välisminister Surapong Tovichakchaikul kinnitas, et Tai valitsus oli otsustanud loobuda viisanõudest Eesti kodanike suhtes ja see otsus jõustub tõenäoliselt 1. jaanuarist 2014.

Viisaga sisenemisel on piiril vaja praegu maksta 1000 bahti (23,5 eurot) ning peab tõestama, et elamiskuludeks on sisenejal 10 000 bahti (235 eurot) inimese kohta või 20 000 bahti (470 eurot) perekonna kohta. Viisavabadusega peaks aga Taisse reisimine muutuma odavamaks ja mugavamaks. Reisijuht.ee uuris Estravelist Mauri Saarendilt, Go Traveli turundusjuhilt Anu Vanelt ja seiklusreiside projektijuhilt Arne Uusjärvelt ning CWT Traveli turundusjuhilt Hiie Arult, millised muutused Eesti reisijaid järgmisel aastal võiksid tabada. Samuti selgub, kui populaarne on see sihtkoht praegu, viisaga sisenedes.

Kas viisavabadus võib suurendada eestlaste huvi Tai vastu ja mis määral?

Mauri Saarend: Viisavabadus võib suurendada huvi Taisse reisimise vastu, kuid üsna marginaalselt. Märksa olulisem reisijate huvi reguleeriv tegur on soodsa hinnaga lennuhindade ja/või reisipakettide saadavus sellesse riiki. Tai viisa vormistamine pole ka siiamaani ülearu keeruline olnud, enamikul juhtudel on olnud võimalus seda saada riiki saabudes piirilt (kuni 15 päevaks, vajalik selle aja jooksul Taist väljuva lennu pileti olemasolu).

Anu Vane: Suurendab kindlasti, aga kuna viisa ei ole ka praegu väga suureks takistuseks olnud, siis üüratut populaarsuse tõusu puhtalt viisavabaduse tõttu me ei ennusta. Kuni 15-päevase reisi puhul saab ju ka praegu viisa taotleda piirilt ja see pole kallis. Tõsi, järjekord võib ulatuda tundidesse ja see on kahtlemata ebamugav. Näiteks pakettreisi puhul taotletakse viisa pigem alati ette, et pikka sabas seismist vältida. Samuti tuleb viisa ette taotleda pikema reisi puhul ning see tähendab suuremat aja- ja rahakulu. Kuna lähim Tai saatkond asub Helsingis, tähendab viisa taotlemine praegu vähemalt nädalast ootamist ja rahakulu umbes 30 eurot inimese kohta, millele lisandub dokumentide kullerdamine või reisikulu Helsingisse. Kokku küündis lisakulu sageli 70-80 euroni reisija kohta, millest nüüd pääseme. Võrreldes Taisse lendamisele kuluva summaga pole kokkuhoid muidugi suur, kuid näiteks perekonna puhul täiesti arvestatav. 

Kui aga olukorda turismiturul praegu üldisemalt vaadata, siis Tai reiside populaarsus kindlasti suureneb – viisavabaduse kõrvalt ka Egiptuse äreva olukorra tõttu. Inimesed otsivad alternatiive ning peale Tenerife, Tai ja Dubai neid talviseks päikesereisiks mõistlikus hinnaklassis väga palju pakkuda ei olegi. Tai reisi hind on küll kallim, aga jääb Kanaari saartega siiski võrreldavaks ning kui rahanumbrid päevadesse arvestada, tuleb Tai kindlasti odavam.

Kui nädalase Tenerife paketi saab sooduskampaaniate ajal kätte veidi alla 800 euroga ning Tai kahenädalase reisi võib praegu Go Travelist osta 970 euroga, siis ei tundugi vahe väga suur. Isegi Egiptusega võrreldes tuleb pikem Tai reis päevadesse arvestades tegelikult soodsam! Seega on Tai igal juhul väga soositud sihtkoht lähenevaks talveks.

Hiie Aru: Viisavabadust Taiga on oodatud väga pikalt, sest Tai on üks armastatumaid talvepuhkuse sihtkohti juba aastaid. Kui viisavabadus nüüd lõpuks ometi reaalsuseks saab, on see väga positiivne. Usun, et lisaks veendunud Tai fännidele tekitab see uudishimu ja reisihuvi ka nende eestimaalaste seas, kes seni pole veel ”Naeratuste Maale” puhkama jõudnud. Taiga viisavabaduse väljakuulutamine saab Tai jaoks olema omalaadseks reklaamikampaaniaks Eestimaal, mis kahtlemata ka julgustab Taimaale reisima.

Mismoodi muutub tavalise turisti jaoks reis Taisse peale viisavabadust?

Mauri Saarend: Nagu öeldud, saab ka praegu Tai viisat paljudel juhtudel piirilt. Aga mõningate kitsendustega. Esiteks võib viisataotlemisega kaasneda järjekord ja täiendav ajakulu. Teiseks - see maksab 1000 THB (~25€) ja kui dokumendifotosid pole käepärast, tuleb raha välja anda ka pildistamise eest. Kolmandaks ei pruugi kõikidele sobida see, et Tais viibitav aeg on piiratud 15 päevaga. Neljandaks piirab Taist väljalennupileti olemasolu nõue nende inimeste plaane, kes sooviksid jätkata reisi mõnda naaberriiki maad mööda.

Viisavabadus kuni 30 päevaks annaks kõigis neis punktides leevendust, rääkimata juba võrdlusest viisa vormistamisega Helsingis asuvas (!) saatkonnas.

Anu Vane: Ei pea viisa pärast muretsema, lendame kohale, täidame piiriformaalsused ja naudime! Reis muutub lihtsamaks, rahakulu on väiksem, närvikulu samuti. Aga kõige olulisem on, et nüüd saab rahulikult teha ka spontaanseid reisiotsuseid. Ei pea nii pikalt ette planeerima. Viisavabadus mõjub riigi jaoks positiivse reklaamina – me oleme Tais teretulnud, meid hinnatakse. See on tore!

Hiie Aru: Mida vähem on reisimisel piiranguid ja bürokraatiat, seda meelsamini inimesed ühe või teise sihtkoha kasuks otsustavad.

Kui seni pidi klient selleks, et Taisse reisida, taotlema Tai viisat kas Helsingist asuvast saatkonnast või piirilt, pidi täitma ankeete, tegema värvilisi passipilte, tasuma viisalõive ja tõendama, et tal on vähemalt piisavad rahalised vahendid, et Tais hakkama saada, siis viisavabaduse tulles pole kogu seda kadalippu enam vaja läbida ja elu muutub palju lihtsamaks. Ka saab raha kokku hoida.

Viisavabadus soosib ka Aasia regioonis kruiisipuhkuse veetmist. CWT pakub Aasias väga põnevate marsruutidega kruiise, millest osade programmi kuulub ka Tai.

Hetkel tuleb eestimaalasel Tais ka vaid päevase maalemineku eest kahjuks tasuda viisatasu. Viisavabaduse tulles saame sellest murest lahti ja see soosib kahtlemata ka kruiisipuhkust, mis on oma olemuselt ju nii mugav.

Tai veefestivalil.

Kui populaarne on Tai eestlaste jaoks sihtkohana? Aasia sihtkohtadest ja üldse puhkusesihtkohtadest?

Mauri Saarend: Väga populaarne. Tegemist on äärmiselt huvitava riigiga, kus on palju vaatamisväärset, suurepärane kliima, ilus loodus, soodne hinnatase ja teenindus millesarnast Euroopas naljalt ei kohta.

Estravel on käesoleval aastal müünud 1271 inimesele reisiteenuseid, mille puhul sihtriigiks on Tai. See on kaugsihtkohtadest populaarsuselt teisel kohal USA (4814 reisijat) järel ja Aasias esimesel kohal (Tõsi, Türgi reisijate arv on 2815, aga seda võib tinglikult pigem Euroopa riigiks pidada, kuigi enamik Türgi territooriumi paikneb geograafiliselt Asias).

Väärib ka märkimist, et Tai kõrghooaeg (ehk meie sügis- ja talvekuud) on alles ees. 2012. aastal näitas Estraveli statistika ühtekokku 2219 reisijat sellesse riiki ja sama number võib täituda ka sellel aastal.

Puhkusesihtkohtadest rohkem müüakse lisaks Türgile veel ka Hispaaniat ja Itaaliat, need kõik paiknevad meile muidugi geograafiliselt palju lähemal.

Aga näiteks Egiptusest on Tai juba möödunud aastal mööda läinud.

Arne Uusjärv: Vanasti kolasid seal peamiselt seljakotirändurid, aga nüüd juba rohkem rannapuhkuse nautijad. Eesti inimesed tahavad siit ära minna ikka hilissügisel ja talvel, kuid sel ajal on jahedad ka Vahemeremaad ja Kanaarid. Ja ega Aasias rannapuhkuseks nii hästi sobivaid maid eriti palju polegi. Lähis-Ida ei sobi poliitilise olukorra tõttu, India ei sobi paljudele inimestele suurte kultuurierinevuste tõttu jne. Jääb üle Kagu-Aasia ja selles piirkonnas on just Tai kõige tuntum turismimaa. Vietnami, Indoneesiat ja Filipiine lihtsalt teatakse vähem, kuigi ka need on puhkuseks väga sobivad.

Anu Vane: Aasia sihtkohtadest on Tai kindlasti nr 1, seal pole kahtlustki. Tai kui sihtkoha konkreetset kohta müügiedetabelis on raske määrata, sest Taisse reisitakse sageli omal käel ja harvem pakettreisiga. Kui lennupiletite otsingutes on Bangkok alati kindlalt esimene ja kampaaniate ajal on ka teised Tai sihtkohad populaarsed, siis pakettreiside puhul on ta seni Egiptusele ja Kanaaridele alla jäänud. Huvitav on vaadata, mis juhtub eeloleval talvel. Tai on igas mõttes meile soodne riik ning kui viisavabadus tõesti tuleb, on see kõige soodsam ja teostatavam puhkuse koht.

Hiie Aru: Tai populaarsus aastatega üha kasvanud, selle tunnistuseks on kasvõi see, et kui aastate eest sai Taisse vaid Soome reisikorraldajate abil Helsingist, siis täna korraldatakse grupireise otse Tallinnast. Ehk siis Eestimaal on huvilisi piisavalt, et lennukeid täita.

Taisse reisitakse väga palju omapäi, selle kinnituseks on tõsiasi, et CWT müüb nii büroodes kui ka oma e-poes väga palju lennupileteid Taisse. Päringuid saame praktiliselt iga päev, nõudlus on eriti suur koolivaheaegadeks ja talvepuhkuste perioodiks. Lennufirmad pakuvad kampaaniahindu talvehooajaks Taisse paraku üliharva või siis ainult pikalt ette. Lihtsam on leida atraktiivse hinnaga lennuvariante madalhooajaks ja ka neil aegadel on Eestist reisijaid.

CWT Estonia küsis sellel kevadel oma klientidelt, miks on Tais hea puhata. Küsitlus näitas, et Tai on armastatud reisimaa väga erinevate huvide ja eelistusega inimeste seas. Põhjusi, miks see nii on, annab Taimaa ise küllaga - päike ja suurepärased rannad, rahakotisõbralik hinnatase, turvaline, laste- ja peresõbralik, harrastusvõimaluste rohkus, omanäoline kultuur, eksootiline loodus, kulinaarsed elamused ja muidugi naeratavad taid ise. Kes korra Tais käinud, see on valmis sinna ka edaspidi reisima. Viisavabadus aitab sellele vaid kaasa.

Vaateplatvormil Tais.

Mida vaja teada Taisse reisides?

Uurisime Vares Reisidelt, mida on oluline teada, planeerides reisi Taisse. Väike reisijuht on siin.

• Temperatuur Tais kõigub 25 – 45º vahel. Reisile püüdke kaasa võtta ainult hädavajalikud esemed. Pidage meeles, et lennuki pardale on lubatud võtta vaid 20+5 kg. Kuid Tais on kõik väga odav. On väga tõenäoline, et teil tuleb tahtmine uuendada oma garderoobi.
• Tailased on mõõdukalt usklikud, kuid pühamuid ja reliikviaid hoiavad nad au sees. Sisenemiseks pühamutesse ja kuningapaleesse peavad olema pikad püksid või allapoole põlvi seelik ning õlgu kattev särk või pluus.
• Söök Tais on väga spetsiifilise maitsega ja võib mõjuda teie maole ärritavalt. Võtke igaks juhuks kaasa paar seedimist parandavat tabletti. Juhtumeid, kus turist mao- probleemide tõttu veedaks hotellis kogu puhkuse, meie kogemustes pole.
• Kui küsimus puudutab raha ning selle hulka, mis tuleks kaasa võtta, siis oleneb palju teie soovidest. Järgnevalt on välja toodud mõned hinnad:
- traditsiooniline massaaž 6 €, jalgadele 6 €, õlidega 7,5 €,
-Tom-ka supp, Tom-jam 2 €, mereandide salat 1 €, põhiroog 1-3 €, 100 gr krevette 2,8 €
-Teksad 8 €, kohver 20 €, jalanõud 16-60 € . Lend langevarjuga (10 min) 10 €, tõus teletorni 4 €
• Päikesekaitsekreemid ja- prillid on suures valikus müügil ka Tais kohapeal ja küllalt taskukohase hinnaga. Päike on salakaval. On aegu, kui päikesekiirgus on väga madal ning jällegi hetki, kus 5 min jooksul on võimali täielikult ära põleda. Soovitame kasutada kohalikku päikesekreemi (4 – 8 UV faktoriga). Saab intensiivse päevituse ning samal ajal ei põle ära.
• Mitmesugused pakkumised fantastiliste lubadustega sõita mööda templeid taksol või „Tuk-tukil“ kõigest 0,4 € eest võivad viia hoopis ekskursioonini mööda poode ja turge. Suveniirid on palju odavamad Pattaya hulgimüügipoes.
• Kindlustuspoliis on mõeldud juhuks, kui teil on tarvis hädavajalikku meditsiinilist abi, kuid ei kaitse tavaliselt autoavariisse sattudes. Tai ametnikud ei ole harjunud kaitsma välismaalasi ning süüdistavad toimunus just võõraid, seepärast tuleb olla hoolikas rendisõidukiga. Laialtlevinud on võltsitud autokindlustus ja ebaseaduslikud lepingud. Süüdimõistmine autoavariis võib panna kauaks trellide taha Tai vanglasse, mille julmusest räägitakse legende.
• Romantilised seiklused, Go-Go baarid, massaaž ja XXX baarid lisavad reisile põnevust ja ekstreemsust . Pidage meeles – Tais on kontsentreerunud kogu mitmekesine sugulisel teel levivate haiguste valik.
• Isegi kogu Tai elanikkonna religioossuse juures leidub ka seal inimesi, kes on sihikindlalt otsustanud turiste paljaks röövida. Hoidke kõik väärtasjad, ka lennukipiletid ja isikut tõendavad dokumendid hotelli seifides. Ärge jätke väärtesemeid ka oma numbritubadesse. Parem, kui te ei võta õhtustele jalutuskäikudele kaasa üldse midagi - kompaktkaamerad pildistavad õhtuti halvasti, raha võib kuluda liiga palju. Hoidke endaga alati kaasas passi, kindlustuse ja piletite koopiaid. Selle komplektiga on teil võimalus jõuda tagasi kodumaale juhul, kui midagi peaks juhtuma.
• Kohe, kui olete sisenenud oma hotellituppa, teatage administratsioonile või firma esindajale kõigist rikutud ja mittetöötavatest asjadest. Vastasel juhul võidakse teid vastutusele võtta nende asjade rikkumise eest isegi juhul, kui te pole süüdlane.
• Minibaarides on tasuta ainult gaseerimata joogivesi, kuid pudelit selle veega hotellist välja viia ei ole lubatud – selle eest tuleb eraldi maksta.
• Juhul, kui soovite hotelli tuua külalisi, olge valmis maksma registratuuris 6 – 20 €.
• Tais ei ole kombeks oma emotsioone valjult välja elada: karjuda, vehkida kätega. Isegi vali rõõmuhõise võib solvata läheduses olevaid tailasi. Nad võivad sellest aru saada kui äärmiselt suurest pahameelest millegi üle.
• Kuninglik perekond on suure austuse objektiks. Vältige arvamuse avaldamist kuningliku perekonna liikmete kohta. Kui te siiski peaksite seda tegema, avaldage siirast austust nende vastu.
• Buddha ei ole jumal, kuid teda austatakse kõrgelt ning temasse suhtutakse aupaklikult üle kogu riigi. Astudes pühamusse, võtke ära oma jalanõud (neid ei varasta keegi). Ärge filmige ning pildistage templites, kus see on keelatud. Ärge istuge seljaga Buddha kujude ning piltide poole. Ärge kunagi pöörake oma jalataldu nii, et need oleksid suunatud Buddha kuju poole. Suveniiride ostmisel pidage meeles: ostes suveniire munkade käest, peaksid naisturistid sirutama oma käelabad kausikujuliselt ette, et munk saaks ostu ise kätele panna (naised ei tohi munki puudutada). 
• Ärge tarbige suures koguses kanget alkoholi – palava päikese käes mõjub see eriti rängalt südamele.
• Kui te olete suitsetaja, siis pidage meeles, et konid peab viskama urnidesse. Juhul, kui viskate koni maha, võib oodata trahv kuni 60 € ulatuses või saab karistada ühiskondlikult kasuliku tööga.
• Vesi Tai rannikualadel on väga soolane, võtke endaga kaasa ujumisprillid silmade kaitseks.
• Ärge võtke kaasa käterätikuid või saunalinu päevitamiseks. Reeglina annavad hotellid need teile tasuta kasutamiseks, isegi juhul, kui peaksite sõitma saartele.
• Tai mobiilioperaatorid käituvad ahnelt, kui asi puudutab rändlusteenust. Arve suurus vaid paari kõne vastuvõtmise eest võib põhjustada šoki. Parem, kui ostate stardipaketi mõnelt kohalikult mobiilioperaatorilt.

Hea lugeja, kas viisavabadus taiga muudab ka sinu reisiplaane?