Kuigi Põhja-Koreas on väga palju erinevaid piiranguid, mida turist tohib ja ei tohi teha, on riik viimaste aastate jooksul üha avatumaks muutunud ja sinna pääseb lihtsamini kui varem.

Siin on mõned tüüpilised küsimused, mis inimesi Põhja-Korea puhul huvitavad ja vastused nendele küsimustele.

Kas Põhja-Koreasse on üldse võimalik minna?

Jah, sinna on võimalik minna ja viimasel ajal on hakanud seda salapärast riiki üha enam inimesi külastama, sest riik on muutunud avatumaks ja turism on alates 1990. aastatest tõusuteel.

Kas viisat on väga raske saada?

Ei ole. Viisa taotlemine on vaid formaalsus, kui inimene on juba mõne turisimifirma juures ennast reisile registreerinud ja selle eest maksnud.Viisasid ei väljastata reeglina vaid Lõuna-Koreast pärit inimestele.

Kas reisida saab vaid turismigrupiga?

Üldine reegel on selline, et reisijat saadab kogu aeg giid. See tähendab, et päev on planeeritud ja hotelli tullakse vastu. Tavaliselt liigub reisija või reisijatega kaasas kaks giidi. Muidugi on grupiga reisida odavam. Samas saab palju rohkem näha ja küsida, kui minna privaatsemale ekskursioonile koos sõpradega, kuid meeles tuleb pidada, et giidid jälgivad turiste kogu aeg.

Mida ekskursioonid endast kujutavad?

Giidid on tavaliselt väga viisakad, toredad ja räägivad head inglise keelt. Nad võtavad oma tööd tõsiselt ja kuigi nad on välismaalaste suhtes uudishimulikud, on nad üliuhked oma kodumaa üle. Loomulikult võib giididele esitada igasuguseid küsimusi, kuid parem on vältida teemasid nagu poliitika ja ajalugu — need on tundlikud teemad ja pigem rikuvad suhted giidiga ära, mis võib hoopis pahandusi tuua. Reegleid tuleb aga hoolega järgida, mis tähendab, et grupi juurest eemale jalutamine on keelatud.

Ekskursioonid on väga mahukad, sest vaadata on palju. Hommikusöök on tavaliselt kell kaheksa või üheksa hommikul ja peale seda minnakse muuseumidesse, ekskursioonidele ja vaatamisväärsusi külastama. Hotelli jõutakse tagasi umbes kell kuus õhtul ja siis süüakse õhtust. Tavaliselt toimub peale õhtusööki mingi üritus, milleks võib olla näiteks mõni etendus. Turistide jaoks mööduvad õhtud pigem hotelli baaris, sest linnatänavatele niisama uitama ei lasta.

Kas Põhja-Koreas on turvaline?

Üldiselt on Põhja-Koreas vähe kuritegevust. Samas on esinenud juhtumeid, kus turiste rünnatakse või nendelt varastatakse midagi. Turistidel endal tuleb aga olla valvas ja hoiduda kõigest, millel on midagigi tegemist religiooni või poliitikaga. Alati tuleb järgida kõiki juhiseid ja midagi ise ette võtta ei tohi.

Kas reisil tuleb teha midagi poliitilist, mis võib osutuda vastumeelseks?

Üks asi, mida iga turismigrupp tegema peab, on lillede viimine Kim Il-sungi ja Kim Jong-ili pronksist kujude juurde. Rutiin on selline, et üks inimene grupist viib lilled kuju juurde ja seejärel kõik kummardavad. See ei pruugi küll kõigile meeldida, kuid see on tava ja kes seda teha ei soovi, sellel tuleks pigem Põhja-Koreasse minemisest loobuda, sest kõike, mis seondub valitsejatega, võetakse äärmise tõsidusega. Samuti pole hea mõte hakata giidiga ajaloo asjus vaidlema. Giid tuleks lihtsalt ära kuulata ja leppida, et nende versioon ajaloost on teistsugune. Vaidlemine toob kaasa ainult pahandusi.

Milline on toit Põhja-Koreas?

Sealne toit on üllatavalt hea, kuid see on ainult turistidele. Olenemata erinevatest probleemidest toiduvarudega, pakutakse turistidele alati korralikke ja täisväärtuslikke toite, mille hulka kuuluvad tüüpilised korea toidud. Samuti on Pyongyangis mõned restoranid, mis on spetsiaalselt välismaalastele mõeldud ja kus on väga mitmekesine menüü. Samuti on linnas üks pitsarestoran, kus õhtuti toimub karaoke.

Mida Põhja-Koreas üldse vaadata on?

Põhja-Koreas on väga palju, mida vaadata. Samas ei ole sealsed vaatamisväärsused tüüpilised ja ei vasta alati turisti ettekujutusele. Näiteks külastatakse ekskursioonide käigus ammoniaagitehast, kolhoose ja igasuguseid rahvuslikke muuseume ja monumente. Samuti antakse kogu reisi vältel ülevaade Põhja-Korea filosoofiast, ajaloost ja sellest, kuidas nad maailma näevad ja tajuvad. Linnas ringi sõites saab ka näha, milline on inimeste eluolu. Ajal, mil turistidel on lubatud linnas ringi jalutada, võib külastada ka kohalikke toidupoode ja minna keeglit mängima. Samas on need toidupoed ja muud kohad mõeldud ka vaid turistidele ja kohalikel sinna asja ei ole.

Kas pildistada võib?

Jah, loomulikult võib pildistada, kuid selles osas on suured piirangud. Kuna ekskursioonidel on alati kaasas vähemalt kaks giidi, siis tavaliselt ütlevad giidid, kus ja millal võib teha pilte ja kus mitte. Tavaliselt on lubatud pildistada erinevaid monumente ja nii-öelda vaatamisväärsusi. Keelatud on aga pildistada igapäevast eluolu ja inimesi. Küll aga teevad vahel inimesed salaja pilte, kuid see on nende omal vastutusel.

Kas Põhja-Koreasse võib oma telefoni kaasa võtta?

Võib küll, kuid see on mõttetu. Seda saab kasutada vaid pildistamiseks ja muusika kuulamiseks, sest internetiühendus puudub riigis peaaegu igal pool ja tavalise SIM-kaardiga levi ei ole. Kellel on aga väga suur soov helistada, siis saab osta kohaliku SIM-kaardi, mis on küllaltki kallis.

Kuidas broneerida reis?

Põhja-Koreasse reisimiseks tuleb minna Pekingisse. Tavaliselt algavad ja lõppevad seal reisid ning sealsed reisifirmad korraldavad reise Põhja-Koreasse. Näiteks Koryo Tours on reise korraldanud üle 20 aasta ja on oma ala eksperdid. Samuti võib kasutada ka firmasid nagu Young Pioneer Tours ja Juche Travel Services. Eestis korrsaldab reise Põhja-Koreasse Albion Reisid.

Kui palju reis Põhja-Koreasse maksab?

Kümnepäevane reis maksab ümmarguselt 3000-4000 eurot. Ekskursioon Põhja-Koreasse ise maksab juba umbes 2400 eurot, kuid Eestist tuleb piletid osta ka Pekingisse ja sinna minekuga kaasnevad ka lisakulud. On ka soodsamaid reisipakette. Näiteks viiepäevase paketi saab ka 990 euro eest.

Allikas: Lonely Planet