Pärast 320 päeva ehk ligi 11 kuud ringi rändamist jõudis kätte kauaoodatud päev, kui jõudsime koju. 8. juuni hommikul maandus lennuk Tallinna lennujaamas. Olime üsna zombid, kuna reisisime Türgist koju üle Norra ning pidime pool ööd veetma Oslo lennujaamas (ei soovita seda kellelegi, kuna magamistingimused seal lennujaamas on väga kasinad). Meie hommiku muutis aga erksamaks Tallinna lennujaama kogunenud üllatus, kus meid saabudes tervitasid sõbrad ja pere. Nii hea on tulla koju, kui koheselt tunned, et oled olnud igatsetud ja oodatud.

Selle lühikese aja jooksul jõudsime külastada 37 riiki. Kuna kõik meie sõbrad on meilt juba korduvalt küsinud, et mis siis kõige vingem ikkagi oli ning mis riik oli kõige ägedam, siis ei saa ka sellest kirjutamata jätta.

Meie vastus on siiamaani olnud enamikele sarnane, et millise mõttega see küsimus on esitatud? Kui küsija soovib reisinõuannet, siis selle andmiseks on vaja inimese reisiharjumuste ja eelistuste kohta kindlasti rohkem infot, sest muidu võib anda väga vale nõu. Või kui küsija soovib just meie seiklustest kuulda, siis kindlasti oleks ka need riigid teised, millest me seiklusi pajataksime. Kokkuvõtvalt oleme jõudnud järeldusele, et iga riik, mida me külastasime, oli omanäoline ja kindlasti ideaalne puhkepaik kellelegi. Kõik aga oleneb sellest, mis on inimese enda reisieelistus — näiteks kas tahad süüa head toitu, peesitada päikese käes või matkata mägedes.

Euroopa riigid kogunesid kiiresti, sest road trippi tehes jõuab lühikese ajaga läbi sõita palju riike. Meie vaieldamatu lemmik Euroopas aga selle reisi jooksul ei muutunud — ikka ja jälle läheksime tagasi Itaaliasse. Meeletult kaunid rannad, meie lemmik toit, ilus loodus, kultuur ja seda kõike saab nautida euroopalikult turvalises ja puhtas keskkonnas. Samuti ei saa mainimata jätta Portugali, kus meile meeldis väga Porto linn oma ilusa linnapildi ja meeldivate inimestega. Lisaks Portugali väikesed mägikülad, kus elavad inimesed on kui üks suur kokkuhoidev pere.

Aafrikas piirdusime küll vaid kahe riigiga, kuid meile said mõlemad väga südamelähedaseks. Nii Marokos kui Roheneeme saartel on oma võlu, kuigi need kaks riiki on väga erinevad. Roheneemedele läheksime tagasi matkama. Marokot külastaksime teine kordki, et Euroopa jahedast sooja päikese kätte saada ning nautida mõnusaid mereande ja muid vürtsikaid maitseid.

USA-s sai meie vaieldamatuks lemmikuks autoreis mööda läänerannikut. Kahjuks ei jäänud meil piisavalt aega, et külastada sealkandis asuvaid rahvusparke, aga plaanime selleks tulevikus kindlasti võimaluse leida. Väga võimas ja vaheldusrikas loodus on see, mis meie hinnangul USAs just külastamist väärib. Mainimist väärivad ka pika ja huvitava ajalooga Boston ning Washington D.C.

Ladina- ja Lõuna-Ameerika pärl oli meile kui matkafännidele kindlasti Guatemala, Peruu ja Patagoonia. Guatemala meeldis meile, sest see riik on veel üpris autentne ja omapärane. Inimesed elavad suhteliselt tagasihoidliku elu, kuid paistsid siiski õnnelikud. Patagoonia erilist ja teistsugust loodust ei kohanud me oma reisi jooksul rohkem kusagil, mistõttu see paik oli meie jaoks tõeline pärl.

Vähem erilisem ei olnud kohe kindlasti ka meie Machu Picchu matk Peruus, mis oli füüsiliselt kindlasti kõige väljakutsuvam matk, aga see oli pingutust väärt.

Uus-Meremaa ja Austraalia puhul jäi meil ehk aega liiga väheseks, et mõlemat korralikult tundma õppida. Austraalia mõnus kliima ja inimeste avatud olek meeldis meile aga nii väga, et kui see kodust ja perest nii kaugel ei oleks, siis kaaluksime lausa sinna kolimist. Seega saame väga hästi aru paljudest eestlastest, kes on sinna läinud.. ja jäänud…

Aasias on meil lemmikut üsna keeruline välja tuua. Kohalike suhtumise, looduse ja kliima poolest meeldis meile ehk siiski enam Indoneesias ja täpsemalt Balil ning ka Sri Lankas. Matkata me seal küll kahjuks ei jõudnud, seega läheksime hea meelega tagasi, et ka mõni suurem matk ette võtta. Sri Lanka jättis meile väga hea mulje, kuigi riiki oli hiljuti räsinud suur tragöödia. Ehk ka sellest tingituna saime väga hea teeninduse osaliseks ning võrdlemisi lihtsalt nautida turismiatraktsioone, mis muidu võiks olla ehk kulukamad või raskemini kättesaadavad. Meile tundus, et Sri Lankal on kõik olemas — imeilusad mäed, rannad, safari, põnev ajalugu ja kultuuripärand, hea toit ning eksootilisi loomi täis rahvuspargid.

Aasia riikidest kõige eriskummaline riik oli Kambodža oma kaootilisuse, paradiisisaarte ning raske ja keerulise ajalooga.

Kokkuvõttes arvame, et meil läheb veel üsna palju aega, enne kui suudame kõike seda lühikese aja jooksul läbi elatut enda jaoks lahti mõtestada. Eks põnevaid seiklusjutte jagub tükiks ajaks ning lisaks on hea meel tõdeda, et kuigi igatsesime väga koju, siis uuesti Eestis olles teeme hea meelega juba uusi reisiplaane.

Vaata ka galeriid valitud reisipiltidega: