Vaja on vaid julgust ja avatud meelt, sest paljudel tasuta või odavatel juhtudel tuleb kohtuda võõraste inimestega.

Hostelid

Alustan nimekirja hostelitest, sest kuigi tegu pole tasuta majutusega, on need ikkagi väga hea hinnaga ööbimispaigad. Keskmiselt 10-15 eurot on hea hind, mis sisaldab endas lihtsat hommikusööki (enamasti erinevad helbed, võileivamaterjal, tee-kohv ja mahl) ja voodikohta toas, mida jagatakse koos teistega. Erinevad hostelid leiab nii veebilehtedelt www.hostelworld.com kui ka www.booking.com kaudu.

Hostelid on üldiselt populaarsed nooremate reisisellide seas, kes ei tee suurt probleemi teiste inimestega toa jagamisest ning narivoodil magamisest. Privaatsust on sellisel viisil ööbides vähe, mugavused peaaegu puuduvad (vannitube ja tualettruume on kogu hosteli peale vaid paar tükki) ning öörahu ei pruugi hostelis kehtida (kõrvatropid ja magamismask kindlasti kaasa, sest teistega samas ruumis magades ei tea kunagi, kes norskab, kes poole ööni ringi kõnnib või varavalges alles pidutsemast tuleb).

Küll aga on hostel rahakotisõbralikum valik kui hotell ning heaks võimaluseks teiste omasugustega suhelda. Suuremates hostelites on võimalik isegi tuba ühele või kahele broneerida, nii et kui tõesti ei soovi teistega samas ruumis magada ja narivoodit jagada, saab natuke ikka omaette olla.

Couchsurfing

Couchsurfing.com ehk Sohvasurfajad on üks populaarsemaid saite, kus reisihuvilised omale tasuta öömaja leiavad ning õhtuks kokkusaamisi organiseerivad. Lisaks tavapärasele võõrustamisele ja külastamisele on sohvasurfajad aktiivsed ka aegajalt üritusi organiseerima.

Küll aga on suurtes linnades nagu näiteks London, Pariis, Berliin, Amsterdam, Madrid raske sellist majutust leida. Tegu on linnadega, kus majutusasutuste hinnad on kõrged ning kõik reisisellid püüavad omale odavamat või lausa tasuta varianti leida. Nii on võõrustaja leidmine keeruline, tihti peaaegu võimatu. Kui võõrustajat otse kodulehelt leida ei õnnestu, siis Couchsurfingu foorumis on tihti suurematel linnadel loodud oma hädaolukorra grupp (nt Emergency couch request Riga) - sinna postitades on suurem võimalus viimasel hetkel omale võõrustaja leida. Kindlasti tasub oma profiil põhjalikult ära täita ja ka sõnumeid kirjutades näidata, et oled võimaliku võõrustaja profiili läbi lugenud. Paljud võõrustajad kurdavadki, et saavad päevade viisi kirju majutussoovidega, mis ilmselgelt on saadetud „Copy+Paste“ meetodiga. Eristu massist ning kirjuta oma loodetavale võõrustajale personaalsem kiri.
Sohvasurfiga saavad reisihuvilised omale tasuta öömaja leida - tavaliselt kellegi juures sohval.

Olenevalt piirkonnast on tihti oma linna Couchsurfingu Facebooki leht populaarsem ning aktuaalsem, kui veebileht ise. Kokkusaamised, nagu jõulupidu, grilliõhtud ja ühised kinomaratonid on heaks võimaluseks omale sarnaste huvidega uusi sõpru leida. Sohvasurfamine pole vaid tasuta öömaja, see on ka tutvumine oma võõrustaja ning uute kultuuridega.

Hospitalityclub (www.hospitalityclub.org) ja BeWelcome (www.bewelcome.org) on sarnased Couchsurfing.com lehtedele ning idee on ju ikkagi sama. Mõned sohvasurfamises pettunud reisijad kiidavad üldse just neid saite, aga eks see ole enda sisetunde asi, millist eelistada. Ja loomulikult võib kõigis liige olla.

Trustroots (www.trustroots.org) on üks uuemaid saite, alustatud eelmise aasta jõulude ajal ning on oma tiiva alla võtnud peamiselt hääletajad. Loomulikult saavad abi ka teised matkajad.

Warmshowers.org

Warmshowers.org on populaarne riikides, kus jalgrattaga mõnus liigelda (nt Holland, Saksamaa, Taani). Sarnane Couchsurfing.com saidile, kuid spetsialiseerunud jalgrattaga reisijatele. Ja nagu nimigi ütleb, saab lisaks öömajale ka kuuma duśśi all käia.

AirBnB

AirBnB (www.airbnb.com) on heaks võimaluseks ööbida 190 riigis väiksema tasu eest, kui seda on hotellis ööbimine. Pakutakse nii kõigest toa üürimist, tervet elamist, paati ja isegi jurtasid-indiaanitelke.

AirBnB on saavutanud üsna kiirelt suure populaarsuse - on odavam kui hotell ja lisaks pakutakse võimalust terve elamine omale paariks päevaks rentida. Pealegi - palju privaatsem, kui Couchsurfing. Ka võib mõni võõrustaja pakkuda nt õhtu-ja hommikusööki lisaks öömajale.

Raha tuleb ära maksta kohe broneeringut tehes, võõrustaja saab selle küll alles siis, kui ka reaalselt kohal oled - kui otsustad viimasel hetkel ikkagi majutusest loobuda, jääd suure tõenäosusega ka oma rahast ilma (ka su võõrustaja ei saa seda, raha läheb siis AirBnB-le). Kindlasti tuleb eelnevalt vaadata broneerimise ja selle tühistamise tingimusi. Samuti lisanduvad broneeringule tihti koristustasu (cleaning fee) ja alati teenustasu (service fee, et hoida veebilehte ja süsteemi käigus ning tagada 24/7 abi kasutajatele). Lisatasud on kohe broneeringut tehes näha.

Paljud sohvasurfajatest võõrustajad harrastavad mõlemat, vahel on neil elamine välja üüritud raha eest ja vahel võõrustavad niisama, tasuta. Kuna viimasel ajal on sohvasurfajate seas levimas mõtteviis „peaasi, et tasuta ööbida“ saaks, on paljud sellises mõtteviisis pettunud ning eelistavad oma elamist või vaba tuba raha eest välja üürida.

Meeple

Meeple (www.meeple.io) on heaks võimaluseks lihtsalt uusi tuttavaid või kohalikke külastatavas linnas trehvata. Grupp on väga aktiivne Facebookis, kus siis enamik inimesi kirjutabki sõnumi stiilis „olen järgmine nädal Prahas, kes veel? Teeks midagi?“

Tasuta majutust ei saa, aga hea võimalus uusi tuttavaid leida ning näha rohkem, kui keskmine turist.

Tööta öömaja eest

Kes soovib saada uusi kogemusi ja tutvuseid ning söögi- ja majutuskuludelt kokku hoida, siis on abiks järgmised veebilehed:

Workaway ja HelpX on heaks võimaluseks ringi reisida ning töö eest omale öömaja ning kõhutäidet teenida. Enamasti vajatakse abi majutusasutustes ja farmides, aga tihti otsitakse ka lemmikloomale seltsilist, lapsehoidjat, abilist joogalaagris jne. Kandideerida saab nii üksi kui ka paarina. Oma profiili HelpX lehel luues tuleb maksta ka 20 eurot, mis tagab liikmelisuse kaheks aastaks - muidu saab liige olla ka tasuta, kuid sa ei näe kõikide pakkumiste sisu ning ei saa ka ise otse kontakteeruda huvipakkunud kohtadega. Workaway lehel maksab kaheaastane liikmelisus 23 eurot ja kahele inimesele 30 eurot.

WWOOF on keskendunud orgaanilistele farmidele, kes omale abitöölisi otsivad. Oma profiili loomine ning aktiivsena hoidmine maksab olenevalt riigist 0-56 eurot, täpsemalt saab teada, kui otsid konkreetse riigi kohta.