Kahe ettevõtte koostöö aitab Finnairil saavutada oma pikaajalist eesmärki - süsinikuneutraalsust. Jätkusuutlikul kütusel on lennunduse süsinikujalajälje vähendamisel võtmeroll, sest selle abil on võimalik vähendada emissioone kuni 80 protsenti.

„Meil on väga hea meel, et saame oma Helsingi keskuses alustada jätkusuutliku kütuse osakaalu suurendamist," ütles Finnairi tegevjuht Topi Manner. Tema sõnul on jätkusuutlikud kütused süsinikuneutraalsuseni jõudmisel võtmetähtsusega.

„2025. aasta lõpuks plaanime kulutada aastas neile kütustele kümme miljonit eurot. Elujõulise jätkusuutlike kütuste turu loomiseks on vaja eestvedajaid, mistõttu on meil väga hea meel koos Nestega selles vallas eeskuju näidata," lisas Manner.

Koostööleppe abil ei suurenda jätkusuutliku lennukütuse osakaalu üksnes Finnair, vaid koos sellega kasvab Soomes ka üleüldiselt jätkusuutliku lennukütuse tootmine. Suurem kättesaadavus aitab sedalaadi kütuseid rohkem kasutada ja muudab nad ühtlasi tulevikus odavamaks.

„Emissioonide vähendamine lennunduses vajab lähedast koostööd, sest üksi ei lahenda seda väljakutset keegi," rõhutas Neste tegevjuht Peter Vanacker. Neste juhi kinnitusel aitab see partnerlus ka neil oma kliimaeesmärke täita, vähendades ettevõtte töötajate ärilendude süsinikujalajälge.

Finnair julgustab oma kliente toetama jätkusuutliku lennukütusega lendamist, pakkudes selleks vastavaid piletivõimalusi juba sel aastal. Samuti vähendab ettevõte töötajate lendude kaudu oma süsinikujalajälge. Finnair, Soome lennundusvõrgu haldaja Finavia ja Neste töötavad ka selle nimel, et leida viise, kuidas ärikliendid saaksid oma süsinikujalajälge vähendada.

„Konkreetsete lahenduste leidmine süsinikujalajälje vähendamiseks aitab lahendada kogu lennundussektori kliimaväljakutseid. Need lahendused aitavad kaasa jätkusuutlikule tulevikule, kus saame endiselt nautida lennunduse plusskülgi, ent seda oluliselt väiksemate kliimamõjudega," selgitas Topi Manner.

Peter Vanackeri sõnul on jätkusuutlik lennukütus ainus elluviidav alternatiiv fossiilsetele kütustele, mis praegu kommertslende õhus hoiavad. „Neste jätkusuutlik lennukütus toimib täielikult nii praeguse reaktiivimootorite tehnoloogiaga kui ka kütuste jaotustaristuga, kui seda fossiilse lennukütusega segada."

Rohkem informatsiooni jätkusuutlikkuse kohta leiad SIIT!