1. Valid reisi ainult hinna järgi
See on saatuslik viga — laevad on väga erinevad ja hind ei pruugi näidata, mida oma raha eest tegelikult saad.

2. Valid oma kajuti vaid klassi, mitte asukoha järgi
Suurtel kruiisilaevadel võib olla kümneid kajutiklasse, ühes klassis võivad aga toad asuda laeval väga erinevates kohtades: mõni odavama klassi kajut sinu jaoks sobivamas ja vastupidi — kallima klassi kajut halvemas kohas. Uuri kruiisilaeva kaardilt, kus tuba asub.

3. Lendad algussadamasse just viimasel hetkel, et jõuaks parajasti stardiajaks laeva peale
Jällegi viga — mõtle, mis saab siis, kui lennuk hilineb? Ettenägelikum on kohale lennata ajavaruga.

4. Ei plaani midagi ette
Kruiisida on hea ka spontaanselt, kuid üht-teist võiks ette arvestada ikkagi, et puhkus oleks muretum. Mõned laeval pakutavad teenused — spaad, spetsiaalsed restoranid, teatrid ja muu — võivad olla juba välja müüdud, kui hakkad alles laeval keset reisi neid kinni panema.

5. Loodad laevale registreerida sadama terminalis
Muidugi õnnestub registreerimine ka kohapeal, kuid palju aega ja närve säästad juba internetis ette end laevale registreerides.

6. Võtad kaasa liiga palju asju
Laeval ei pea oma kohvreid küll ise ringi vedama, aga kajutid on väikesed ja suured asjadehunnikud seal rikuvad meeldiva olemise nendes kitsastes tingimustes.

7. Unustad käsipagasis kaasa võtta esimeseks päevaks vajalikud asjad
Kui pagas saabub laevale hiljem, on vaja kuidagi kasulikult mööda saata esimene päev. Kui plaanid minna korralikku restorani või vedeleda basseinis, siis võiks suurest reisikohvrist vajaminevad riided ümber tõsta oma käsipagasisse.

8. Loodad oma tööasju ajada laeva internetis
WiFi on kruiisilaeval tavaliselt aeglane ja lünklik, tihti ka kõrgelt maksustatud. Proovi tööasjad koju jätta.

9. Reserveerid endale varakult lamamistoolid
Kui nii teed, siis leiad õige pea endale laevalt ka esimesed vaenlased. Kui jätad koti või räti mõne hea asendiga lamamistooli peale ja lähed ise laevale asju ajama, on see ebaviisakas.

10. Võtad reisi liiga tõsiselt
Laeval võib olla kummalisi traditsioone, mis sinu tõsist puhkust häirivad, kuid võta neid rahulikult ja mitte liiga tõsiselt.

Allikas: Conde Nast Traveller