Kursi jahilossi hoone tarbeks löödi labidas maasse 1888. aastal krahv Ernst von Manteuffeli tahtel. Järgneva 130 aasta jooksul on suursugune häärber saanud tunda nii magusaid kui ka kibedaid aegu. Neist laastavaim jäi nõukogude perioodi, kui lossist lõhuti välja ja tassiti kolhoosiesimeeste kodudesse laiali iidsed kahhelahjud ning tehti suisa kahjulikke ümberehitustöid. Praeguseks on majesteetlik maamaja tänu perenaise eestvedamisele siiski taastatud ja pakub võimalust eralduda tormakast argielust või põigata Tallinna-Tartu teel olles läbi pisukesele kohvile ja kehakinnitusele.
Meenutus suvest. Peranaine Alikee lossi tagaaias.
Ajalooliselt taastatud loss peidab eneses sama saladust nagu paljud tolleaegsed ehitised – väljast madal tunduv maja üllatab sisseastujat neljameetriste lagede, avarate hallide, hõrgu mõisasöögi ja kõigi mugavustega, millega harjunud tänapäeva linnasaksad. Neile, kelle jaoks pole maailma igavaim kingitus raamat, leiavad siit üsna esindusliku lugemisvaraga raamatukogu. Saunasõpru ootab Kursis iglusaun ja erinevalt paljudest teistest kohtadest võid siin oma turjale vihaga valu anda, palju kulub.

Praegu ongi parim aeg veendumaks, et maja pühade pidustuste või talvepäevade pidamiseks sobib. Selleks proovi kõiki Kursi mugavusi, tulles romantilisele puhkusele, mille paketis on:

  • ööbimine kahekohalises avaras toas;
  • põnev tuur Vooremaa väärikatesse mõisatesse, saatjaks ajalootundja;
  • soovi korral vihtlemine iglusaunas;
  • romantiline ja hõrgutav õhtusöök küünlavalgel ning lõõgastumine kaminapaistel;
  • hiline hommikusöök.
Broneeri puhkus ja tutvu majaga kodulehel www.kursijahiloss.ee.
Jaga
Kommentaarid