Kui palju lihtsam oleks sooritada praktika kodumaal! Aga kui palju ühekülgsem ja tavapärasem. Eestis saab töötada kuni pensionieani, kuid et osa saada õetööst välismaal, ei ole vaja end kolimise ja püsiva tööga täielikult siduda. Erasmus+ programm teeb võimalikuks kogeda õetööd väljaspool Eestit, sealjuures miinimumperiood on vaid kaks kuud. Kõrgkoolis avaneva ajaakna jooksul on ainulaadne võimalus kasutada selleks ette nähtud stipendiumit. Kui mitte praegu, siis millal veel?!

Naudi protsessi!

Enesele tunnistamata kartsin esimest praktikapäeva. Brüssel, erakorralise meditsiini osakond, reanimobiil, prantsuse keel, uus ja suur kollektiiv, ida-eurooplasena esmamulje jätmine, eneseväljendus, endast pidevalt maksimumi andmine ja kohalolu. Rääkimata sellest, et kõik on uus ja ka töövahendid erinevad harjumuspärastest.

Seda, milline kogemus tuleb, sõltub palju praktikandist endast, aga ka õnnest. Miski ei ole garanteeritud, kuid mis kindel: kui ei lähe, ei saagi teada. Praktika sooritamine välismaal ei ole kerge, kuid tänu sellele tunnen, et areneb isiksus, iseseisvus, enesele tuginemine, julgus, planeerimise oskus, kriitiline analüüsivõime, vastupidavus ning stress-situatsioonides rahulikuks jäämine, boonuseks omandatud võrdlusmoment Eesti ja sihtriigi tervishoiu valdkonnas ning keelekümblus.

Dokumentatsiooni ja praktika iseseisvate töödega soovitan püsida ajagraafikus, alustada aegsasti ja täiendada jooksvalt. Mis kõige olulisem: nautida protsessi ja meenutada endale, et aeg läheb kiirelt. Ära võta midagi iseenesest mõistetavana ja ole tänulik. Kirjuta üles oma unistused, mida sooviksid välispraktikal saavutada: eesmärgid, juhtumised, kujunemine. Pane paika hoiak ja plaan, mida pead nende saavutamiseks ära tegema: loota saad vaid iseendale. Julge pidada ebamugavaid vestluseid ning tea, et sul on olemas kõik vajalikud isiksuseomadused ning teadmised uue omandamiseks: usu endasse, ole õpetatav, tunne huvi ja soovi aidata nii patsiente kui kolleege.

Maailmapilti avardav periood elus

Välispraktikal viibides jääb energiat targalt kasutades aega ka riigiga tutvumiseks. Peale tervishoiu, patsientide ja kultuuri ootavad avastamist ka linnad, külad, loodus, kultuur, toit, kohalikud, aga ka naaberriigid. Näiteks Brüsselist Pariisi on IZY by Thalys rongi folding seatiga võimalik reisida 10 euroga ning Luxembourgi Flixbusiga 18 euroga: üks suund, umbes kolm tundi; ning nii ka tagasi.

Palju on minult küsitud ka elupaiga kohta. Mina leidsin oma elamiskoha — ühe toa majast — Facebooki grupist „eestlased Brüsselis”, kuid ka Erasmuse tiim tutvstas omalt poolt kohalikke online portaale, kust leida kuulutusi, et lühiajaliseks üürnikuks kandideerida.

Miinimumperiood, kaks kuud, on periood, mis on võimalik tööandjaga läbi rääkida: sea oma puhkus ja õppepuhkus just sellele perioodile, leia lahendus. Rahvusvahelised kogemused tulevad kasuks kõigile. Kasuta seda võimalust mitmetahuliseks arenguks, koge, mida koduriigis pole võimalik. Tagasi tulla on alati väga värskendav ning Eesti tervishoiul oma tugevused, alustades senise saavutatud tervishoiu arenguga ja lõpetades digilahendustega. Eesti on kodu.

Mina valisin Brüsseli, kuna soovisin erialast praktikat multikultuurses keskkonnas, mis andis võimaluse veenipunktsiooniks eri nahavärvusega patsientidel ja õppida tundma eri kultuuridest tulenevaid väärtuseid (kogu perekonnaga EMO triaaži). Boonuseks võimalus meenutada keskkoolis ja gümnaasiumis õpitud prantsuse keelt. Belgia riigikeeled on prantsuse, hollandi ja saksa, kuid räägitakse ka inglise keelt, vähemalt Brüsselis. Alati on võimalik valida koostööpartner, kus praktika sooritada inglise keeles või miks ka mitte, harjutada vene keelt, näiteks Poolas.

Keeleõpet soodustab lisaks keskkonnas viibimisele ja pidevale suhtlusele töökeskkonnas ka OLS tasemepõhine keele- ning intensiivkursus enne praktika alustamist; telefoni seadistamine võõrkeelseks ning uute kohalike tuttavatega kasvõi igapäevateemadest ja mõtetest kirjutamine: ka see, Google Translate abiga kirjasuhtlus aitas minu keeleoskusel areneda.

Ei tasu heita meelt, kui ühel hetkel tundub võõrast keelekeskkonnast küllastus, see möödub ning vajadusel tegin vabadel päevadel võõrkeelest pausi. Välispraktika periood on vaheldust pakkuv ja maailmapilti avardav mitmes mõttes. Olen alatiseks tänulik sellise võimaluse eest, mida ongi tegelikult keeruline sõnadesse panna. Et mõista, peab ise kogema.

Vaata galeriid:

Alates oktoobrist saate Tudengiblogi kaudu kaasa elada Liina kogemusele Toulouse’is.

Jaga
Kommentaarid