“Kõige sagedamini pöördutakse reisiabi kõnekeskusesse tervislikel põhjustel, reisi katkemise korral ja pagasiga seotud teemadel. Reisikahjude arv ja kontaktid reisiabiga kasvavad aasta esimestel kuudel ning suve lõpus, sest aasta alguses otsivad eestlased tavapäraselt pimedale ja külmale ajale vaheldust soojematest sihtkohtadest ning sügiskuudel otsitakse jällegi võimalusi suveaja pikendamiseks,” ütles Ergo isikukahjude osakonna juht Julia Pakin.

Statistika kohaselt on pooled reisiabi saamiseks tehtud kontaktidest tingitud terviseprobleemidest, kolmandik reisi katkemisest ning ülejäänud osa on seotud probleemidega pagasiga ning sooviga saada abi reisi ärajäämise korral. Väga sageli aitab reisiabi ka keeleprobleemide korral, olles juhtumi osapooltele tõlgiks või vahendajaks.

Tervisemurede põhjuseks on reeglina kuum ilm või on need seotud kõhuhädade, hambavalu, allergiate, laste haigestumise ja õnnetustega suusamäel. “Kuum kliima võib esile kutsuda haigushooge südame-veresoonkonna haigusi põdevatel inimestel. Eksootilist toitu proovides pole harvad kõhutõved ning välismaistest taimedest ja putukatest tekivad sageli ootamatud allergilised reaktsioonid. Riskid kasvavad ka siis, kui reisil sõidetakse rolleriga, suusatatakse või matkatakse,” selgitas Pakin.

Keskmisest rohkem tuleb kõnesid suurematest puhkusereisi sihtkohtadest nagu Türgi, Egiptus ja Tai ning talvel ka suusapiirkondadest Soomes, Rootsis ja Alpides. “Küsitakse ka näiteks apteekide aadresse ja lahtiolekuaegasid, varastatud pagasi tõendamiseks vajalike paberite kohta,” selgitas Ergo isikukahjude osakonna juht.

Kõige sagedamini tuleb ette lennuplaani muudatusi, mille tõttu võid näiteks avastada, et jätkulennule enam ei jõua. Lennupiletite ümbervormistamise juhtumid on kahjukindlustuse jaoks igapäevased. Pole ka harv juhus, kui reis katkeb näiteks koduse haigestumise tõttu ja inimesel tuleb plaanitust varem kodumaale naasta.

“Pagasi puhul tuleb kõige enam ette olukordi, kus kohver saab lennureisi käigus kahjustada, hilineb reisi sihtpunkti. Harvem juhtub seda, et pagas röövitakse mõnes maailma suurlinnas sootuks,” lisas Pakin.