Euroopa Komisjon otsustas eelmisel aastal esmakordselt jagatud tasuta piletite menu tõttu neid sel aastal uuesti jagada. Piletiks on Interraili raudteevõrgustiku pass, mis võimaldab Euroopa Liidu piires tasuta transporti liidu 18-aastastele kodanikele. Muud reisikulud tuleb noorel ise katta.

DiscoverEU nime kandva projekti raames korraldab Euroopa Noorteportaal avaliku konkursi, kus 18-aastased noored peavad pileti saamiseks viktoriiniküsimustele vastama. Seda saab teha 29. novembrist 11. detsembrini, väljavalitud selguvad jaanuari keskel.

Piletid jaotatakse riigiti kvoodi alusel, mis põhineb liikmesriigi elanikkonna osakaalul Euroopa Liidu koguelanikkonnas. Eesti kvoot on 0,26%, mis tähendab, et 12 000 piletist kuni 32 jagatakse eestlastele.

Noored saavad reisida vahemikus 15. aprill kuni 31. oktoober 2019 kuni 30 päeva järjest. Et tagada reisimisvõimalus kõikjalt Euroopast, kuhu Interraili raudteevõrgustik ei ulatu, saavad noored vajadusel ka bussi või praamiga reisida. Eesti noortele on niisugune võimalus olemas, sest Eesti lähim Interraili ühendus Lääne- ja Lõuna-Euroopaga on Poolas.

30 päeva jooksul võivad noored reisida kuni nelja riiki, piletid väljastab noortele Euroopa Komisjoni poolt määratud isik.

SA Archimedese Noorteagentuuri juhataja Reet Kosti sõnul kandideeris eelmisel korral konkursile üle 100 000 noore. Väljavalitutel tuli esitada taotlus, kus nad pidid märku andma, kuhu ja miks nad reisida soovivad ning kas grupiga või üksi.

Kosti sõnul on 18-aastasel noorel Euroopas rongiga turvaline reisida. “Ma käin palju lähetustes, mitte midagi erilist ei toimu ei rongi- ega lennujaamades, elu nagu alati,” ütles ta. “Mis puutub põgenikesse, siis neil on väga konkreetne kord nii riiki sisenemisel kui edasistel tegemistel.”

Kost ütles, et paljud noored, kes sel suvel reisil käisid, on tagasisides kirjutanud, et sellest kogemusest õppisid nad enim iseseisvumist, reisi planeerimist ja ootamatute olukordadega
kohanemist.

Välisministeeriumi konsulaarabi ekspert Tiina Kallasmaa soovitab reisile eelnevalt end registreerida Reisi Targalt lehel ning üksinda reisimisel tutvuda sihtkohta puudutava teabega.

Elroni müügi- ja arendusjuhi Ronnie Kongo sõnul ei ole Interraili raudteevõrgustikuga Eestil ühendust, kuid tulevikus seda välistada ei saa.