1. Kolmanskop, Namiibia

Keset kõrbe asuv Saksamaa poolt loodud koloonialinn Kolmanskop muutus jõukaks 20. sajandi alguses, kui seal toimus aktiivne teemantite kaevandamine, kuid ühel hetkel liikus kaevandamine edasi ühte Namiibia teise piirkonda, mistõttu Kolmanskop jäeti keset sajandit maha. Nüüd tohivad turistid seda liiva alla jäänud linna külastada ja seda võimalust kasutavad iga aasta ära tuhanded inimesed.

2. Pyramiden, Svalbard

Svalbard on Norrale kuuluv saar keset Põhja-Jäämerd, mis on minevikus olnud koduks paljudele Vene kaevandustele, mille hulka kuulub ka Pyramiden. Nõukogude Liidu langemisega 90ndate alguses ja ka surmadega lõppenud lennuõnnetuse tõttu 1996. aastal otsustasid sealsed elanikud linnast lahkuda, jättes selle täiesti inimtühjaks. Viimastel aastatel on aga inimeste huvi selle salapärase koha vastu tõusnud ning sinna on loodud isegi hotell seiklushimulistele rändajatele, kes seda kohta avastada soovivad.

3. Hashima saar, Jaapan

Jaapanis asuv Hashima saar oli asustatud aastatel 1887–1974, mil seal asus söekaevandus, kus kasutati kuni II maailmasõja lõpuni tööorjadena korealasi. Saare kohta kasutatakse ka nime Gunkanjima ehk "sõjalaeva saar". 1970ndatel lahkusid elanikud saarelt koos söekaevanduse sulgemisega, kuid täna on võimalik sinna lähedalasuvast Nagasaki linnast paadiga tuurile sõita.


4. Garnet, USAs

19. sajandi lõpus elas selles Montana osariigis asuvas linnas ca tuhat elanikku lootusega leida kulda, aga kui kuld 20. sajandi alguses otsa sai, jäeti Garnet maha. Täna saavad aga turistid heita pilgu selle linna varemetele ja kujutada ette, milline elu seal kunagi oli.

5. Pripyat, Ukraina

Pripyat ehk üks kõige tuntumaid kummituslinnu maailmas jäeti maha peale 80ndate keskel toimunud Tšornobõli tuumakatastroofi, mil kümnetel tuhandetel inimestel kästi piirkonnast lahkuda ja kuigi seal elamine pole tänaseni veel turvaline, on turistide hulk linnas viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud.

6. Craco, Itaalia

Lõuna-Itaalias asuv Craco linn asutati 8. sajandil ja see hüljati alles 20. sajandi keskel. Mäenõlval asuv linn elas üle mitu maalihet, mille tulemusena muutusid sealsed kodud elamiskõlbmatuteks. Seal piirkonnas korraldatakse aga tänaseni igal aastal religiooniga seotud festivale ja linna võib giidiga koos külastada.

7. Whaler's Bay, Deception'i saar

Deception'i saare rannal, mille ääres asuvat Whaler's Bay lahte kasutasid 1910-1931. aastatel vaalapüüdjad, on tänaseni aastatetagused jäljed veel näha. Vulkaanisaarel on tänapäeval veel oht purseteks, mis 1967. ja 1969. aastatel hävitasid Tšiili jaama ja sundisid evakueerima Briti ja Argentina jaamad. Samas on kaldeera siserannal kohti, kus termaalveed meelitavad turiste suplusele ja kui oled piisavalt julge, võid sinagi sinna reisida.

8. Oradour-sur-Glane, Prantsusmaa

Peale seda, kui natsid II maailmasõja ajal Oradour-sur-Glane'i linna ca 650 elanikku mõrvasid, on linn meelega jäetud varemetesse, et meenutada jubedusi, mis seal aset leidsid. Täna võivad külalised kõndida mööda sealset peatänavat ja külastada muuseumit, et aastatetaguste sündmuste kohta rohkem teada saada.


Allikas: Buzzfeed