Philip õppis Inglismaal Lancasteri ülikoolis filmi erialal, kus tal ei olnud paraku võimalik Erasmus+ programmiga välisõpinguid teha. „Kuni 26. eluaastani ei olnud mul endal kokkupuuteid Erasmusega. Muidugi ma olin sellest kuulnud ja sõbrad olid ka väga kiitnud, aga mina ei olnud sellest osa võtnud,” selgitas Philip oma algpositsiooni ja lisas: „sõbrad soovitasid ka noortevahetusi, kuid jällegi ma ei võtnud vedu.”

Küll aga hakkas Philip jälgima Erasmus+ projekte vahendavaid MTÜ-sid ning nii jõudis ühel hetkel tema sotsiaalmeedia uudisvoogu, et filmiteemaline projekt Saksamaal otsib osalejaid. „Ma olin tol hetkel vabakutseline ning graafikut oli lihtne muuta ja nõnda ma oma esimesse noortevahetusse läksingi,” kirjeldas Philip. See projekt toimus Detmoldis, mis näeb välja nagu õpikunäide Saksa väikelinnast. Noormees oli küll koolis saksa keelt õppinud ning tänu sellele ka kultuuriga hästi kursis, kuid tänu noortevahetusele sai ta võimaluse Saksamaad ka ise näha ja kogeda.

Juba esimeses projektis sai temast kiiresti õpetaja: „Konkreetselt õpetataval teemal ma ei saa öelda, et oleksin midagi õppinud, aga õpetamine oli minu jaoks uus kogemus. Lisaks avanes mul tänu sellele kogemusele kogu Erasmus+ maailm — ma sain väga palju lahedaid sõpru ja tuttavaid ning kuulsin, et selliseid projekte saab ka ise korraldada.”

Philip räägib toreda loo, kuidas ta pidi ühe Erasmuse sõbraga sõidujagamise platvormi BlaBlaCar abiga Berliini sõitma: „Me sõitsime Detmoldi lähedale teise väikelinna, kus pidime siis Berliini sõitva auto peale saama, aga seda autot ei tulnudki kunagi. Kell oli juba palju ning me ei saanud ka tagasi Detmoldi enam. Nõnda me siis otsisime lahendust, kuniks leidsime, et sellest linnakesest on pärit üks teine Erasmuse projektis olnud tuttav. Kuigi me ei olnud projektis väga palju suhelnud, siis erasmuslased saavad kõik sõbraks, nii et me saime tema juurde öömajale ning hommikul jätkasime oma teekonda Berliini.”

Järgmine filmiteemaline projekt viis Philipi Türki, kust ta leidis endale väga hea sõbra, kes on tänaseks Eestisse kolinud: „Alustuseks oli tegu võrratu kohaga, mida ka türklased ise kirjeldavad kui üht ilusaimat piirkonda. Tegu on niiskema osaga Türgist, kus on palju rohelust; külake oli paradiisirannas, orus, mägede vahel. Tegime seal erinevaid lühifilme, ma sain õpetada ning muidugi seltskond … tänaseks päevaks on nii juhtunud, et sealt leitud türgi sõber on Eestisse kolinud ja elab minu diivanil.” Philip usub, et tänu sellele, et on ise osalenud oma erialastes ehk filmiteemalistes projektides, on ta muuhulgas leidnud ka põnevaid kontakte üle Euroopa, kellega võib tulevikus tekkida võimalus ka koostööks.

Ühel hetkel tundis noormees, et Erasmus+ on nii palju talle andnud, aga ta tahaks ka vastu anda: „Erasmus on avanud hästi palju uksi ja kuigi noortevahetuse korraldamine on väga palju tööd, siis ma otsustasin selle teekonna ette võtta. Me panime noortevahetusse väga palju energiat sisse ja kuigi koroona viskas kaikaid kodaratesse, siis saime ühe väga ägeda projektiga hakkama.” Esialgu pidid noortevahetuses osalema eestlaste ja lätlaste kõrval ka tšehhid, kuid seal oli epidemioloogiline olukord nii tõsiseks muutunud, et noori kutsuti selle võrra rohkem hoopis Eestist ja Lätist.

Philipi ja tema sõprade korraldatud noortevahetuse teema oli laias laastus muusika — projekti eesmärk oli luua muusikat. „Ma ei ole tegelikult süvitsi muusikaharidust saanud, kuid me tahtsime iga hinna eest teha midagi teistsugust ja põnevat. Kui keegi räägiks mulle, et ta on Erasmus+ projektiga kellegi elu muutnud, siis ma ei usuks seda, aga päris mitu noort tunnistasid, et meie projekt oli nende jaoks elumuutev kogemus. See oligi teistsugune noortevahetus kui enamik teisi — iga päev oli uus lugu, millest võiks eraldi raamatu kirjutada,” rõõmustas Philip tehtud töö üle.

„Mulle soovitati ka väga palju, et mine ikka Erasmusesse, aga ma kahtlesin. Ikka öeldi, et mine, aga kuidagi ei uskunud seda. See ongi nii, et kui keegi ütleb midagi sellist, siis sa ei usu. Ühel päeval mõtlesin, et niikuinii pole midagi huvitavat teha ja ma läksin ning see oli ka minu jaoks elumuutev,” julgustas Philip ka teisi Erasmus+ programmi võimalusi proovima.

Vaata galeriid:

Vaata ka artikli päisest videost, miks soovitab Philip Erasmus+ projekte kirjutada.

Projektidega saad tutvuda SIIN.

Erasmuse blogis jagavad Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse õpirändurid oma lugusid laiast maailmast. Selleks, et ise õpirändama minna, leiad rohkem infot leheküljelt www.archimedes.ee.

Jaga
Kommentaarid