Kui broneerid otse omaniku käest, siis on risk pettuse ohvriks langeda suurem. 2013. aastal olid ligi 30 protsenti puhkusepettuste ohvritest sattunud puhkusevillade ja apartmentide libakuulutustele, mis kutsusid kohale, kuid kohapeal selgus, et polegi kuskil ööbida.

Õnneks on üsna lihtsaid võimalusi selliste pettuste avastamiseks ja neist hoidumiseks. Kõige turvalisem on kasutada reisifirmat, mis tegeleb puhkusevilladega. Firma peab võtma vastutuse ja tagama, et klient ei kaota oma raha niisama.

Paljud broneerimisveebid, mis vahendavad omanike kuulutusi, aitavad küll natuke raha kokku hoida teenustasude arvelt, kuid seal on suurem risk pettusteks.

Kuidas siis käituda? Siin on mõned nõuanded.

Kinnisvara

1. Uuri järgi, kui kaua on puhkusevillat reklaamitud - broneerimisveebis on tavaliselt antud reklaamija konto loomiskuupäev. Mida kauem on pakkuja broneerimisveebis oma konto alt tegutsenud, seda kindlam on, et tegemist on ausa rendileandjaga.

2. Otsi arvamusi ja hinnanguid teistelt samas majas puhanutelt. Kui samal saidil arvustusi pole, siis tasub vaadata ka TripAdvisorist või sotsiaalvõrkudest ja Internetiotsingust. Liiga head ja ülistavad arvustused võivad olla võltsingud. Väga negatiivsed võivad samuti olla kahtlased. Samas on väheusutav, et hea villa saab mitmeid halbu arvustusi.

3. Kasuta Google´i kaarti maps.google.com, et vaadata üle asukoht, kus puhkusevilla asub. Kui veab, saab villa ümbruse tänavatel ka virtuaalselt ringi jalutada Street View´ abiga. Nii on lihtne kindlaks teha, kas pildid, millega rendileandja puhkusemaja reklaamib, on ikka tegeliku eluga vastavuses.

Omanik

4. Väga lihtne on reklaamida puhkusevillasid, mida ise ei oma ja kaduda peale broneerimist koos rahaga. Üks võimalus seda ohtu vähendada on omanikule helistada. Tavatelefoni number on natuke turvalisem kui mobiil. Küsi telefonis ümbruse turvalisuse kohta ja hinda vestluse käigus, kui usaldusväärne omanik on. Küsi ka tema postiaadressi.

5. Otsi Internetis lisainfot omaniku kohta ja uuri, kas tema kohta on kaebusi.

6. Kasuta sisetunnet. Kui midagi tundub veebisaidi juures kahtlane, kui midagi ei meeldi maja või omaniku juures või kui hind tundub liiga hea, et olla tõsi, siis ära broneeri. Alati on valida teisi villasid.

Maksmine

7. Ole paberitöös täpne. Maksa alles peale lepingu saamist. Ole väga ettevaatlik igasuguste tagatisdeposiitidega: tingimused, mille järgi see raha võidakse hiljem ära võtta, peavad olema selgelt välja toodud. Samuti peab deposiidi suurus olema mõistlik. Kümme protsenti rendist on mõistlik, üle 25 protsendi on selgelt liiga palju. Mõned broneerimissaidid pakuvad ka kahjukindlustust, mis asendab tagatise ja maksab umbes 30 eurot.

8. Makstes väldi selliseid elektroonilisi ülekandeid, millega pole võimalik raha liikumist jälgida, nagu näiteks Western Union vms. Krediitkaardimaksed on tavaliselt turvalised. PayPal võib pakkuda veel lisakaitset, kui ei taha oma kaardiandmeid müüjale anda. Mõned rendifirmad, nagu näiteks Villarenters.com omavad ka pettustevastast kaitset

Kohapeal

9. Kontrolli puhkevilla kohesaabudes hoolega üle - selle juures võiks kaasas olla ka rendifirma esindaja või omanik. Teata olemasolevatest vigadest ja tee neist pilti.

10. Küsi tagatisraha alati tagasi, kui lahkud ja kui sealt tehti mõni mahaarvamine, siis peab selle kohta kindlasti saama ka tšeki.

Muid puhkusepettusi

Teine levinuim petuskeem lisaks puhkusevillade võltskuulutustele on võltsitud lennukipiletid. Tavaliselt on nende sihtkohaks mõni Lääne-Aafrika lennujaam.

Sel aastal on oodata palju pettusi ka pakettreisidega - peamised sihtmärgid pettusteks on massiturismi üritused, näites Ryder Cup ja Hea Tahte Mängud Šotimaal või jalgpalli maailmakarikavõistlused Brasiilias. Neile üritustele pakettreise või pileteid ostes peaks kindlasti vaatama, et pakkuja oleks usaldusväärne reisifirma.