Conor Woodman on uuriv ajakirjanik, kes külastas kümmet maailma suurlinna, et paljastada uues telesarjas "Pettuse linn" alatuid turistilõkse.

Teises saates avastas ta eluohtliku "vene ruleti" mängu New Orleansis, elas läbi taksopettuse Mumbais ja filmis taskuvargaid New Yorgis. Lõpuks aga kohtus gängidega Amsterdami "punaste laternate" piirkonnas.

Mumbai taksopettus ootamatu "reisisaatjaga"

Mumbais aga kohtus ta kutsumata kaasreisijaga, kes istus ootamatult taksosse, nagu näha videolingil.

"Meid oli taksos kaks - mina ja kaameramees," seletas Woodman, "kui see mees peatas takso ja hüppas sisse sõnadega, et ta on meie reisiagent."

"Kuigi ta polnud reisiagent, oli autosse hüpanud tegelane tõeline meister turiste haneks tõmbama. Kõigepealt juhatas ta meid valele teele, sattusime usufestivalile ja pidime maksma altkäemaksu. Lõpuks viis ta meid valesse hotelli. Põhimõtteliselt oli meid päise päeva ajal pantvangi võetud. Olin selles taksos kokku kaks tundi, puudus õhukonditsioneer ja ta jätkas aina raha väljapressimist. Esialgu oli küll mõnda aega lõbus, aga siis pöördus kõik õuduseks."

Woodmani sõnul tundus, et see mees tegeleb samasuguse pettusega iga päev, tal oli mõnede taksodega lausa kokkulepe, et need peatuvad ja võtavad ta peale. Hiljem temaga rääkides oli huvitav näha, kui väga talle see roll ja turistidega näitlemine meeldis.

Teised pettused, mida Woodman Indias avastas, olid seotud raha väljapressimisega võlts-ravikindlustuse eest ja libapolitseinikega.

"Keegi ei taha sel hetkel olla võõral maal, kui ootamatult astub ligi politseinik ja süüdistab erinevates seadusevastastes tegevustes, mille kohta sa ei oska aimatagi, et need võivad olla seadusevastased," ütles ta. "Sattusime selliste süüdistuste otsa Mumbais ja Amsterdamis."

Soovitused turistile: mida teha?

Näinud palju turistidega seotud pettuseid, soovitab Woodman turistidel ka välismaal mitte valvsust kaotada.

"Kui oled puhkusel ja kõik tundub nagu paradiis, siis mõned inimesed käituvad nii, nagu nad ei käituks oma kodus," lisas ta. "Keegi ei lähe kodust sõpradega välja ja ei jäta baaris käekotti toolile vedelema, samuti ei pane oma iPadi seljakotti, mis pole tõmblukuga kinni tõmmatud. Kuid inimesed lähevad Barcelonasse puhkama ja teevad seal täpselt nii. Tihedalt täiskiilutud rongides ja turiste täis tänavatel tuleb väärtasjad hoida kindlalt enda ees."

Ta hoiatas, et purjus turistid on samuti kerge saak. "Selliseid just otsitakse. Parem on võtta takso ja sõita kiiresti koju."

"Pettuse linn" on eetris neljapäeviti kell 11 õhtul National Geographicu kanalil.

Hea lugeja, milliste taksopettustega oled ise reisil kokku puutunud?