Väljaanne The Insider kirjutab, et 2013. aasta raporti kohaselt seisab Jaapanis mahajäetuna lausa kaheksa miljonit maja. Analüüsi kohaselt tuleks olukorda sekkuda, sest vastasel juhul on 2033. aastaks üle riigi juba lausa 21,7 miljonit hüljatud maja.

Peamine põhjus, miks riigis on sellisel hulgal hüljatud maju on rahvastiku vananemine. Nimelt on riigis üha vähem noori, kes need majad nö vanakestelt üle võtaksid. Samuti on riigis levimas trend, et pereeluga alustatakse üha kõrgemas eas.

Kõige selle tipuks on mängus ka jaapanlaste ebausk, mis teeb kinnisvara müümise raskeks. Paljusid kinnistuid, mis on seostatud suitsiidi, mõrva või üksinda suremisega peetakse halva õnne kandjateks.

Paljudel majaomanikel ei jäägi seega muud üle, kui anda maju ära isegi tasuta. Osad omavalitsused pakuvad ka uutele omanikele omapoolset toetust kinnisvara renoveerimisel.

Kohalik pank Akiya peab selliste võileivahinnaga müüdavate või lausa tasuta majade kohta ka registrit, seega kui sind huvitaks Jaapanisse soodsalt maja soetamine, siis vaata siia.