ÜRITUSED AUGUSTI TEISES POOLES

Lahti läheb pidu edasi lükatud Keskajapäevadega, mis toimuvad 15.-16.08, täites nii Raekoja platsi, Harjumäe, Hopneri maja kui Katariina kiriku meistrite hoovi õitsva hansaaja hõnguga. Vaata ka siia — http://www.hopnerimaja.eu/Blog_Categories/Konts

MUUSIKA

Suurim muusikasündmus, Eesti taasiseseisvumispäeva 20. augusti suurkontsert “Roostevaba maailm” kutsub Lauluväljakule kuulama Ruja tuntumaid laule, mis seekord aga kõlavad ilma lauljateta. Esitajateks on Eesti esindusorkester ERSO, lisaks rokkbänd ja loomulikult Rein Rannap klaveril.

Tallinn Music Week toimub 27.-30.08. TMW muusikafestivali pakutav valik ulatub eksperimentaalsetest helidest tabelipopini, tantsubiitidest metalini ja folgist post-klassikani. Festivali keskmeks on Telliskivi ja Noblessneri piirkond. Uuri lähemalt https://tmw.ee/et/

* Suveooper Katariina kirikus — kontsertetendused 14., 15., 27., 28. augustil algusega kell 20.00.
Piletid hinnaga 15/18€ on saadaval Piletilevist ja kohapealt.
Suveooperit korraldab Pille Lille Muusikute fond PLMF, kunstnik Riina Vanhanen ning produtsendid Pille Lill ja Alar Haak.
Kava ja esinejad: www.plmf.ee/et/suveooper-2020/

* Klassikalise muusika festival KRATT, (24.) 27.- 30.08

Noortele suunatud klassikalise muusika festival, koosneb õpitubadest, koosmusitseerimisest ja kolmest kontserdist (28.- 30.08)
https://krattfestival.ee/kontserdid/

MUUSEUMID, NÄITUSED, TUURID

* Muuseumiöö — Öös on aega, 29.08 (tavaliselt toimub mais). https://www.muuseumioo.ee/et
Tutvustus: Üle terve Eesti toimuv Muuseumiöö avab 29. augusti õhtul kell 18-23 kümnete muuseumide ja teiste põnevate paikade uksed täiesti tasuta. Muuseumiöö toimub sel aastal pealkirja “Öös on aega” all. Käesoleva aasta Muuseumiöö teema — AEG.

AEG on asi, mida inimestel on justkui järjest vähem, aga teisest küljest on meil kõikidel justkui sama palju aega — 24 tundi ööpäevas. Mida me ajaga peale hakkame, kuidas aeg kulgeb, kuhu aeg kaob ja millises ajas me üldse elame? Kuidas aega mõõdetakse poeetiliselt, bioloogiliselt, astronoomiliselt, tehnoloogiliselt? Muinasaeg, keskaeg, nõukogude aeg, vabaduse aeg — muuseumidel on ajaga palju pistmist, sest eks tegelevad need ju suuresti ühe või teise hetke aja hoidmise, uurimise ja näitamisega. Võime vaadata üht ja teist asja, ja küsida, mis aegne see asi on? Kõigil asjadel tundub olevat oma aeg: sünniaeg ja künniaeg, prooviaeg ja kooliaeg, sõjaaeg ja rahuaeg, õitseaeg ja uneaeg. Ja on ju tore, kui keegi ütleb, et jah, päeval on kiire, aga ÖÖSEL on AEGA.
https://programm.muuseumioo.ee

UUED NÄITUSED
* Suvila. Puhkus ja arhitektuur 20. sajandi Eestis, 14.08-29.11 Eesti Arhitektuurimuuseumis
Suvilaehitus oli üks huvitavamaid isikliku ruumi loomise võimalusi nõukogude ajal, mis muutus kiiresti väga populaarseks. Suurejooneline väljapanek annab ülevaate moodsatest suvilatest ja suvituskultuuriga seotud nähtustest nagu aianduskooperatiivid, asutuste puhkekodud ning lastelaagrid.
https://www.arhitektuurimuuseum.ee/naitused/saabuvad/
Huvitavat lugemist samal teemal:Puhkus ja arhitektuur. Kus puhkas töötav kodanik Nõukogude Eestis:
https://kultuur.err.ee/1113467/puhkus-ja-arhitektuur-kus-puhkas-tootav-kodanik-noukogude-eestis

*Ado Vabbe. Wunderbar Kumus, 28.08.2020 — 31.01.2021
Ado Vabbe (1892-1961) seni suurim ülevaatenäitus tutvustab kunstniku eripalgelisi loomeetappe neis esile kerkivate teemade kaudu. Vabbet tuntakse ennekõike tema nooruspõlve avangardse loomingu kaudu, mis oli pidevas muutumises ja mille tõstsid 1920. aastatel Eesti alles kujunemisjärgus kunstimaailma tippu kirjandusrühmituse Siuru liikmed, kellest paljude raamatuid ta ka illustreeris. Kirjanik August Gailit nimetas Vabbet kirglikuks kornetiks, kes sammub tantsides ešeloni ees.
https://kunstimuuseum.ekm.ee/syndmus/ado-vabbe/

PÕNEVAD MUUSEUMITUURID

Linnamuuseum

*Linnamuuseum kutsub retkele Tallinna kriminaalsesse minevikku. Neljapäeva õhtuti toimuvad linnaretked Tallinna kriminaalsesse minevikku: kuritööd ja karistus vanas Revalis ja iseärasus õigusmõistmises ja hukkamispaigad.
16. august kell 17
27. august kell 19
Tuur algab Kiek in de Kökis
Pilet 12/10 €, perepääse 20 €.

*Kalamaja varisurnute laternamatk 14. augustil
Kalamajas on läbi aegade juhtunud mitmeid kõhedusttekitavaid lugusid. Vaatame üle kõige hirmutavamad ja õõvastavamad paigad Kalamajas ja räägime, mis on seal häirivat.
Leiame videvikus toimuval laternamatkal vastused küsimustele, kas Kalamajas kummitab, kes on varisurnud ja milline on Kalamaja kõige pimedam ja müstilisem paik.
Matk toimub reedel, 14.8.2020 kell 22:00
Algab Kalamaja muuseumi eest Kotzebue 16 ja lõpeb Kalamaja kalmistupargis ning kestab umbes 1,5 tundi.
https://www.linnamuuseum.ee/cat-kalamaja/kalamaja-varisurnute-laternamatk/

*15.08 kell 17 Linnamuuseumi linnatuur “Esimene ja kõige vanem Tallinnas”
Tallinna Linnamuuseum kutsub vanalinna ringkäigule, tutvuma Tallinna vanimate paikade ja hoonetega.
https://www.linnamuuseum.ee/cat-kiek-in-de-kok/linnatuur-esimene-ja-koige-vanem-tallinnas/

*Vana Tooma tuur 18. augustil: Tallinna sümboli Vana Tooma juured ja kirev elukäik
Tuuril saab lähemalt tutvuda Tooma kireva elukäiguga ja peadpööritavate tegemistega. Reisime ajas tagasi, tutvume Tooma juurtega, vaatame Tallinna tema pilgu läbi ja kogeme keskaega kõigi meeltega. Tuuri läbi Tallinna vanalinna juhib Vana Tooma ema Kala-Mai. Tuur sobib hästi nii lastega peredele kui ka täiskasvanutele.
NB! Ekskursiooni algus eesti- ja venekeelsel tuuril erineb, tuur kestab 1,5 tundi.
Eestikeelne tuur algab kell 12 Linnamuuseumist (Vene 17); venekeelne tuur algab kell 15 Tallinna vene muuseumist (Pikk 29a).
https://www.linnamuuseum.ee/cat-linnamuuseum/vana-tooma-tuur/

VABAÕHUMUUSEUM

*Õuelt-õuele kulgev näitus “Muuseumi kinolinal. 55 aastat filmivõtteid Eesti Vabaõhumuuseumis” tutvustab filmitegemise protsessi vabaõhumuuseumi keskkonnas läbi erinevate aastakümnete.
19. august 2020, kell 17 algusega kassast. https://evm.ee/est/sundmused/uritused.e/ekskursioon---muuseum-kinolinal--eesti-filmiklassika-votteplatsid-ja-telgitagused/1851

LOOMAAIA TEEMAPÄEVAD, https://tallinnzoo.ee/sundmused-2020/
*Loodushariduspäev ja loomaaia sünnipäev 25.08
Selleks päevaks planeeritakse erinevaid keskkonnahariduslikke tegevusi, mida korraldatakse koostöös spetsialistidega väljastpoolt loomaaeda ja kaasates erinevaid loodus- ja keskkonnaorganisatsioone Eestis. Päev on täis harivaid ettevõtmisi nii lastele kui täiskasvanutele. Selle päeva põhiline külastajaskond on linnaelanikud, peamiselt lastega pered, kelle huvi looduse toimimise ja seaduspära vastu suureneb, soov isetegemise ja uurimise vastu kasvab ning teadmised loodushoiu ja keskkonnakaitse vajalikkusest süvenevad.

BOTAANIKAAIA TEEMAPÄEVAD, http://botaanikaaed.ee/sundmused-2020

16.08 Teemapäev Ürdid maitseks ja raviks

22.08 Teemapäev Kanepipäev

23.08 Teemapäev Püsikutepäev

28.-30.08 Näitus Tomatipidu

VARIA

* Kadriorg võõrustab suve lõpus tulevikuautosid, 26.-27.08
26. augustil avalik väljanäitus Kadrioru pargis ja konverents 27. augustil PROTO Avastustehases.
https://www.tallinn.ee/est/Uudis-Kadriorg-voorustab-suve-lopus-tulevikuautosid

* Talllinn Food Truck Festival 2020 Lauluväljakul, 28.08
https://lauluvaljak.ee/et/sundmused/tallinn-food-truck-festival
Suve kõige suurepärasem kooslus toidust ratastel. Tänavatoidu nautlejate ja hea tuju festival toimub juba 28. augustil Tallinna Lauluväljaku pargis (mere ala).

SOODUSTUSED

Kolmeka kolmapäevad

Suveperioodil on kõigis Eesti Kunstimuuseumi filiaalides — Kumu kunstimuuseum, Kadrioru kunstimuuseum, Mikkeli muuseum, Niguliste muuseum ja Adamson-Ericu muuseum — kolmeka kolmapäevad, st et sisse pääseb kolme euro eest, Loomaaias toimuvad vabaõhu muusikakolmapäevad, Vabaõhumuuseumis aga talutööde neljapäevad?

Soodustused Tallinn Card’iga

NB! Lihtsalt ja mugavalt saab Tallinna avastada Tallinn Cardiga, millega on sissepääs linna parimatesse muuseumidesse tasuta. Lisaks saab kaardiga sõita tasuta linna ühistranspordis, leiab mitmeid soodustusi erinevates poodides ja restoranides. Ühe täiskasvanu kaardiga saab kaasa võtta kuni kaks alla seitsmeaastast last.

Uuri Tallinna sündmuste kohta lisa www.visittallinn.ee/est/.