World View Enterprises loodab turistid lennutada 32 km kõrgusele taevasse, pakkudes üleval samasuguseid vaateid, nagu nägi Austria langevarjur Felix Baumgartner, kes hüppas langevarjuga õhupallikapslist alla 40 km kõrguselt.

Seiklus kosmose piirile algab 2016. aastal, pilet kahele maksab 54 450 eurot inimese kohta.

Arizonas asuv ettevõte pakub sõitu luksuslikus kosmosekapslis korraga kuni kaheksale inimesele. Peale kõrguse saavutamist eemaldub kapsel õhupallist ja laskub alla maapinnale langevarjude abil.

"Kapslis reisijad saavad olla ühed neist vähestest, kes on oma silmaga näinud Maa kumerust," öeldakse pressiteates, "nad saavad nautida imelisi vaateid, musta kosmost, eredaid tähti - vaateid, mida seni on näinud vaid kosmonaudid."

World View Enterprisesi president Jane Poynter rahustab kartlikke reisijaid: "selliseid õhupalle on lendamiseks kasutatud juba aastakümneid. Tehniliselt on see täiesti tehtav üsna vähese riskiga."

Ehkki kapsel ei jõua "ametlikku" kosmosesse, mis algab ligi 100 km kõrguselt, on USA Föderaalse Lennuadministratsiooni poolt välja antud tõendi järgi tegemist siiski "kosmoselaevaga".

Õhupallilend on praegu uusim kosmoseturismi projekt. Virgin Galactic, mis loodi Sir Richard Bransoni poolt, alustab kosmoselende 2014. aastal. Sinna on müüdud juba ligi 650 piletit hinnaga 200-250 tuhat dollarit reisija kohta. Samal ajal arendab ka Xcor Aerospace oma kosmoselaeva Lynx, mis lendab kiirusega 4000 km/h.

Hea lugeja, kas lendaksid heeliumipalliga kosmose piirile, et sealt siis kapsiga langevarju abil maapinnale tagasi laskuda?