Kuigi Johannesburg Lõuna-Aafrikas näeb tõsist vaeva, et meelitada kohale sama suur hulka turiste kui Kaplinn, on tegemist huvitava ja erilise sihtkohaga. Linn on värske väljanägemisega, hea kliimaga ja nagu kinnitab BBC ajakirjanik John Simpson, pakutakse seal elevust ja energiat rohkem kui Kaplinnas, kus on pigem "vanadekodulik" atmosfäär.

Selleks, et aidata uutel külalistel paremini linnas kõik vajalik ja huvitav üles leida, soovitavad Johannesburgi parimate hotellide uksehoidjad, kuhu peaks sammud seadma.

Soovitajad on järgmised:

Morris Mthembu, Hyatt Regency Johannesburg
Kathleen Hedges, InterContinental Johannesburg Sandton Towers
Denzil Arendse, The Saxon

Tere, olen siin esimest korda. Palun öelge mulle Johannesburgi kohta midagi sellist, mida inimesed tavaliselt ei tea.

Morris: see on üks kolmest rikkaimast linnast maailmas, kus 90 protsenti taimedest on tõeliselt eksootilised.
Kathleen: Johannesburgis kasvab üle kümne miljoni puu ja see on suurim inimkätega loodud mets maailmas.

Jacaranda puud õitsevad Johannesburgis lõunapoolkera kevadel - novembris.

Millist vaatamisväärsust peaksin ma siin kindlasti vaatama minema?

Morris: Käia võiks kombineeritud Johannesburgi ja Soweto tuuril, mis oleks ideaalne. Selle käigus saab külastada näiteks Vilakazi tänavat, mis on ainus tänav maailmas, kus on elanud kaks Nobeli preemia laureaati - Desmond Tutu ja Nelson Mandela.
Kathleen: Külastada võiks Maropgengi külastuskeskust Cradle´is. Inimkonna maailmapärandi hulka arvatud kohas on inimesed elanud juba kolm miljonit aastat. Seda kohta külastades oled tulnud inimkonna sünnikohta. Nii et - tere tulemast koju.
Denzil: Soweto on hea koht alustamaks Johannesburgi kiiresti muutuva õhustiku ja elu tundmaõppimist. Seal käib nii tohutu uusarendus kui leiab ka piirkondi sügavas vaesus elavate inimestega.

 

Milline on kõige enamkülastatavam atraktsioon, mida soovitaksite pigem vältida?

Morris: soovitaksin üldiselt vältida kõiki jalgsiekskursioone - need nõuavad väga palju energiat ja aega, sest linn on üsna hajali.
Denzil: Johannesburgi loomaaed oli kunagi kuulus oma loomade kollektsiooni poolest, kuid on nüüd alla käinud ja vajab uuendamist. Minu meelest on Pretoria loomaaed hoopis parem alternatiiv.

Milliseid kultuurisündmusi soovitate?

Morris: Lesedi kultuuriküla, mis on vaid 45-minutilise autosõidu kaugusel linnasüdamest.
Kathleen: Kui juba Sowetos olete, siis leidke aega ka Hector Pietersoni memoriaali ja muuseumi jaoks. See pakub head ülevaadet sündmustest, mis viisid kuulsa vastuhakuni ja miks Pieterson sai vastupanuliikumise sümboliks.

Denzil: Lesedi kultuuriküla on hea koht Johannesburgi erinevate kultuuride tundmaõppimiseks. Saab tuttavaks eluga Zulu, Basotho, Xhosa ja Pedi kultuurides.

Kus õnnestuks mul teha Johannesburgist parimad pildid?

Morris: Kui ilm on selge, siis 50-korruseline Carlton Centre oleks parim paik.
Kathleen: Väga head vaated avanevad Nelson Mandela sillalt.
Denzil: Linksfieldi seljandiku tipust Johannesburgi idapiiril on näha avar panoraamvaade kogu linnale.

Tahaksin siin midagi täiesti uut proovida. Mida soovitate?

Morris: Külastage mõnda kohalikku traditsioonilise ravi keskust, mida kutsutakse maimai´ks, et seal õppida, mismoodi iidsel ajal ravitseti. Küsige nõu ka oma tervise kohta.
Kathleen: Kui olete piisavalt julge, võiks proovida benji-hüpet Orlando Towersi kahe torni vahelt. Alla tuleb karata platvormilt, mis ripub kahe kunagise jahutustorni vahel. Tornid kuulusid endise elektrijaama juurde.
Denzil: Orlando Towersi benji-hüpet võiks proovida.

Tahaksin osta mõne ebahariliku suveniiri - mida soovitate?

Morris: Biltong ehk kuivatatud liha on selline toit, millest paljud inimesed pole kunagi kuulnud. Seda võib osta kõigist toidupoodidest. Teine minu lemmik on Ndebele hõimu poolt helmestest tehtud nukk.
Kathleen: Meil on meeldiv käsitööturg Nelson Mandela väljakul, kust saab osta igasuguseid kenasid suveniire. Soovitan osta ehtsaid Aafrika asju. Näiteks legend Aafrika elevandi juukseklambrist elab juba üle 1200 aasta ja usutakse, et sellise ehte kandja on kaitstud haiguste, ebaõnne ja kurja sõna eest.
Denzil: Traditsioonilised Aafrika nahad: näiteks sebra- ja antiloobinahad on väga populaarsed.

Tean, et kuritegevus on Johannesburgis probleemiks. Milliseid ettevaatusabinõusid soovitate?

Morris: Olge valvsad. Alati tuleb oma asjadel silm peal hoida ja vältida kõrvalisi kohti.
Kathleen: Tasub järgida hotelli soovitusi ning mitte jalutada väljas pimedal ajal ja üksi.
Denzil: Nii nagu igas teises suuremas linnas maailmas, on ka siin piirkondi, mida tasub vältida. Samas võib mõnedes piirkondades end täiesti turvaliselt tunda. Soovitan ringi liikuda kohaliku saatja või giidiga ja järgida hotellitöötajate nõuandeid.

Kas on mingeid kindlaid kohti, mida peaks vältima?

Morris: Johannesburgi südalinnast võiks öösel eemale hoida, kui saatjaks pole mõnda kohalikku elanikku või giidi.
Kathleen: Johannesburgi südalinna ja Hilbrow´d.
Denzil: Johannesburgi kesklinn on hilisõhtust alates kriminaalsevõitu.

 

Milline on praegu linna parim restoran?

Morris: Grillhouse pakub parimat grill-liha terves linnas, Moyo restoran on hea koht vastuolulise aafrika köögi kogemuse saamiseks ja Sakhumzi pakub parimat Lõuna-Aafrika köögi kogemust. Viimane oli ka Nelson Mandela lemmik-koht.
Kathleen: Pigalle Sandton. Menüü seal on, võiks öelda, et sensatsiooniline ja toit hästi valmistatud.
Denzil: Restorani 500, mis asub Saxonis, peetakse riigi parimaks.

Kus saab parimaid kokteile? Ei soovi midagi väga turistilikku...

Morris: Soweto shebeen´e tasub külastada – need on apartheidiajastust pärit litsenseerimata baarid. Kohalikud on seal väga sõbralikud ja nõus vestlema Lõuna-Aafrika teemadel poliitikast spordini.
Kathleen: Lahedate baaride ja restoranide leidmiseks tuleks minna Parkhursti, Greenside´i ja Melville´i kanti.
Denzil: Foundry, mis asub Park Townis, on kohalike lemmik. Pakutakse originaalõllesid erinevatest piirkondadest, samuti alkoholi ja tapast.

Tahaksin võtta ühepäevase ekskursiooni linnast välja. Kuhu minna?

Morris: Pretoria, ühe meie pealinna peaks ära vaatama.
Kathleen: Pilanesbergi rahvuspargi ekskursioonile: seal elavad lõvide, leopardide, elevantide, ninasarvikute ja pühvlite elujõulised populatsioonid ehk Aafrika loomariigi nn Big Five ("suur viisik").
Denzil: Kadunud Linna palee Sun City´s asub Johannesburgist vaid kolme sõidutunni kaugusel. Seal asub ka üks kolmest riigi suurimast veepargist, kasiinod ja Big Five´i jahireservaat.