Viisavaba nädalalõpp Minskis, Valgevenes

Kõlab pööraselt, aga miks ka mitte? Valgevene külastamine on sellest aastast viis päeva viisavaba ja üks parima hinna ja kvaliteedi suhtega pealinnu maailmas, mis tähendab, et nädalalõpureis ei nõua pikka planeerimist ega raha kogumist.
AirBalticu edasi-tagasi lennuhind sel nädalavahetusel (N-P) ühele algab 220 eurost.

Mida Minskis teha? Ilm on paar kraadi soojem ja päevad pikemad ja valgemad kui Eestis, nii et väljas jalutamiseks on täiesti mõnus aeg!
Ilusate vaadete nautimiseks võta ette üks jalutuskäik ooperimaja juurest Trinity mäele ja jätka Muzychny Peravulakini (muusika- ja teatrimuuseumini). Hiljem võib sammud seada juba vanalinna, et avastada maagiline Pühavaimu katedraal ja Püha Neitsi Maarja katedraal. Siis võiks jalutuskäiku jätkata Svislachi jõe kaldal ja istuda jõeäärse puu alla pingile. Sealsamas põlesid Euroopa viimased paganlikud lõkked veel 20. sajandi alguseski.

Muidugi võid alati minna ooperisse või mõnele kontserdile, kuid Minsk on kuulus ka oma tänavamuusikute poolest, nii et elamuste saamiseks tuleb lihtsalt kesklinnas tänavatel jalutada.
Tänaval muusikat tehes teenivad endale lisaraha paljud noored muusikud ja tudengid, kes esinevad tänavatel. Mõnikord mängivad nad ka kohalikes parkides: Mihailovski pargis või Gorki pargis, botaanikaaias või antiiksete kivide muuseumis või hoopis Sendai pargis.

Minsk on suur linn ja ehkki taksod on odavad, tasub ringi liikuda metrooga – see on ühtlasi ka kunstielamus. Metroo arhitektuur on silmatorkav ja kõik metroojaamad on eriliselt kujundatud.
Mõned jaamad on disainitud kindla teema järgi: näiteks on Leninile pühendatud metroojaam ning proletariaadi revolutsioonile pühendatud jaam. Erilised on veel Yakub Kolase väljaku, Pushkinskaya, Oktoobri väljaku ja Uruchye nimelised jaamad.

Suveniiride - ka söödavate - leidmiseks või lihtsalt oma garderoobi ja koduaksessuaaride täiendamiseks võib muidugi käia kohalikes poodides, ent palju põnevama don turud.
Minskis on mitu püsiturgu: Komarovka pakub laia valikut toiduaineid, sealhulgas ka Valgevene delikatesse kohalikelt tootjatelt ning raamatuturg pakub muidugi häid raamatuid. Samas on ka hulk ajutisi turge: kui saad, külasta BelExpo näitusehalle, kui seal toimuvad turud kohaliku käsitöö ja riiete müümiseks. Samuti tasub kohalikelt küsida, kus lähikonna tänavatel, kohvikutes ja galeriides korraldatakse laatasid.

Minsk

Talvine Pärnu on loodud spaamõnude ja heade restoranide nautimiseks.

Aga linnas toimub muudki. Reisihuviliste rõõmuks on Rüütli tänaval galeriis Avangard avatud reisifoto näitus "Dialoogid", osalevad kunstnikud kohtuvad publikuga galeriis 24.veebruaril kell 17, et rääkida oma loomingust, seiklustest ja pakkuda näituse ja vabariigi sünnipäeva puhul suupisteid ja jooke.

LOE intervjuud fotograaf Kalevi Tammega LP-st: Fotograaf Kalevi Tamm unistab Kuubale naasmisest

Mida veel Pärnus teha, kui massaažidest ja spaades logelemisest aega üle jääb? Eesti aeg ja kuurort. Te pole ikka veel käinud Pärnu muuseumis? Ega sügisene puhkus ei tähenda veel, et ranna- ja sanatooriumielust ilma peaskite jääma. Imetlege seda vanadelt fotodelt; punutud rannatoolidest, mis praegustest lamamistoolidest ehk ebamugavamad ent kordi elegantsemad olid ja ühest esimesest sanatooriumivannist, kus mudas vedeledes tervist turgutada sai. Rekonstruktsioonina on näha ka Pärnu rannas omal ajal kasutusel olnud vankriratastel supelonn, mis hobusega veeti vette. Sealt käisid peened piigad ja endast lugupidavad emandad otse mereveevanni võtmas.

Hotellisoovitus:
Frost Boutique Hotel. Harva sõidab keegi kuhugi ennekõike hotelli pärast, kodus on ju uni alati parem (see, muuseas, on ka teadlaste poolt kinnitust leidnud) – aga Frost on rohkem, kui lihtsalt üks uus hotell Pärnu kesklinnas. Kodu eemal kodust on ilmselt mailma kõige levinud hotellide relaamlause, aga seda see maja ennekõike on. (Et see hea tunne endaga kaasa viia, on hotellil ka pisike sisustuspood.) Ja isegi kui te hotellituba seal ei vaja või seda lihtsalt ei saa, siis restoran Mon Amie'sse lihtsalt peab minema. Oma spaad küll pole, kuid absoluutselt parim plaan on võtta tuba või apartement Frostis ning käia siis Hedoni või Estonia spaas – või mõlemas. frosthotel.ee

Näitus "Dialoogid" on avatud 9.märtsini.

Riias keeb elu ka talvepäevadel ning lõunanaabrite pealinna tasub sõita ka siis, kui aega on vaid nädalalõpu jagu.
Kui otsite tõeliselt hea hinnaga pakkumist luksuslikule majutusele, siis tasub vaadata elamuskingituste portaali Kingitus.ee, mis pakub hetkel võimalust oma kallitele pakkuda hedonstlik nädalalõpp Riias ehk pakett lõõgastav linnapuhkus kahele Radisson Blu Hotel Latvijas (hind kahele 149 eurot). Hind on nii hea, et kui tekib kiusatus see kinkida iseendale, siis tasub sellele kiusatusele järele anda...

Elizabetes iela äärde jääv Latvija hotell on ülimugava asukohaga eriti neile, kes on Tallinnast või Pärnust Lux Expressi bussiga otsustanud kohale sõita (täispileti hind ühel suunal 21 eurot). See peatub täpselt hotelli ees ja seiklus kohvritega talvises Riias jääb olemata. Mõnus puhkus võib kohe alata!

Hotell on Riia vanalinnast paariminutilise jalutuskäigu kaugusel; kohas, mida ümbritseb uuem ja elegantsem juugendkvartal oma kaubamajade, kohvikute ja Art Nouveau muuseumiga.
Kui Tallinna on kuulsaks teinud keskaegne vanalinn, siis Riiat tuntakse eelkõige juugendarhitektuuri järgi - ega asjata kutsuta Riiat “Põhja-Euroopa art nouveau pealinnaks”. Ligi üks kolmandik südalinna hoonetest (arvuliselt umbes 800 ringis) on juugendstiilis: Alberta, Elizabetese, Vīlandese ja Strēlnieku tänavad moodustavad kuulsa juugendkvartali.

See keskkond kiirgab luksust ja on üsna loomulik, et Euroopa üks lukuslikumaid päevaspaasid asub just seal. ESPA Riga külastamise teeb eriti mugavaks asjaolu, et spaa asub Radisson Blu Latvija teisel korrusel. Täpsemalt asub sissepääs teisel korrusel – spaa ise võtab enda alla tervelt neli (!) korrust. Kaasa võtma ei pea mitte midagi peale oma kinkekaardi – spaajalanõud ja rätikud ootavad, riietusruumis on nii föön kui juuksesirgendaja, šampoonidest-kehakreemidest rääkimata. Spaa on korduvalt valitud rahvusvaheliste kliendihääletuste seas parimate sekka kui parim päevaspaa, samuti on ESPA valitud mõni aasta tagasi maailma parimate spaade seas esiviiskusse.
Skyline Bar hotelli 26.korrusel on ilmselt üks kuulsamaid baare Riias. Sissepääs nädalalõppudel maksab viis eurot, kuid tegelikult ootavad ees miljoni dollari vaated. Menüüst leiab lisaks kokteilidele ka suupisted ning kui siia liita veel plaate keerutavad DJ-d, siis polegi nagu põhjust kuhugi kaugemale ööklubisse sõita. Mõte baarist lahkudes oma toa ukseni minna liftiga, mitte läbi Riia öö jalutades või taksot otsides, on ka ikkagi väga meeldiv.

Kolm kohta, mida Riias kindlasti külastama peaks

1. Riia keskturg
Riia kesturg on Balti riikide suurim toiduturg, millele ei anna väärikust ja mastaapi mitte ainult lõputud müügiletid, vaid ja juugend, art deco ja uusklassitsistlikud hooned. Turu viis tunnelikujulist paviljoni on saanud üheks Riia sümboliks. Kunagised Saksa okupatsioonivägede tsepeliiniangaarid koliti peale Esimest maailmasõda nende praegusesse asukohta ja võeti kasutusele siseturuna. Värske toidukraami müüjad voorivad kohale üle Läti ja ka palju kaugemalt.
Turg on avatud teisipäevast laupäevani kell 7:00-18:00 ja pühapäevast esmaspäevani 7:00-17:00 (Nēģu iela 7)

2.Riia ooperi- ja balletiteater

Latvija hotellist mõnesaja meetri kaugusel asuva kauni teatrimaja laval toimuvast aru saamiseks ei ole läti keelt vaja osta sõnagi. Repertuaar on mitmekesine ning maja interjöör ja atmosfäär kaunilt pidulikud, mis teeb puhkuse Riias veel erilisemaks. Pileteid saab osta nii internetist kui kohapeal kassast, lahked teenindajad oskavad nii inglise kui vene keelt ja ka kavad on mitmekeelsed.

3. Vaated Läti Teaduste Akadeemia tornist
Juba torn ise on vaatamisväärsus omaette: 17 korruseline 108 meetri kõrgune labürintlik hoone turu taga, mis ehitati aastatel 1953-1956 „kingitusena nõukogude töölistelt ja talupoegadelt“. Selle 15 esimest korrust võtavad enda alla kabinetid - nii kõrgele saab ka liftiga. Kaks viimast korrust, mis vaateplatvormist katusel (see on 65 meetri kõrgusel) siis veel lahutavad, tuleb mööda treppe ronida. Fuajees istub ajastutruu valvuritädi, kes liftisõidu eest 2 latti kasseerib. Akademijas laukums 1

Riia

Euroopa jõukuselt teine linn Hamburg on muidugi suurepärane koht ostlemiseks, ent õnneks mitte ainult seda.
Ükski teine linn Saksamaal ei ühenda vana ja uut nii sundimatult kui moe- ja meediapealinn Hamburg.

Kohati kahtlane, kohati glamuurne – Hamburg on tuntud nii oma šikkide linnaosade kui ka punaste laternate rajooni Reeperbahn poolest, mis Amsterdami omale millegi poolest alla ei jää.

Ent glamuur on kindlasti linna üle võtmas. Hipsterid on juba vallutanud Kiezi linnaosa, piirkonna punaste laternate naabruses, kus nad avavad hoopis teistsuguseid klubisid ja baare. Hamburgi ambitsioonikas sadam kasvatab linna pidevalt suuremaks ja jõukamaks.

Hamburg on õnneks mõelnud ka sellele, et mitte kõik ei ole pärit sama jõukast linnast ning turistide meelelahutuseks on hulk asju tasuta.
Kõigepealt tuleb muidugi ette võtta jalutuskäik juba mainitud kurikuulsas Reeperbahnis, mis on suurepärane koht inimloomaaia jälgimiseks. Kes siiski vaimustub rohkem klassikalistest vaatamisväärustest, võib endale broneerida tasuta giidiga linnaekskursiooni leheküljelt neweuropetours.eu/hamburg/en/home – kuuleb kõhedusttekitavaid lugusid II maailmasõja ajast, aga saab külastada ka näiteks linna vanimaid ja kauneimaid kirikuid.

Lihtsalt kohustuslik on käik jõetunnelisse, mis avati 1911. aastal, kui see oli esimene kogu kontinendil. Tänu Vana-Elbe tunnelile saavad inimesed minna jalgsi või jalgrattaga jõe alt läbi Steinwerderisse. Märkimisväärselt rohkem inimesi kui tunnelis tungleb sissepääsu ees, mis on üks populaarseimaid kohti selfide tegemiseks vist kogu Saksamaal.

Kui millelegi raha kulutama hakata, siis võiks selleks olla jalgratta rentimine, et läbi vändata 23 kilomeetri pikkune Elbewanderwegi rada, mis algab Wedelist, kulgeb läbi Wittenberger Heide looduskaitseala, Blankenese ja kauni Övelgönne ning jõuab välja Landungsbrückenisse.

Jõekruiise Elbel on eri hinnaklassis, kuid tark inimene valib endale mõne liinilaeva ja mõne kaugema sihtpunkti ning saab niimoodi ühistranspordipiletiga elamuse kätte. Sadamas ja Elbe jõel sõidab koguni kuus laevaliini. Boonusena pääseb tark niimoodi ka lõbusõidulaeva muusikavalikust.

Kui satute Hamburgi suvel, siis Elbe jõe kaldad muutuvad linnarannaks – mõnes kohas käiakse isegi ujumas, ehkki peab tunnistama, et Elbe jõgi ei hiilga just Euroopa puhtaima veega. Aga ujuda jõuab kodus ka, Hamburgi tasub sõita nautima jõuka sadamalinna melu ja toite, mis rannavormi saavutamist niikuinii ei toeta.