Ubari kaitseala pärliks on ligikaudu pool miljardit aastat vanad liivakivi ja paekivi paljandid — tuntud ka Balti klindina —, mis loovad vanasse lodumetsa erinevad platood. Siinne metsakooslus ja vääriselupaigad pakuvad võimalust tutvuda paljude loodussõbra maiuspaladega, alates kopsusamblikust kuni mägralinnani.

Metsas on alati põnevam, kui saad seda avastada koos asjatundjatega, kellelt küsida kõike, mida ise ei tea. Matkajuhtidel on alati ka igasuguseid väikesi põnevaid vidinaid, mida loodust uurides katsetada. Minu lemmik on pisike telefoni kaamera külge kinnitatav nutimikroskoop. Ma võiks päevi sellega asju uurides veeta, kui ainult vahepeal keegi süüa annaks — värske õhk on teadagi liigagi hea söögiisu tekitaja. Nii et kes on mures, et lapsed söövad liiga vähe või on liiga valivad, siis soovitan igal juhul lastega matkama minna — need probleemid kaovad sama kiiresti kui metsloomad inimese saabudes peitu poevad.

Vaata videost, kuidas nutimikroskoopi kasutatakse:

Söögiteemadega jätkates — Ubari kaitsealal asub ka Loodustarkuse Keskus. Ma kujutasin ette tuledes säravat maja, kus sees moodsad interaktiivsed väljapanekud Eesti põlislooduse teemadel ja moodne kohvik, kus pakutakse peent ökotoitu. No oleksin vähemalt võinud seda nii ette kujutada, sest asja nimi on ikkagi “keskus”. Tegelikult on keskus aga palju ägedam kui võiks iial olla mingi steriilne interaktiivne püsiväljapanek. See on ala, kus saab õppida metsas ellu jäämist, siin-seal on näha laste ehitatud onne. Igasuguse interaktiivsuse asemel kõrguvad alal kaks matkajuhtide enda ehitatud püstkoda, mille keskel on lõkkeplats nagu olema peab. Teeme okstest ja samblast toreda kuhja ja paneme selle magneesiumipulga abil põlema. Keedame vanas ämbris vaarikavarreteed, sööme küpsiseid ja elu on parim. Soovitan kõigil võtta endale aega ja minna avastama Eesti rikkalikku põlisloodust.

Vaata galeriid meie matkast:

Tegime oma matkast ka ohtralt live-ülekandeid, neid saab järele vaadata Ubari Loodustarkuse Keskuse Facebooki lehelt — SIIT!

Vaata ka sel suvel tehtud videot Ubari maastikukaitsealast:

Ubari maastikukaitseala ja Loodustarkuse Keskuse kohta leiad rohkem infot SIIT.

Eesti põlislooduse nädalal toimuvate matkade kava leiad SIIT.

Põlislooduse matkanädala eripakkumise leiad SIIT.

Jaga
Kommentaarid